Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημόσιο ΙΕΚ Τρίπολης - Δωρεάν φοίτηση και νέες ειδικότητες!

Δημόσιο ΙΕΚ Τρίπολης - Δωρεάν φοίτηση και νέες ειδικότητες!
Τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) έχουν σκοπό την παροχή υπηρεσιών αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αποφοίτους Σ.Ε.Κ.
Η φοίτηση στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχεται δωρεάν.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπηρετώντας το στρατηγικό του στόχο, για παροχή Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στη Νέα Γενιά, αναβαθμίζει τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε να παράσχει υψηλού επιπέδου αρχική επαγγελματική κατάρτιση, που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.
Οι κύριοι στόχοι των Ι.Ε.Κ. είναι οι εξής:
1.   Να παρέχουν στους καταρτιζόμενους αρχική επαγγελματική κατάρτιση
2.   Να τους εξασφαλίζουν τα κατάλληλα προσόντα (ανάλογα με την επιλεγόμενη ειδικότητα) μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων
3.   Να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητα τους δεξιότητες
4.   Να διευκολύνουν την επαγγελματική ένταξή τους στην κοινωνία
5.   Να εξασφαλίζουν την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας
Με τις αλλαγές στις παρεχόμενες ειδικότητες από τα Δημόσια ΙΕΚ και τη σύνδεση των δομών και των ειδικοτήτων με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων ενισχύεται η δυναμική των καταρτιζόμενων στην εγχώρια αγορά εργασίας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η φοίτηση στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης διαρκεί πέντε (5) εξάμηνα, επιμερισμένη σε τέσσερα (4) εξάμηνα θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης συνολικής διάρκειας έως 1.200 διδακτικές ώρες ειδικότητας και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης συνολικής διάρκειας 960 ωρών. Οι σπουδαστές των ΙΕΚ που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που  εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1996 από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) εξαμήνων της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.
Η λειτουργία των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με κύρια αρμοδιότητα τη διαμόρφωση και την εποπτεία του εκπαιδευτικού τους πλαισίου.
Το σύστημα πιστοποίησης της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης των Ι.Ε.Κ. εφαρμόζεται από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π). Στην αρμοδιότητα του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ανήκει επίσης  ο καθορισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Ι.Ε.Κ.
Το σύνολο της διαχείρισης των εκπαιδευτών και της υλικοτεχνικής υποδομής των Ι.Ε.Κ., έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, με εθνική χρηματοδότηση. Η επιδότηση της πρακτικής άσκησης των αποφοίτων, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Η κατάρτιση στα Δημόσια Ι.Ε.Κ. πραγματοποιείται, τόσο στους χώρους όπου αυτά στεγάζονται (σχολικές μονάδες ή ενοικιαζόμενα κτίρια που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις), όσο και σε δημόσιες υποδομές, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κ.τ.λ., αλλά και σε τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις και αλλού.
Κύριο έργο των Δημοσίων ΙΕΚ είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας και κυρίως την τοπική αγορά εργασίας.
Αυτό επιτυγχάνεται με:
1.   την επιλογή και τη διαμόρφωση πιστοποιημένων προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα, στα πλαίσια των ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας
2.   την επιλογή εκπαιδευτών με ανάλογες γνώσεις ή και εμπειρία, προκειμένου να παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση
3.   τη φιλοξενία σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους
Οι πτυχιούχοι ΕΠΑ.Λ-ΣΕΚ δικαιούνται να επιλεγούν σε αντίστοιχες ειδικότητες για το 3ο εξάμηνο κατάρτισης των ΙΕΚ, ολοκληρώνοντας τη φοίτηση τους σε 2 εξάμηνα και το εξάμηνο της Πρακτικής Άσκησης.
Κάθε έτος κατάρτισης αποτελείται από δύο αυτοτελή εξάμηνα κατάρτισης, το χειμερινό και το εαρινό, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει 15 πλήρεις εβδομάδες κατάρτισης. Το χειμερινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει τον Οκτώβριο και τελειώνει το Φεβρουάριο, ενώ το εαρινό εξάμηνο κατάρτισης αρχίζει το Φεβρουάριο και τελειώνει τον Ιούνιο. Η κατάρτιση πραγματοποιείται, κυρίως, τις απογευματινές ώρες.
Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν υποχρεωτικά θεωρητικά, εργαστηριακά και μικτά μαθήματα. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η αξιολόγηση των καταρτιζομένων γίνεται τόσο με τη διενέργεια εξετάσεων προόδου, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, όσο και με τη διενέργεια τελικών εξετάσεων στο τέλος του εξαμήνου.
Πλεονεκτήματα φοίτησης στα Δημόσια ΙΕΚ και η διαφορά τους από άλλες δομές εκπαίδευσης:
α) Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης εντάσσονται στη μετα-δευτεροβάθμια μη υποχρεωτική Εκπαίδευση και παρέχουν επίσημη κατάρτιση, καθώς δέχονται κυρίως αποφοίτους Λυκείου, ανάλογα με τις επιμέρους ειδικότητες που προσφέρουν.
β) Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια ΙΕΚ, λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, επιπέδου μετα-δευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης.
γ) Το Δίπλωμα Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι αναγνωρισμένο, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).
δ) Σε όλους τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μοριοδοτούνται με 150 μόρια επιπλέον σε κατηγορία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
ε) Οι πιο πολλές ειδικότητες έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση ή να εργαστούν σε υφιστάμενες με επαγγελματικά δικαιώματα.
στ) Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, οι καταρτιζόμενοι δικαιούνται αναβολής στράτευσης.
Οι ειδικότητες των ΙΕΚ
Τα Δημόσια ΙΕΚ έχουν 91 νέες καινοτόμες σύγχρονες και μοντέρνες ειδικότητες.
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ενημερωθείτε για τις ειδικότητες που θα εγκριθούν σε κάθε Δημόσιο ΙΕΚ  της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά και της επικράτειας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον με ηλεκτρονική αίτηση επιλογής.
Η πρόταση νέων ειδικοτήτων του Δημοσίου ΙΕΚ  Τρίπολης για το νέο εκπαιδευτικό έτος 2016-2017 είναι:
1.   ΦΥΛΑΚΕΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
2.   ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ  ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
3.   ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
4.   ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ
5.   ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡ
6.   ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ
7.   ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
8.   ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (Πολυμέσα/Web Designer - Developer/Video Games)
9.   ΒΟΗΘΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
10.  ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Οι εγγραφές αναμένεται να ξεκινήσουν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε δύο(2) στάδια. Στο πρώτο(1) στάδιο οι υποψήφιοι σπουδαστές θα κληθούν ηλεκτρονικά να συμπληρώσουν μια αίτηση επιλογής με τρεις (3) προτιμήσεις  από τις εγκεκριμένες νέες ειδικότητες του ΙΕΚ.
Στη συνέχεια και σε δεύτερο (2) στάδιο για να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους θα πρέπει να προσκομίσουν στη γραμματεία του ΙΕΚ Τρίπολης φωτοαντίγραφο τίτλου σπουδών, φωτοτυπία ταυτότητας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και όλα τα άλλα έγγραφα που έχουν επικαλεστεί στην αρχική τους αίτηση προκειμένου να εγγραφούν.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς www.gsae.edu.gr
 
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Τρίπολης και εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε Θέματα Δια Βίου Μάθησης
Ιωάννης   Δημ.  Κατσίρης 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...