Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη - Αναγκαστικές εκταφές θα γίνουν στο κοιμητήριο της Αγίας Βαρβάρας

Τρίπολη - Αναγκαστικές εκταφές θα γίνουν στο κοιμητήριο της Αγίας Βαρβάρας

Τη διενέργεια αναγκαστικών εκταφών των τάφων που υπάρχουν στο καταργηθέν κοιμητήριο που λειτουργούσε στον περιβάλλοντα χώρο του ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως ενέκρινε ομόφωνα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Τρίπολης, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και Αντιδημάρχου, Σωτήρη Παπαδημητρίου.

Η απόφαση λήφθηκε με βάση το γεγονός ότι στο κοιμητήριο που λειτουργούσε στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας δεν γίνονται ενταφιασμοί νεκρών, πλέον της 20ετίας, λόγω έναρξης και λειτουργίας του Δημοτικού Κοιμητηρίου Τρίπολης (ΦΕΚ 111/Β/2-2-1993 περί σύστασης ΝΠ με την επωνυμία «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ».

Σύμφωνα με το από 10-10-2016 αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως, δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακομιδής των οστών δεδομένου ότι: α) οι συγγενείς των νεκρών δεν έδειξαν ενδιαφέρον για την ανακομιδή των οστών και φύλαξή τους, β) παρά τις προσπάθειές σας δεν έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα συγγενικά πρόσωπα. Ο τάφοι αυτοί αποτελούν εμπόδιο στον καθαρισμό και αξιοποίηση του χώρου του νεκροταφείου σε χώρο πρασίνου

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συνέταξε κατάλογο αναγκαστικών εκταφών που αφορά ενταφιασμένους οι συγγενείς των οποίων δε ευρέθησαν με κάθε πρόσφορο μέσο που εξάντλησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται σύνταξη τοπογραφικού διαγράμματος του γηπέδου του καταργηθέντος νεκροταφείου, από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, τη λεπτομερή αποτύπωση των τάφων καθόσον και σύνταξη βάσης δεδομένων με ονοματεπώνυμο των προς αναγκαστική εκταφή ανακομιζομένων νεκρών, με υπόδειξη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Η εργασία αυτή θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο Τρίπολης, κατόπιν σύνταξης σχετικής μελέτης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο «Διενέργεια αναγκαστικών εκταφών στο καταργηθέν κοιμητήριο του ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Τριπόλεως», χωρίς την υποχρεωτική παρουσία των συγγενών, μετά την παρέλευση ενός μηνός (30 ημερών) από τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης:

α]στον πίνακα ανακοινώσεων του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας,
β] την τοποθέτησή της σε εμφανές σημείο κάθε τάφου,
γ]την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Δήμου καθώς και,
δ] στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημοτικού καταστήματος. Πέραν τούτου η ανακοίνωση θα αναγιγνώσκεται, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, στο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η ανόρυξη του τάφου και η ανακομιδή των οστών θα γίνει με εργολαβική ανάθεση απευθείας από το Δήμαρχο (υπηρεσιακή ανακομιδή). Ο ανάδοχος θα πρέπει να διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό και ανάλογη εμπειρία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περί δημόσιας υγείας, παρουσία του επιβλέποντος υπαλλήλου που θα ορισθεί για την εκτέλεση της υπηρεσίας καθώς και του προέδρου της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.

Τα οστά των ανακομιζομένων νεκρών κάθε τάφου θα πλένονται και θα απολυμαίνονται με χρήση ειδικών απολυμαντικών, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Στη συνέχεια θα τοποθετούνται σε οστεοθήκες (σιδερένια κιβώτια) στις οποίες θα αναγράφεται το όνομα του νεκρού καθώς και ο α/α της αποτύπωσης του τάφου στο τοπογραφικό που θα συνταχθεί και θα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Οι οστεοθήκες θα τοποθετούνται προς φύλαξη στο οστεοφυλάκιο του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας. Άμα την τοποθέτηση αυτών θα συντάσσεται και υπογράφεται σχετικός κατάλογος ο οποίος θα υπογράφεται από τον επιβλέποντα της υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου. Ο κατάλογος αυτός θα τηρείται αφενός μεν στην υπηρεσία μας, αφετέρου δε στο αρχείο του Ιερού Ναού.

Αντικείμενα (τιμαλφή) που θα βρεθούν κατά τη διάρκεια της ανακομιδής μέσα σε κάθε τάφο χωριστά, θα καταχωρούνται σε κατάσταση η οποία θα υπογράφεται από τον επιβλέποντα της υπηρεσίας και τον πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, θα περιέρχονται δε στο Δήμο ο οποίος θα τα διαθέτει κατά περίπτωση με απόφαση του αρμοδίου οργάνου (Οικονομική Επιτροπή).

Τάφοι που δύναται να χαρακτηρισθούν μνημεία λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής ή εν γένει ιστορικής, επιστημονικής ή καλλιτεχνικής σημασίας , θα διαπιστωθούν, κατόπιν αυτοψίας στο χώρο, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος Πελοποννήσου & Ιονίου του Υπουργείο Πολιτισμού.

Εάν υπάρξουν τέτοια μνημεία και πριν την έναρξη οποιαδήποτε ενέργειας για την ανακομιδή των οστών, η υπηρεσία θα αιτηθεί τη χορήγηση άδειας. Στην περίπτωση που δεν επιτραπεί οποιαδήποτε ενέργεια η οποία δύναται να επιφέρει άμεσα ή έμμεσα καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του μνημείου, δεν θα πραγματοποιηθεί ανακομιδή των οστών. Στην περίπτωση δε που επιτραπεί θα πραγματοποιηθεί με την επίβλεψη αρμοδίων της ως άνω υπηρεσίας ή άλλης που θα προταθεί.

Εάν, μετά την ψήφιση της ανωτέρω απόφασης ή κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών, ενδιαφερθούν ή βρεθούν συγγενείς οι οποίοι δηλώσουν έγγραφα την επιθυμία να προβούν οι ίδιοι στην ανακομιδή των οστών των ενταφιασμένων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, η υπηρεσία μας δεν θα πραγματοποιεί την ανακομιδή. Ομοίως θα πράττεται και σε περίπτωση άρνησης προς αποφυγή αντεγκλήσεων σε χώρο και τόπο προσήκοντος σεβασμού και ευλάβειας.

Στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής επισημαίνεται την παρατήρηση εάν η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος, Πελοποννήσου & Ιονίου του Υπουργείου Πολιτισμού έχει αρμοδιότητα στο καταργηθέν κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγ. Βαρβάρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...