Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη - 73 χρόνια από τότε που οι Ναζί κρέμασαν Πατριώτες στα μπαλκόνια της «Ταξιαρχών» (vd)

Τρίπολη - 73 χρόνια από τότε που οι Ναζί κρέμασαν Πατριώτες στα μπαλκόνια της «Ταξιαρχών» (vd)
Πέρασαν ήδη 73 χρόνια από τότε (1944) που δέκα Έλληνες πατριώτες απαγχονίστηκαν από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής, στα μπαλκόνια και τα δέντρα της οδού «Ταξιαρχών», στην Τρίπολη.
 
Η καθιερωμένη επετειακή εκδήλωση μνήμης των απαγχονισθέντων πατριωτών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Αρχικά τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο και ομιλία από τον τον κ. Φαράντο Γεώργιο, τελειόφοιτο ∆ιδάκτορα Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Για το αποτρόπαιο θέαμα που αντίκρισαν οι κάτοικοι με κρεμασμένους Πατριώτες στα μπαλκόνια της Ταξιαρχών, μίλησε ο κ. Φαράντος και αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες και συμβάντα εκείνης της εποχής.
Στη συνέχεια, στην πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου (πλατεία Ανεξαρτησίας) εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του Στρατού και τη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ που κρεμάστηκαν στα μπαλκόνια της οδού Ταξιαρχών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής:
∆εληγιάννης Στέφανος
Εξαρχέας Αντώνης
Ζυγούρης Γιώργος
Μαυροειδής Φώτης
Μαρούς Κώστας
Πανούσης Γιάννης
Σούμπλης Θανάσης
Σταυρόπουλος Νικόλαος
Τσεμπέρης Κώστας
Φωκάς Μάριος
 
Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν –μεταξύ άλλων – ο Δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, ο πρώην βουλευτής, Κώστας Ζαχαριάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιώργος Ρουμελιώτης και Θεόδωρος Ντάνος, οι Αντιδήμαρχοι, Σπύρος Βρέντας, Σωτήρης Παπαδημητρίου και Ηλίας Τότσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Τάσος Κακλαμάνος, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Τρίπολη Αύριο», Κώστας Τζιούμης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Δημήτρης Κοσκινάς, ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ, Θεόδωρος Καραλής, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Παναγιώτης Παπαχρόνης, Σπύρος Δημόπουλος, Δήμος Σωτηρόπουλος, Ηλίας Κούρος, Στέφανος Χατζόπουλος, Γιάννης Λάζαρης, ο γενικός γραμματέας του Δημού Τρίπολης, Σωτήρης Καπόγιαννης, ο πρώην Αντιδήμαρχος, Σάββας Σαββάκης, ο Πρόεδρος της Βλαχέρνας Δημήτρης Κολλίντζας.
Στο τέλος της εκδήλωσης, όλοι πήγαν στο Μεγάλο Καφενείο.
 

2 σχόλια

  • Γ. Καρούντζος
    Γ. Καρούντζος Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 18:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Ναι πράγματι αγαπητέ ανώνυμε. Εδώ είναι ΕΛΛΑΔΑ, με σημαία τη γαλανόλευκη και είμαστε υπερήφανη για αυτή.
    Αυτό που ονομάζεις «κίτρινη σημαία με την η/α του ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας», είναι το λάβαρο του ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας, που όλοι οι Βλαχερναίοι τιμούν και αγαπούν γιατί συμβολίζει τους αγώνες και τις θυσίες του χωριού για το πανανθρώπινο ιδανικό της ελευθερίας και τη συμβολή του χωριού στην Εθ. Αντίσταση, και δεν έχει κανένα σκοπό να υποκαταστήσει την Ελληνική σημαία. Βέβαια είχε μια ατέλεια με τον ιστό, αλλά οφείλεται σε άλλους λόγους.
    Αντιπροσωπίες της Βλαχέρνας με το λάβαρο αυτό έχουν τιμήσει την τελετή αυτή όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και πάμπολλες αντιστασιακές εκδηλώσεις μαρτυρικών τόπων της πατρίδας μας. Για τη Βλαχέρνα αυτό της 19.7.1944 είναι το 4ο ολοκαύτωμα του χωριού.
    Αυτό που θάπρεπε να παρατηρήσει κανείς, είναι ότι οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να υπάρχει στο χώρο του μνημείου ή της πλατείας η Ελληνική σημαία, και κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ήμασταν αναγκασμένοι να στραφούμε σε μια σημαία σ ένα από τα μπαλκόνια της απέναντι πολυκατοικίας.
    Βλαχέρνα Γ.Ι. Καρούντζος

  • anonymoys
    anonymoys Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2017 15:59 Σύνδεσμος σχολίου

    Η κίτρινη σημαία με την ημερομηνία του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας από τους Γερμανούς, που κολλάει στην εκδήλωση για τους απαγχονισθέντες της οδού Ταξιαρχών της Τρίπολης από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους; Εδώ είναι Ελλάδα με σημαία την γαλανόλευκη και είμαστε υπερήφανοι για αυτή! Της πατρίδας η σημαία
    έχει χρώμα γαλανό και στη μέση χαραγμένο έναν κάτασπρο σταυρό.Κυματίζει με καμάρι Δεν φοβάται τον εχθρό
    σαν τη θάλασσα είναι γαλάζια και λευκή σαν τον αφρό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...