Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη | Φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον επανασχεδιασμό της βάσης αγάλματος του Κολοκοτρώνη

Τρίπολη | Φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον επανασχεδιασμό της βάσης αγάλματος του Κολοκοτρώνη

Ο Δήμος Τρίπολης Προκηρύσσει τον με ανοιχτό Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό ιδεών: «ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΗΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ ΟΣΤΩΝ Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΑΡΕΩΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ» και καλεί τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές/στριες των Ελληνικών Πανεπιστημίων να υποβάλλουν Προτάσεις για το θέμα του Διαγωνισμού.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

4.1 Σκοπός του διαγωνισμού είναι η αναζήτηση σχεδιαστικών προτάσεων και η επιλογή της βέλτιστης Αρχιτεκτονικής λύσης, για τον επανασχεδιασμό του βάθρου και τη βάση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην πλατεία Άρεως, ώστε να προβάλλεται πέρα από το γλυπτό του έφιππου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, η υπόμνηση των ενταφιασμένων οστών του.

4.2 Η περιοχή ενδιαφέροντος βρίσκεται στην πλατεία Άρεως στη σημερινή θέση του αγάλματος του Κολοκοτρώνη και επισημαίνεται με τα παραρτήματα I , II , ΙΙΙ που συνοδεύουν την Προκήρυξη.

4.3 Το αντικείμενο της μελέτης θα επικεντρωθεί στο μνημείο και την εξασφάλιση της επισκεψιμότητάς του από τον εγγύς περιβάλλοντα χώρο που το περιβάλλει και δεν θα επεκταθεί σε ευρύτερη περιοχή της πλατείας, καθότι το έργο της ανάπλασης της πλατείας ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Οι προτάσεις των διαγωνιζομένων θα συμβάλουν στην λειτουργική και αισθητική αξιοποίηση - αναβάθμιση του μνημείου αλλά και του ευρύτερου χώρου της πλατείας ενώ το μελλοντικό έργο θα δημιουργήσει τοπόσημο για το κέντρο της πόλης, θα αποτελέσει σταθμό αναφοράς της και θα καταστήσει το χώρο χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για την αξιοποίηση του μνημείου από αρχιτεκτονική, αισθητική λειτουργική και περιβαλλοντική άποψη, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι στόχοι που περιγράφονται παραπάνω. Οι διαγωνιζόμενοι σπουδαστές καλούνται να αντιμετωπίσουν συνολικά το μνημείο στον χώρο.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη μορφή αλλά και στα υλικά κατασκευής. Η επιλογή των υλικών κατασκευής τους θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να εναρμονίζεται με το εγγύς περιβάλλον του αλλά και την πλατεία στο σύνολό της. Συγκεκριμένα ζητείται μία πρόταση, από τον κάθε διαγωνιζόμενο, με αναλυτική αναφορά στην επιλογή υλικών κατασκευής, ώστε να συνάδουν με τον ιστορικό χαρακτήρα του μνημείου και την ευρύτερη περιοχή, αλλά και με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.

Θα απαιτηθεί αρχιτεκτονικός φωτισμός προς ανάδειξη του σημείου φύλαξης των οστών του ήρωα αγωνιστή, ενώ ο εξωτερικός εάν απαιτηθεί θα πρέπει να συνάδει με τον υπάρχοντα φωτισμό της πλατείας.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Στον Διαγωνισμό θα απονεμηθούν τρία (3) βραβεία:

1 ο Βραβείο ποσού 8.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

2 ο Βραβείο ποσού 5.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

3 ο Βραβείο ποσού 2.000,00 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.)

Η Αναλυτική Προκήρυξη του Διαγωνισμού θα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρίπολης www.tripolis.gr. Οι ενδιαφερόμενους θα μπορούν να παραλάβουν την Προκήρυξη με το φάκελο Διαγωνισμού διατηρώντας την ανωνυμία του και μέσω εκπροσώπου τους, σε έντυπη μορφή/ cd από την Τεχνική Επιτροπή Διενέργειας στα γραφεία της Διοργανώτριας Αρχής, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας, Λαγοπάτη και Αταλάντης (3ος όροφος, τηλ. 2713-610453 ή 2713-610441) Τρίπολη και εντός του ωραρίου λειτουργίας του Πρωτοκόλλου του Δήμου (09:00 πμ έως 14:00 μμ).

 Η προθεσμία παραλαβής της Αναλυτικής Προκήρυξης από τους ενδιαφερόμενους, ορίζεται σε Δεκαπέντε (15) ημέρες από την δημοσίευσή της, δηλαδή από 09-08-2017 έως και 24-08-2017 και ώρα 14:00 μμ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...