Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σίταινα | Ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία και στο όνειρο…

Σίταινα | Ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία και στο όνειρο…

«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΑΡΝΩΝΑ»

 Ταξίδι στο παρελθόν, στην ιστορία και στο όνειρο…

Σίταινα, Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, ημέρα των προγραμματισμένων δράσεων του 9ουΑνταμώματος της Συμπολιτείας του Πάρνωνα, με τις ανταριασμένες κορφές του Μαλεβού να μας στέλνουν αρκετές φορές την πολυπόθητη κι ευεργετική βροχή μέχρι και αργά το απόγευμα, οπότε κι ο μαλεβίσιος αγέρας έδιωξε τα σύννεφα φέρνοντας την ξαστεριά και τα χαμόγελα κι οδηγώντας εκατοντάδες επισκέπτες στο χωριό μας, που πλημμύρισαν ασφυκτικά τους χώρους της εκδήλωσης.

Άρχισαν να ξεδιπλώνονται τα κεράσματα, ποτά, γλυκά και φαγητά, φτιαγμένα με μεράκι και τις παραδοσιακές συνταγές, από τις γυναίκες των χωριών της Συμπολιτείας.

Θαυμάσαμε και γνωρίσαμε πολλές άγνωστες πτυχές του ιστορικού Πραστού από την εντυπωσιακή έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου που με μεράκι και καλαισθησία επιμελήθηκε κι έστησε ο κ. Φίλιππας Τετώρος.

Το εκθεσιακό υλικό των Συλλόγων ξύπνησε μνήμες και χάρισε συγκινήσεις, αναδεικνύοντας την πολυσύνθετη δυναμική και το πλούσιο παρελθόν των χωριών μας.

 Ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Πέτρος Αλοίμονος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες κι επισκέπτες κι ακολούθησε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους η παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων, προσώπων, γεγονότων, θρύλων και παραδόσεων αναφορικά με τη συμμετοχή των χωριών μας στο 1821 και στην Εθνική μας Παλιγγενεσία, ένα αφιέρωμα τιμής, μνήμης και πατριδογνωσίας, που έφερε στο φως ένα σημαντικό κεφάλαιο της άγνωστης ιστορίας των χωριών μας και χάρισε ρίγη συγκίνησης και περηφάνιας.

Το Χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ανδρέα – Πραστού, με χοροδιδάσκαλο τον κ. Μανώλη Γύφτο, χόρεψε με χάρη και λεβεντιά τραγούδια που συμπλήρωναν και στόλιζαν τον ιστορικό λόγο, αναδείκνυαν τη δημοτική μούσα της  ιστορίας των χωριών μας , χαρίζοντάς μας όμορφες εικόνες και συγκινήσεις.

Και σαν ξεκίνησε το πανηγύρι πρώτοι άνοιξαν το χορό η νεολαία της Σίταινας και της Καστάνιτσας για να ακολουθήσουν πολλοί κύκλοι χορού σε κάθε ελεύθερο χώρο της πλατείας.

Οι κουζίνες και οι πάγκοι του Συλλόγου πήραν «φωτιά» και δεκάδες μέλη και φίλοι του Συλλόγου λειτούργησαν άψογα (για άλλη μία φορά) ως εθελοντές για να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες επισκέπτες και να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα, ακόμα και όταν οι 750 καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί αποδείχθηκαν λίγες για να καλύψουν την αθρόα προσέλευση του κόσμου.

Το κέφι και ο χορός κράτησαν μέχρι το πρωί με τους τελευταίους ρομαντικούς να παραμένουν στην πλατεία και αφού σίγησε η μουσική, απολαμβάνοντας το λιοχάραμα και τις μαγευτικές μελωδίες των αηδονιών της ποταμιάς.

Ιδιαίτερα έντονη και συγκινητική η παρουσία στην εκδήλωση των κατοίκων της Καστάνιτσας, του Πλατάνου και του Χαράδρου, αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης των Συλλόγων της Συμπολιτείας.

Στις δράσεις της «Συμπολιτείας του Πάρνωνα, που αποτελεί πλέον θεσμό και με μεγάλη αγάπη την έχουν αγκαλιάσει οι κάτοικοι των χωριών μας, εντάχθηκε από το 2022 και μία καινοτομία, με την «υποχρέωση» των Πολιτιστικών Συλλόγων να παρουσιάζουν στο χωριό τους ένα «έργο», αποτέλεσμα της σύμπραξης και συνεργασίας, τη χρονιά κατά την οποία αναλαμβάνουν και τις δράσεις της Συμπολιτείας. Η Λαογραφική Συλλογή μας, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο, αποτελεί τη δράση του Συλλόγου μας σε αυτή την καινοτομία.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και :

-Ο Δήμαρχος, κ. Γεώργιος Καμπύλης

-Οι Αντιδήμαρχοι κ. Παναγιώτης Καμπουρολιάς, κ. Κωνσταντίνος Καμπύλης, κ. Γεώργιος Κλεώπας.

-Η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΒΚ και Δημοτική Σύμβουλος κ. Αρετή Μπάρλα

-Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Αθλητισμού κ. Ιωάννης Δαλιάνης

-Οι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιώτης Κολοστούμπης και κ. Βασίλειος Τετώρος

- Το μέλος ΤΟΥ Δ..Σ.της ΔΕΥΑΒΚ κ. Γρηγόριος Παινέσης

-Ο Πρόεδρος της Σίταινας κ. Πέτρος Αλοίμονος

- Ο Πρόεδρος της Καστάνιτσας κ. Θεόδωρος Πεφάνης

-Ο Πρόεδρος του Πραστού κ. Δημήτριος Πετρής

ΤΥΧΕΡΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΥ

-Ηλεκτρικό μηχανάκι : 0911 (κ. Παναγιώτης Πέτρου)

-Ηλεκτρική σκούπα : 0967

-Κόσμημα-κολιέ :1518

Ευχαριστούμε θερμά όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους, όσοι συνέβαλαν με την υποστήριξη και βοήθειά τους στη διοργάνωση και  μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης (θα ακολουθήσει ευχαριστήριο δελτίο τύπου του Συλλόγου μας).

Ευχαριστούμε ολόψυχα τους Προέδρους και τα Δ.Σ. των Πολιτιστικών Συλλόγων της Συμπολιτείας, του Πραστού και Αγίου Ανδρέα για την αγαστή συνεργασία και την πολύτιμη – καθοριστική βοήθειά τους.

Τη σκυτάλη για το 10οαντάμωμα της Συμπολιτείας του Πάρνωνα το 2023 παραλαμβάνει η νύφη και βασίλισσα του Πάρνωνα, η ΚΑΣΤΑΝΙΤΣΑ.

Σίταινα 17 Αυγούστου 2022

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίταινας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...