Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μήνυμα της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» κατά του ρατσισμού

Το μήνυμα της «Μαντινειακής Συμπολιτείας» κατά του ρατσισμού
Παγκόσμια ημέρα ποίησης αλλά και παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας είναι η σημερινή. Την ημέρα αυτή ας ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξία.
Η 21 Μαρτίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων από το 1966 και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.
Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Φτάνοντας στο σήμερα το 2017 η μέρα αυτή, αποκτά σήμερα περισσότερο από ποτέ, ουσιαστικό νόημα και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας που καλείται να αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη και δύσκολη πραγματικότητα της προσφυγιάς.
Η 21η Μαρτίου, έχει επίσης οριστεί ως παγκόσμια ημέρα ποίησης. Αν ποίηση σημαίνει δημιουργία ψυχής και μυαλού, έκφραση πολιτισμού και ανθρώπινης ευαισθησίας, τότε το μήνυμα της ημέρας είναι η δημιουργία πολιτισμού ανθρωπιάς, χωρίς προκατάληψη και φόβο, η δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και προσφοράς χωρίς διακρίσεις.
 Γιατί ο ρατσισμός νικιέται από το ανθρώπινο μυαλό που δημιουργεί, ανακαλύπτει, προσαρμόζει και προσαρμόζεται, παράγει πολιτισμό, αφήνοντας στο περιθώριο το μίσος και το φόβο».
Τέλος γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ας θυμηθούμε το απόσπασμα «Εκόμισα εις την Τέχνη» του Κ. Π. Καβάφης,
Κάθομαι και ρεμβάζω.   Επιθυμίες κ’ αισθήσεις
εκόμισα εις την Τέχνην—   κάτι μισοειδωμένα,
πρόσωπα ή γραμμές·   ερώτων ατελών
κάτι αβέβαιες μνήμες.   Aς αφεθώ σ’ αυτήν.
Ξέρει να σχηματίσει   Μορφήν της Καλλονής·
σχεδόν ανεπαισθήτως   τον βίον συμπληρούσα,
συνδυάζουσα εντυπώσεις,   συνδυάζουσα τες μέρες.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ»
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...