Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μαντάς: "Τα έργα στα λιμάνια Παραλίου Άστρους και Άγιου Ανδρέα έχουν συμβασιοποιηθεί και ξεκινούν. Να γίνει πλήρης μελέτη για το Λιμάνι Ξηροπηγάδου"

Μαντάς: "Τα έργα στα λιμάνια Παραλίου Άστρους και Άγιου Ανδρέα έχουν συμβασιοποιηθεί και ξεκινούν. Να γίνει πλήρης μελέτη για το Λιμάνι Ξηροπηγάδου"

Με τίτλο "Τι γίνεται στο Λιμάνι του Αγίου Ανδρέα;", ο πρώην Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς προχώρησε σε μία ανακοίνωση για έργα που αφορούν τα λιμάνια της περιοχής.

Ειδικότερα, ο κ. Μαντάς αναφέρει ... 

"Είναι γεγονός ότι έχουμε μια δημοτική αρχή που ακολουθεί διαφορετική επικοινωνιακή τακτική από θέμα σε θέμα και από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Την ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να προβάλλει και να υπερδιαστασιολογεί κάθε ενέργειά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν και κάποια θέματα όμως, για τα οποία δεν ενημερώνει, δεν τα προβάλλει, δεν είναι στην καθημερινή ατζέντα της. Πολλές φορές, αυτά αφορούν έργα και πρωτοβουλίες της προηγούμενης Δημοτικής αρχής που δε ‘τους βολεύει’ να αναφέρονται και πολύ.

Τέλος πάντων όμως, φαίνεται ότι είναι μέσα στις υποχρεώσεις μας ως αντιπολίτευσης, ακόμα και το να ενημερώνουμε για την εξέλιξη των έργων που είχαμε σχεδιάσει, μελετήσει και δημοπρατήσει, ή είχαμε προγραμματίσει σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες.

Ένα από αυτά είναι και το Λιμάνι του Αγιου Ανδρέα.  Τα τετριμμένα περι συνέχειας του Δήμου λοιπόν, ας τα πάρει το ποτάμι, αφού στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας,  ο αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, θέλεις από άγνοια, θέλεις από προσπάθεια να στηρίξει τη μελέτη των 241.000 ευρώ που προγραμματίζει, θέλεις για να συνεχίσει την τακτική του να ευτελίζει και να απαξιώνει τα πεπραγμένα της προηγούμενης αρχής στο Δήμο μας, έδειξε ότι ούτε ξέρει τι γίνεται στο Λιμάνι. Όσο για το Δήμαρχο φυσικά, δεν τον απασχολούν αυτά.

Ενημερώνουμε λοιπόν με αφορμή την επιχορήγηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου μας από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ με 241.000 ευρώ για:

  1. Μελέτη Βελτίωσης, Επέκτασης και Νομιμοποίησης Λιμενίσκου Αγίου Ανδρέα
  2. Μελέτη Βελτίωσης Λιμανιού Παραλίου Άστρους
  3. Μελέτη Βελτίωσης, Επέκτασης και Νομιμοποίησης Λιμενίσκου Ξηροπηγάδου

Στο λιμάνι Αγιου Ανδρέα ύστερα από μελέτη και δημοπρασία του ΥΠΟΜΕΔΙ, έχει επιλεγεί ο εργολάβος που θα κατασκευάσει το έργο «Αποκατάσταση ζημιών σε λιμένες Δήμου Βόρειας Κυνουρίας του Ν. Αρκαδίας και Κιβερίου του Δήμου Άργους – Μυκηνών Ν. Αργολίδας, από τη θεομηνία της 29-09-2018»,από το Υπουργείο Υποδομών. Αυτός είναι ο τίτλος.

Σήμερα, το Λιμάνι αποτελείται από :

  • τον προσήνεμο μώλο που έχει μήκος 60 μέτρα
  • τον υπήνεμο μώλο που έχει μήκος 30,50 μέτρα
  • τον τραπεζοειδή προβλήτα

Το έργο περιλαμβάνει:

  • καθαίρεση της υφιστάμενης θωράκισης σε όλο το μήκος του προσήνεμου μώλου και η αντικατάσταση της με θωράκιση από φυσικούς ογκολίθους
  • καθαίρεση του κρηπιδώματος, σε ένα μήκος ίσο με 51m περίπου, μετρούμενο από το ακρομώλιο. Το τμήμα αυτό αντικαθίσταται με την κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου βαρύτητας, μήκους 50m και πλάτους 6.50m, ο οποίος είναι στραμμένος κατά 5ο Ανατολικά σε σχέση με την διεύθυνση (Ν-Β) του υφιστάμενου μώλου.
  • Ο μώλος θα εξοπλιστεί με χυτοχαλύβδινες δέστρες ελκτικής ικανότητας 5tn ανά 10 μέτρα, κρίκους για την πρόσδεση σκαφών ανά 2.5 μέτρα και ελαστικό γραμμικό προσκρουστήρα
  • Στα τελευταία 45.50m (τμήμα Α-Α1) του νέου κρηπιδότοιχου κατασκευάζεται προφυλακτήριος τοίχος με πλάτος στέψης 0.60m και στάθμη στα +3.00μ
  • ολική καθαίρεση και η κατασκευή νέου υπήνεμου μώλου, μήκους 30.50m και πλάτους ίσο με 3.50m
  • Μεταξύ της ισάλου των πρανών του ακρομωλίου του υπήνεμου μώλου και του νέου κρηπιδότοιχου του προσήνεμου μώλου δημιουργείται άνοιγμα μήκους 20.90m, που αποτελεί την είσοδο του καταφυγίου.
  • βυθοκόρηση εντός της λιμενολεκάνης του Αλιευτικού Καταφυγίου καθώς και στην είσοδο του, σε βάθος -1.50m κάτω από την Μ.Σ.Θ.
  • καθαίρεση του τραπεζοειδούς προβλήτα σε ένα μήκος περίπου ίσο με 10.50m στο ανατολικό του μέτωπο, καθαίρεση του συνόλου νότιου μετώπου του καθώς και ενός μήκους περίπου ίσο με 3.50m στο δυτικό του μέτωπο. Το τμήμα αυτό αντικαθίσταται με την κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου βαρύτητας, μήκους 22.75m περίπου.

Αρα, ανακατασκευάζονται (γκρεμίζονται και ξαναγίνονται) όλα τα στοιχεία του Λιμανιού.

Επίσης, στο ίδιο έργο περιλαμβάνονται και οι αποκαταστάσεις του Λιμανιού Παραλίου Άστρους, δηλαδή η αποκατάσταση μικρού τμήματος της θωράκισης, τα ηλεκτρομηχανολογικά και τα μόνιμα αγκυροβόλια.

Από αυτό προκύπτουν τα ερωτήματα που θέσαμε στο δημοτικό συμβούλιο, για να πάρουμε τις αποκαρδιωτικές απαντήσεις από τον - γνωστό πλέον για τη συμπεριφορά και το λόγο του -  αντιδήμαρχο.

Ζητήσαμε, μας και τα έργα σε Αγιο Ανδρέα και Παράλιο Αστρος, έχουν συμβασιοποιηθεί και ξεκινούν, να στρέψει το ποσό των 241.000 ευρώ σε πλήρη μελέτη για το Λιμάνι Ξηροπηγάδου.  Και σε αυτή την περίπτωση πλήρης μελέτη σημαίνει την εξομοίωση της χερσαίας ζώνης λιμένα, τη μελέτη των λιμενικών εγκαταστάσεων, τον υπολογισμό της στερεοπαροχής των ρεμάτων που εκβάλλουν στην Παραλία Ξηροπηγάδου, την ακτομηχανική μελέτη και την κατασκευή έργων άρσης της διάβρωσης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την παραλία. Να τον ενημερώσουμε μάλιστα ότι η βυθομέτρηση και ο φάκελος εξομοίωσης χερσαίας ζώνης λιμένα είναι έτοιμος. Φυσικά, πολλοί στο Ξηροπήγαδο ακόμα ψάχνουν στα συρτάρια της Περιφέρειας και στα συρτάρια γραφείων πολιτευτών, για την μελέτη του Λιμανιού. Δεν πρόκειται να τη  βρούνε, γιαυτό και τώρα που ως δια μαγείας ο Φιλόδημος έπαψε να είναι ψέμα και έγινε αλήθεια, ας την πληρώσουμε και να την εκπονήσουμε με πόρους του Φιλόδημου.

Αυτός απάντησε ότι το έργο του Αγιου Ανδρέα προεκλογικά είχε ανακοινωθεί με μεγαλύτερο προϋπολογισμό και ότι γνωρίζει ποιος είναι ο εργολάβος, ότι το έργο είναι μόνο αποκατάσταση από τις ζημιές του Ζορμπά και ότι αυτός θα το κάνει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο. Με μελέτες 241.000 ευρώ για έτοιμα Λιμάνια. 

Η αλήθεια είναι ότι το Λιμάνι Αγιου Ανδρέα για να κατασκευαστεί και να λυθούν οι αμαρτίες και οι αυθαιρεσίες του παρελθόντος, έπρεπε να περιμένει την κακοκαιρία του Ζορμπά. Όχι όμως μόνο αυτή. Έπρεπε να περιμένει και ένα Γ.Γ Υπουργείου Υποδομών με ενδιαφέρον για τον τόπο μας και μια δημοτική αρχή που δεν θα φοβόταν να κατεδαφίσει αυθαίρετες κατασκευές για να μη στεναχωρήσει δυο τρείς φίλους της. Οι παράγοντες αυτοί συνυπήρξαν τον Οκτώβρη του 2018. Εμείς, θα ευχαριστήσουμε τον κ. Δεδε, τότε γ.γ. Υποδομών, τους υπηρεσιακούς συνεργάτες του, στη Διεύθυνση Λιμενικών Υποδομών και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες, βλέποντας, σχολιάζοντας και επικοινωνώντας αυτά που η δημοτική αρχή για κάθε λόγο δε θέλει να επικοινωνούνται.

Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Πολιτών

Παναγιώτης Μαντάς"

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020 23:06 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΝΑ ΓΙΑΤΡΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΤΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...