Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κανονιστική για πεζόδρομους: Οι λόγοι της προσφυγής του Δήμου Τρίπολης κατά της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης!

Κανονιστική για πεζόδρομους: Οι λόγοι της προσφυγής του Δήμου Τρίπολης κατά της ακυρωτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης!
Σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τρίπολης, τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017, αποφασίστηκε η αποδοχή της γνωμοδότησης του δικηγόρου Τρίπολης κ. Οικονομόπουλου Αντωνίου, σύμφωνα με την οποία γνωμοδοτεί, ότι ο Δήμος Τρίπολης πρέπει να ασκήσει προσφυγή
ενώπιον της Ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου , ο οποίος κατά τον έλεγχο νομιμότητας που έπραξε κατόπιν άσκησης των παραπάνω προσφυγών ακύρωσε κάνοντας εν μέρει
δεκτές αυτές την υπ’ αριθ 683/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης που αφορά την κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους (πλατείες και πεζοδρόμους).
Η Οικονομική Επιτροπής ενέκρινε τον ορισμό του δικηγόρου Τρίπολης κ. Οικονομόπουλου Αντωνίου για άσκηση προσφυγής στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006, κατά των με αρ. πρωτ. οικ. 228455/29-11-2016, 228449/29-11-2016, 228452/29-11-2016, 228467/29-11-2016, 228457/29-11-2016 και 228462/29-11-2016 ακυρωτικών αποφάσεων του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου.
 
ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Σύμφωνα με τη γνωμοδότησης του δικηγόρου κ. Οικονομόπουλου, η προσφυγή του Δήμου για την ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης, θα γίνει τους εξής λόγους:
«α) επειδή οι επικαλούμενοι λόγοι δεν αναφέρονται σε διατάξεις νόμου που παραβιάζονται από τη λήψη της κανονιστικής απόφασης.
β) επειδή οι λόγοι που επικαλούνται οι προσφεύγοντες αλλά και οι αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναφέρονται σε θέματα της διακριτικής ευχέρειας του Δημοτικού Συμβουλίου να ρυθμίσει κατά το δοκούν γεγονός που δεν μπορεί να προσβληθούν, όπως έχει γίνει δεκτό από το Σ.Τ.Ε και
επομένως δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη κατά τον έλεγχο της νομιμότητας της πράξης.
γ) επειδή οι προσφεύγοντες δεν επικαλούνται λόγους υπέρβασης των ορίων της εξουσιοδότησης του νόμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο να εκδίδει κανονιστικές αποφάσεις του άρθρου 79 του Ν.3463/2000.
δ) επειδή η ρύθμιση της παραχώρησης των πλατειών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως σαφέστατα ορίζεται από την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 3 παρ.2 του Ν.1080/80 που ορίζει ότι «τα τμήματα των κοινόχρηστων χώρων επί των οποίων
επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
ε) Επειδή με τη λήψη της κανονιστικής αυτής απόφασης το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει υπερβεί σε καμία περίπτωση την ανωτέρω εξουσιοδοτική διάταξη, αλλά ούτε γίνεται τέτοια επίκληση από τους προσφεύγοντες .
στ) Επειδή, ως ανωτέρω αναφέρεται, το Σ.Τ.Ε έχει κάνει δεκτό ότι δεν απαιτείται ειδική αιτιολογία στη λήψη των κανονιστικών αποφάσεων.
ζ) Επειδή ούτε καταγγέλλεται, αλλά ούτε και προκύπτει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει παραβιάσει κάποια διάταξη νόμου η) Επειδή η λήψη της απόφασης αυτής έχει γίνει νόμιμα αφού στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 3 παρ.2 του Ν.1080/80 και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από το Σ.Τ.Ε, ότι οι κανονιστικές αποφάσεις α) δεν χρήζουν αιτιολογίας β) προσβάλλονται μόνο για υπέρβαση της εξουσιοδότησης του νόμου και γ) δεν προσβάλλονται για κακή χρήση διακριτικής ευχέρειας .
θ) Επειδή και επικουρικά η Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Τρίπολης όπως διατυπώθηκε δια της υπ΄αριθμ. 683/16 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης θεσπίζει κανόνες γενικούς (περιλαμβάνει επιταγές που δεν απευθύνονται σε πρόσωπα εκ των προτέρων γνωστά , αλλά σε κύκλο προσώπων που
είναι –αν όχι κατά το χρόνο εκδόσεως των επιταγών ,πάντος στο μέλλον- ακαθόριστος κατ΄αριθμό και ταυτότητα) και αφηρημένους (περιλαμβάνει επιταγές που δεν περιορίζονται σε μία συγκεκριμένη περίπτωση ή μια πλειάδα συγκεκριμένων περιπτώσεων , αλλά που αφορά όλες τις κατά γένος οριζόμενες περιπτώσεις) που
αναφέρονται σε πλατείες , πεζοδρόμους κλπ σέβεται απολύτως τις Αρχές της Χρηστής Διοίκησης , της ισότητας των Διοικούμενων ενώπιον των Δημοσίων Υπηρεσιών , της Αναλογικότητας.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Θεωρώ δε ότι η προσφυγή ενώπιον της Ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» , που εδρεύει στην Τρίπολη και επί της οδού Τέρμα Ερυθρού Σταυρού κατά των προαναφερόμενων αποφάσεων του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου,
Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου , ο οποίος κατά τον έλεγχο νομιμότητας που έπραξε ακύρωσε την υπ΄αριθ 683/1.9.2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης με θέμα έγκριση Κανονισμού λειτουργίας Κοινοχρήστων χώρων του Δήμου Τρίπολης (και την υπ΄αριθμ. 77/26.8.2016 απόφαση της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Τρίπολης) ,καθόσον έκανε εν μέρει δεκτές τις αναφερόμενες στην αρχή της παρούσας Προσφυγές ,δεν βλάπτει τα συμφέροντα του Δήμου και πρέπει να ασκηθεί είναι δε συντεταγμένη με την βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Νόμο.
Κατ΄ακολουθία των προεκτεθέντων επί του τεθέντος ερωτήματος προσήκει η απάντηση , ότι ο Δήμος Τρίπολης πρέπει να ασκήσει προσφυγή ενώπιον της Ειδικής επιτροπής του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων» , που εδρεύει στην Τρίπολη και επί της οδού Τέρμα Ερυθρού Σταυρού κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου , Δυτικής Ελλάδας και Ιουνίου , ο οποίος κατά τον έλεγχο νομιμότητας που έπραξε κατόπιν άσκησης των παραπάνω προσφυγών ακύρωσε κάνοντας εν μέρει δεκτές αυτές την υπ΄αριθ 683/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης.
 Τρίπολη 26-1-2017
 Ο γνωμοδοτών δικηγόρος»
 
ΠΟΙΟΙ ΨΗΦΙΣΑΝ
Όλοι οι παρόντες στη συνεδρίαση ψήφισαν θετικά. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο Πρόεδρος Μπάμπης Σταμάτης και τα μέλη Παναγιώτης Παπαχρόνης, Παρασκευόπουλος Νικόλαος, Δημήτρης Σταματόπουλος και Δώρα Μπρακουμάτσου.
Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν οι:
1. Ταλούμης Κωνσταντίνος –Αντιπρόεδρος
2. Καραλής Θεόδωρος
3. Αληγέωργα Γαρυφαλλιά – Κόνη
4. Σμυρνιώτης Ιωάννης
5. Μπένος Γεώργιος
6. Τσιαμούλος Νικόλαος
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...