Menu
RSS
Δευτέρα, 20/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη: Νέο «όχι» για πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ – Εξετάζονται άλλοι χώροι – Αποφασίζει το Υπουργείο Άμυνας

Τρίπολη: Νέο «όχι» για πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ – Εξετάζονται άλλοι χώροι – Αποφασίζει το Υπουργείο Άμυνας
Οι τελευταίες εξελίξεις, σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στην Τρίπολη, οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών σε συνεργασία με τον ΣΕ.ΒΙ.ΠΕ.Τ. (επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Τρίπολης) να προχωρήσουν σε έκτακτη συνεδρίαση την Κυριακή το μεσημέρι.
Πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας, ο οποίος είπε ξανά ότι είναι λάθος απόφαση η εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στη ΒΙΠΕ και υπογράμμισε ότι είναι λάθος και για τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Τόνισε ότι οι συνθήκες στη ΒΙΠΕ είναι επιεικώς ανεπαρκείς και εξέφρασε το φόβο πως κάτω από αυτές τις συνθήκες θα αυξηθεί η εγκληματικότητα.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΙΠΕΤ κ. Καραγιάννης διάβασε επιστολές βουλευτών που δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες στη συνεδρίαση. Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού, με επιστολή του αναφέρει ότι η Πελοπόννησος θα φιλοξενήσει περίπου 2000 πρόσφυγες και ότι στην Αρκαδία αναλογούν περίπου 500-600. Η πρόταση για τη ΒΙΠΕ προήλθε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις δόθηκε προθεσμία από το Υπουργείο μέχρι τη Δευτέρα, για να εξευρεθεί άλλος χώρος. «Η επιλογή του χώρου πρέπει να γίνει με προσοχή, χωρίς να δημιουργούνται προσκόμματα στους πολίτες και τις δραστηριότητές του και να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς τους ανθρώπους» είπε.
Ο βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ, Κώστας Βλάσης αναφέρει στην επιστολή του ότι εν κρυπτώ αποφάσισαν Κυβέρνηση και Περιφέρεια να έρθουν πρόσφυγες στη ΒΙΠΕ και ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να ακυρωθεί. «Δεν μπορεί να είναι φυλάκιση ψυχών η φιλοξενία προσφύγων. Ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται ερήμην των Αρκάδων».
Ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Βόσνος, τόνισε ότι μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έγιναν 7-8 προτάσεις για δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και μεταφέρθηκαν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που θα κάνει την τελική επιλογή. «Δεν μπορεί να είναι η ΒΙΠΕ η επιλογή για φιλοξενία προσφύγων» ανάφερε.
Ο πρώην Δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν φαινόμενα τύπου Ειδομένης ή Μόριας σε όλη τη χώρα. «Δεν μπορούν οι βιομηχανικές περιοχές να φιλοξενήσουν πρόσφυγες» τόνισε.
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών, Πέτρος Μαντάς είπε ότι «η εγκατάσταση μέσα σε ΒΙΠΕ διέπεται από συγκεκριμένους νόμους, σαφώς η εγκατάσταση ανθρώπων που δεν έχουν σχέση τις επιχειρήσεις, είναι παράνομη».
Ο Πρόεδρος Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Ηρακλείου Κρήτης και Α’ Αντιπρόεδρος ΠΑΣΕΒΙΠΕ κ. Αντωνακάκης είπε ότι θα μιλήσει ως Έλληνας και ως Κρητικός. «Ανθρώπινες ζωές τοποθετούνται σε χώρους που είναι ξεκάθαρα για βιομηχανική χρήση» είπε και εξέφρασε την κάθετή αντίρρησή του για την εγκατάσταση προσφύγων σε ΒΙΠΕ.
Ο εκπρόσωπος της ΒΙΠΕ Καλαμάτας Παναγιώτης Θεοφιλόπουλος είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα και οι αντιδράσεις της Τρίπολης και θύμισε το πρόβλημα με τους «ΡΟΜΑ» στην περιοχή της Μεσσηνίας.
«Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται στα κρυφά. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Να υπάρξει νέα απόφαση για σίτιση για 500-600 πρόσφυγες. Να ανακληθεί η δέσμευση πίστωσης 300.000 για σίτιση, μόνο έτσι θα κλείσει η υπόθεση» είπε ο Οικονομοτεχνικός Σύμβουλος της ΠΑΣΕΒΙΠΕ Ευθύμιος Χανιώτης.
Ο Πρόεδρος επιχειρήσεων ΒΙΠΕ από τα Γιάννινα κ. Γιώτης μίλησε μέσω skype και εξέφρασε την κάθετη διαφωνία για πρόσφυγες σε ΒΙΠΕ.
 
Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο κ. Μαντάς ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών αποφάσισε πως η εγκατάσταση εντός ΒΙΠΕ δεν είναι σύννομη, ούτε βοηθά στη λειτουργία επιχειρήσεων, στη διατήρηση των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και θα κοινοποιηθεί στα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...