Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θλίψη στην Τρίπολη - Έφυγε ο Μικρασιάτης Πρόσφυγας Τάσος Μουκάκης ... (vd)

Θλίψη στην Τρίπολη - Έφυγε ο Μικρασιάτης Πρόσφυγας Τάσος Μουκάκης ... (vd)

«Όποιος ξεχνά το παρελθόν, δεν έχει μέλλον...» έλεγε ο πρόσφυγας της Μικράς Ασίας, Τάσος Μουκάκης ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σκορπίζοντας θλίψη στην Τρίπολη. Ένας αγωνιστής, ένας Πατριώτης, έφυγε από τη ζωή.

Η κηδεία του θα γίνει στη 1.00 το μεσημέρι της Κυριακής (26/3/2017), στο Ναό της Αγίας Αικατερίνης, στην Τρίπολη.

Ήταν γεννημένος στην Μπεσικτας της Τουρκίας, στις 23 Μαρτίου του 1919.

Ο Αναστάσιος (Τάσος) Μουκάκης ήταν ο τελευταίος επιζών από τους κρατούμενους των Γερμανών στα Υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, που κατά την γερμανική κατοχή είχαν μετατραπεί σε φυλακές. Μας περιγράφει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα στενά και ανήλια υπόγεια κελιά. Πολλοί από τους κρατούμενους είχαν εκτελεσθεί.

Στον περυσινή εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή, ο Τάσος Μουκάκης είχε πει πολύ εύστοχα, ενώπιον του τότε Υφυπουργού Παιδείας ... «Εδώ, υπάρχει Υπουργείο Παιδείας, υπάρχει Οργανισμός Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων. Πως είναι δυνατόν να γράφεται και να διδάσκεται στα παιδιά ότι η Μικρασιατική Καταστροφή δεν έγινε; Έγινε λέει μια παρεξήγηση στα παράλια της Σμύρνης! Τότε τι θέλει ο Καραγιάννης εδώ; Τι θέλω εγώ εδώ; Ήρθαμε εκδρομή και μείναμε στην Ελλάδα; Πως επιτρέπουν να διδάσκονται αυτά τα κείμενα στα παιδιά μας; Είναι δυνατόν να το ανέχεται το Υπουργείου Παιδείας; Όσοι δεν έχουν μνημείο, δεν έχουν μνήμη.».

Επίσης, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ιστορικού Συλλόγου Φιλικών που έχει δράση από το 1936 ως και σήμερα.
Το «Καλημέρα Αρκαδία» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φιλικών, Νικόλα Τσιαμούλο ο οποίος μας επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση και μας μετέφερε τη θλίψη που επικρατεί στις τάξεις του Συλλόγου για την απώλεια αυτή. Η κηδεία του θα γίνει πιθανότατα την Κυριακή.
Τα μέλη του Συλλόγου Φιλικών θα παραστούν στην Εξόδιο Ακολουθία, ενώ θα κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.

Ο 97χρονος πρόσφυγας Τ. Μουκάκης αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν να διδάσκεται στα σχολεία ότι δεν έγινε Μικρασιατική Καταστροφή;» (vd)Ο Τάσος Μουκάκης θυμάται πως δημιουργήθηκε το πρώτο ΚΑΠΗ στην Τρίπολη! (vd)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...