Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η ... γλυκιά ιστορία του ποτού «Τίποτα» της Τρίπολης!

Η ... γλυκιά ιστορία του ποτού «Τίποτα» της Τρίπολης!
Αφιέρωμα στην ιστορία του «ΤΙΠΟΤΑ» ετοίμασε το «Καλημέρα Αρκαδία». Μία ιστορία ενδιαφέρουσα, η οποία μπορεί να μάς διδάξει ότι ΤΙΠΟΤΑ δε μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν το τολμήσουμε... 
Η ιδέα για το όνομα

Το 1949 ο Νίκος Μπίρης, ένας έξυπνος έμπορος από τις Κολλίνες, ο οποίος διατηρούσε –τότε- ποτοποιείο στην οδό Γεωργίου Α’ στην Τρίπολη, αποφάσισε να δημιουργήσει το ηδύποτο «Τίποτα».
Η ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι την ώρα της παραγγελίας, κυρίως οι γυναίκες, για λόγους σεμνότητας, αλλά και κάποιοι άνδρες που πήγαιναν στο μαγαζί, συνήθιζαν στην ερώτηση «τι θα πιείτε παιδιά;», να απαντούν «Τίποτα» .
Έτσι, τού ήρθε η ιδέα να φτιάξει ένα άχρωμο λικέρ και να το ονομάσει «Τίποτα».

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας

Το «Τίποτα» κατοχυρώθηκε –το 1950- με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Υπουργείο Εμπορίου, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Μπίρη. Έτσι από στόμα σε στόμα, το «Τίποτα» έγινε το ποτό που συνδέθηκε με την Τρίπολη, καθώς πολλοί ήταν οι επισκέπτες που το έψαχναν. Το αρνητικό της όλης υπόθεσης ήταν, σύμφωνα με το Γιώργο Μπίρη, ότι πλήρωναν λίγο παραπάνω φόρο στον οικονομικό έφορο γιατί το ποτό ήταν γνωστό…

Οι… περίεργες ιστορίες

Φυσικά δεν έλειψαν οι περίεργες ιστορίες, σχετικά με το ποτό. Ειδικότερα, σε ένα μουσείο στις Σπέτσες ένας φύλακας δεν τον άφησε να βγάλει φωτογραφίες και διώχνοντας τον, τού είπε, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ο Μπίρης, «όταν ξαναέρθεις να μου φέρεις το Τίποτα και θα σε αφήσω να βγάλεις φωτογραφίες». Έτσι λοιπόν ο Γ. Μπίρης πήγε στο αμάξι, έφερε ένα ποτό ξαφνιάζοντας τον φύλακα, του εξήγησε ότι ο ίδιος το φτιάχνει και έτσι μπήκε!
Ένα ακόμα περιστατικό που συνέβη στην Καβάλα και μάλιστα τότε γράφτηκε στις εφημερίδες είναι η μήνυση που δέχτηκε ένας σερβιτόρος από μια κυρία η οποία στην παραγγελία της είπε ότι δεν θέλει τίποτα και εκείνος της έφερε το ποτό «Τίποτα». Παρεξηγημένη αυτή απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι ο σερβιτόρος υποτιμά τη νοημοσύνη της.

Τα διάσημα πρόσωπα
Το μαγαζί έχουν επισκεφτεί κατά καιρούς και διάσημα πρόσωπα, αναζητώντας το ‘Τίποτα’. Ο Γιώργος Μπίρης θυμάται την ηθοποιό Ελένη Ερήμου.

Το «Τίποτα» ακόμα και σήμερα έχει οπαδούς αλλά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τις πωλήσεις του.

(Από το περιοδικό "Καλημέρα Αρκαδία" - 2014)

1 σχόλιο

  • anonymoys
    anonymoys Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017 20:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Είδατε και εδώ; ένας Κολλινιάτης ο κ. Μπίρης έγραψε και γράφει ιστορία στην Τρίπολη και Αρκαδία . Ένας άλλος Κολλινιάτης και αυτός, ο κ. Μπάκος με τον Αστέρα μας γράφει και αυτός την ιστορία του στην Τρίπολη και γενικότερα στην Αρκαδία αλλά και στο Πανελλήνιο και ίσως-ίσως αν προσέξει και στην Ευρώπη, όσο και να ζηλεύουν κάποιοι τον Αστέρα!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...