Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το έθιμο με τις φωτιές του Αγιάννη του Ριγανά αναβίωσε στο Σέχι! (vd)

Το έθιμο με τις φωτιές του Αγιάννη του Ριγανά αναβίωσε στο Σέχι! (vd)
Μετά τον εσπερινό στο εξωκλήσι του Αγιάννη του Ριγανά, απέναντι από τον ΟΑΕΔ, ακολούθησε η αναβίωση του εθίμου του ανάματος της φωτιάς στην πλατεία της Αγίας Βαρβάρας, στο Σέχι.

Ένα έθιμο στο οποίο συμμετέχουν κάθε χρόνο, μικροί και μεγάλοι, από τη γειτονιά και όχι μόνο.

Η εκπαιδευτικός Γεωργία Καραρίκου γράφει για το όμορφο αυτό έθιμο …

«Τ΄ Αι-Γιαννιού μαζεύουν ρίγανη και φέρνουν μπουκέτα, ο καθένας το δικό του. Τη μαζεύουν προτού να βγει ο ήλιος, για να είναι καλή. Γι’ αυτό τον Αι-Γιάννη τον λένε και Ριγανά.

Χαρακτηριστικό έθιμο αυτής της γιορτής είναι και οι φωτιές. Την παραμονή, δηλαδή, ανάβουν στους δρόμους ή μπροστά από κάθε σπίτι φωτιές . .Μικρά παιδιά ήμασταν κι είχαμε την έννοια να γυρίζουμε τα σπίτια των νοικοκυραίων και να τους ζητάμε τα μαγιάτικα ξεραμένα πια στεφάνια ή κοφίνια και παλιά καλάθια για να τα ρίξουμε στη φωτιά, να γίνει πιο μεγάλη, να φουντώσει να φτάσει η δύναμή της όσο πιο ψηλά γινόταν.... Μαζεύαμε μαζί με αγριόχορτα και ότι ξερά ξύλα περίσσευαν και ανάβαμε φωτιές με ολότελα πρωτόγονο τρόπο, δηλαδή με την τριβή ξερών ξύλων, γι’ αυτό λέγεται και καινούργια φωτιά.

Στα σταυροδρόμια συναντιόμασταν όλα τα παιδιά, μικροί μεγάλοι και πηδούσαμε τις φωτιές τρεις φορές ο καθένας. Η φωτιά κατά την λαϊκή πίστη είναι δύναμη. Έτσι η συνήθεια του περάσματος μέσα από τη φωτιά καθώς και της υπερπήδησής της, αποβλέπει και στην ανανέωση ή την ενίσχυση της καλής υγείας με τη βοήθεια της δύναμης της φωτιάς (έθιμο καθαρτήριο).»

Οι φωτογραφίες από το Σέχι είναι του Γιάννη Πετσέλη.
MOV_0193.mp4

23/6/2017

Δημοσιεύτηκε από Αθηνά Σαφαρίκα στις Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...