Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σκηνές φρίκης στους δρόμους του Παράλιου με τα αδέσποτα σκυλιά

Σκηνές φρίκης στους δρόμους του Παράλιου με τα αδέσποτα σκυλιά
Σκηνές και περιστατικά που δεν τιμούν μια σύγχρονη κοινωνία ανθρώπων, πόσο μάλλον μια κοινωνία που θέλει να ονομάζεται «πολιτισμένη» και «ευρωπαϊκή» και να διοικείται ως τέτοια, λαμβάνουν χώρα καθημερινά στους δρόμους του Παραλίου Άστρους μέσα από την ...ανήκεια συνύπαρξη ανθρώπων, κατοικίδιων και αδέσποτων σκύλων.
Εκτός της έντονης και επιθετικής πολλές φορές παρουσίας των συγκεκριμένων ζωών, τα οποία όλο και πληθύνονται, δημιουργώντας συνεχώς περισσότερες περιοχές «γκέτο» που δύσκολα μπορεί να προσπελάσει κάποιος πεζός χωρίς να δεχθεί επίθεση -ιδιαίτερα μετά την δύση του ηλίου- δύο χαρακτηριστικά περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, φανερώνουν πως η κατάσταση πλέον βρίσκεται εκτός ελέγχου ενέχοντας τεράστιους κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα και την δημόσια υγεία τόσο ανθρώπων και κατοικίδιων όσο και των ίδιων των αδέσποτων ζώων.

Στην πρώτη περίπτωση είχαμε την μανιασμένη επίθεση αδέσποτων σκύλων σε άλλο μικρό συνοδευόμενο σκύλο αλλά και στην -συμπολίτισσα μας- ιδιοκτήτρια του, με αποτέλεσμα το μικρό σκυλάκι να βρεθεί ημιθανές με μεγάλα τραύματα σε άλλο σημείο πλησίον της επίθεσης και η ίδια να υποστεί τραύματα στο χέρι. Τουτέστιν, στο Παράλιο Άστρος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, εν έτει 2015 δεν μπορεί κάποιος να βγάλει το κατοικίδιο του συνοδευόμενο και δεμένο για βόλτα σε δημόσιο χώρο, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του ζώου και η σωματική ακεραιότητα του ίδιου...

Στην δεύτερη περίπτωση, γίναμε μάρτυρες ενός περιστατικού που ειλικρινά μας προκάλεσε αισθήματα αποτροπιασμού για την τεράστια και φονική καθυστέρηση των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν ένα ζήτημα για το οποίο επανειλημμένως έχουν παραπονεθεί πολίτες, τοπικές αρχές του Παραλίου Άστρους (επισήμως και με υπογραφές) κι έχουν αναρτηθεί πλείστα δημοσιεύματα: Το βράδυ της Δευτέρας, αυτοκίνητο που κινούνταν επί της οδού Βασ. Δουζένη κατευθυνόμενο προς την πλατεία του Παρ. Άστρους χτύπησε ένα από τα 4 ή 5 αδέσποτα σκυλιά που κινούνταν ως αγέλη επί της συγκεκριμένης οδού στο ύψος περίπου του Διοικητηρίου. Από την πρόσκρουση το άτυχο ζώο σφάδαζε από τους πόνους κάτω ακριβώς από τις μπροστινές ρόδες του οχήματος ενώ από τύχη δεν προκλήθηκε και άλλο ατύχημα από τα οχήματα που ακολουθούσαν. Αμέσως προκλήθηκε ένα σκηνικό ανείπωτης φρίκης, με τα ουρλιαχτά του τραυματισμένου ζώου να προκαλούν ρίγη στα στομάχια όσων παρακολουθούσαμε το περιστατικό, τα υπόλοιπα αδέσποτα να ουρλιάζουν-γαυγίζουν ταυτόχρονα προφανώς αντιλαμβανόμενα τι έχει συμβεί, ο επίσης άτυχος οδηγός -του οχήματος που χτύπησε το ζώο- κάτασπρος από τον φόβο να προσπαθεί απεγνωσμένα να το απεγκλωβίσει το σκύλο που σφάδαζε, δυο νεαρές κοπέλες από άλλα οχήματα που σταμάτησαν να κλαίνε και παρακαλάνε τον οδηγό να μην κάνει κινήσεις που προκαλούν πόνο στο τραυματισμένο ζώο ενώ στα μπαλκόνια των γύρω κατοικιών -όπως ήταν φυσικό με τόσο θόρυβο- βγήκαν κάτοικοι οι οποίοι έβαλαν τις φωνές και μερικά ...Γαλλικά απευθυνόμενοι στον Δήμο και τους υπεύθυνους που αδιαφορούν και ανέχονται την κατάσταση με τα αδέσποτα. Τελικώς, μετά από αρκετή προσπάθεια το άτυχο ζώο απεγκλωβίστηκε και διέφυγε αιμόφυρτο. Κανείς δεν μπόρεσε να το εντοπίσει μέσα στη νύχτα ενώ είναι αμφίβολο αν κατάφερε να επιβιώσει...

Ο μοναδικός λόγος που το παραπάνω περιστατικό δημοσιεύεται με καθυστέρηση λίγων ημερών ήταν η προσπάθεια ανάκτησης ψύχραιμης και συγκροτημένης σκέψης, μετά το σοκ της μαρτυρίας και προκειμένου τα γεγονότα να παρουσιαστούν όπως συνέβησαν και οι εκφράσεις του κειμένου να μην επιφέρουν επιπτώσεις πέραν της ενημερωτικής τους διάστασης.

Μετά από τόση και διαχρονική αδιαφορία των υπευθύνων, ειλικρινά δεν υπάρχει καμία προσδοκία πια για εξεύρεση ουσιαστικής λύσης, ακόμη κι αν δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην παρούσα σελίδα αποφάσεις του Δημ. Συμβουλίου που υποτίθεται θα λύσουν το πρόβλημα. Ανάλογες ανακοινώσεις άλλωστε είχαν επαναληφθεί και στο παρελθόν. Το μέγεθος που έχει λάβει όμως το πρόβλημα πλέον αναγκάζει κάθε συνειδητοποιημένο άνθρωπο που ντρέπεται και φρίττει με την συγκεκριμένη κατάσταση να κινηθεί -συλλογικά ή ατομικά- στη αξιοποίηση του μέγιστου δυνατού νομικού-πολιτειακού μέσου ή δυνατότητας δημοσιότητας που θα προκαλέσει πια αναγκαστικά την επιτέλεση του καθήκοντος και την ανάληψη της ευθύνης για αυτή την αθλιότητα. Αν θέλουμε ακόμα να λεγόμαστε άνθρωποι...!

Πηγή - www.astrosnews.gr

2 σχόλια

  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ Κ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ Κ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Τρίτη, 07 Απριλίου 2015 17:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Αρ.Πρωτ.0597/15 Αθηνα 7.4.15
    Kύριοι,
    Στο άρθρο το οποίο δημοσιεύεται στο site σας, παρά το γεγονός ότι προσπαθείτε να δείξετε ένα ενδιαφέρον για τα αδέσποτα, στην πραγματικότητα τα στοχοποιείτε. Χαρακτηρίζετε με αυθαίρετο τρόπο ως «ανήκεια» δηλ ακατάλληλη την συνύπαρξη όπως λέτε ανθρώπων, κατοικίδιων και αδέσποτων σκύλων, όταν ο νόμος στην Ελλάδα δέχεται τα αδέσποτα ζώα ως συγκατοίκους μας μέσα στο αστικό ιστό των πόλεων μας, από την στιγμή που αυτά υπάρχουν.
    Φθάνετε δε στο μέγιστο αίσχος να παρουσιάζετε τα αδέσποτα ως κοινούς εγκληματίες, συμμορίτες σε γκέτο, όπου δεν μπορεί να περάσει κανείς ιδιαίτερα μετά την δύση του ηλίου, χωρίς να δεχθεί επίθεση. Τα παρουσιάζετε δηλ ως κοινούς εγκληματίες, όπως οι κοινοί πορτοφολάδες ή έμποροι ναρκωτικών ή τσαντάκηδες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, που χρειάζονται το σκοτάδι για να διαπράξουν τις παράνομες πράξεις τους.
    Αν τα αδέσποτα της περιοχής έχουν δημιουργήσει αγέλες και θεωρούν ότι κάποιοι χώροι του οικιστικού ιστού είναι δικοί τους και τους προστατεύουν παρουσιάζοντας μια «επιθετική» συμπεριφορά όπως διατείνεστε, αυτή η συμπεριφορά θα είναι κατά την οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετράωρου και όχι μόνον μετά την δύση του ηλίου. Από το γεγονός και μόνον της παρουσίασης που κάνετε, καταλαβαίνει κανείς ότι ο στόχος σας είναι διαφορετικός από αυτόν που διατείνεστε.
    Αναφέρεστε επίσης στο εν πολύς γνωστό, χιλιοειπωμένο και αόριστο όπως συνηθίζεται, για ευνόητους λόγους……. πρόβλημα για την δημόσια υγεία, χωρίς να παραθέτετε κανένα επιστημονικό στοιχείο, που να αποδεικνύει την απειλή αυτήν, με το πρόσχημα της επίθεσης σε ένα κατοικίδιο που έκανε την βόλτα του μαζί με τον κηδεμόνα του.
    Επίσης αναφέρεστε συχνά σε υπευθύνους χωρίς να ορίζετε ποιοι είναι στην πραγματικότητα αυτοί οι υπεύθυνοι…. αναφέροντας απλά και με γλαφυρό τρόπο το Δημοτικό Συμβούλιο.
    Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε με το άρθρο σας, θα πρέπει κατ’ αρχήν να αναφέρετε ρητά, έστω και γενικά, τα όσα ορίζει ο νόμος (4039/12 και ο 4235/14), σύμφωνα με τον οποίον, υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα είναι οι δήμοι, οι οποίοι θα πρέπει να στειρώνουν τα αδέσποτα ζώα και να τα επανατοποθετούν στον χώρο τους. Συνεπώς ο νόμος δέχεται αυτό που σας ανέφεραμε στην αρχή για την συγκατοίκηση, την οποίαν εσείς ως νέος νομοθέτης χαρακτηρίζετε με παντελώς αυθαίρετο τρόπο ως «ανήκεια».
    Στους νόμους αυτούς αναφέρονται ρητά όλες οι υποχρεώσεις των δήμων πάνω σε αυτό το ζήτημα, ορίζεται ότι συνεπικουρούνται από τους φιλοζωϊκούς συλλόγους της περιοχής τους, αναφέρονται οι περιπτώσεις που τα ζώα μπαίνουν σε καταφύγια με ποιόν τρόπο γίνεται αυτό, για πόσον καιρό και για ποιους λόγους έως την επανατοποθέτησή τους, όπως επίσης ορίζονται οι ποινές για την εγκατάλειψη ζώου και βέβαια οι βαριές ποινές που μπορούν να φθάσουν έως ενός έτους φυλάκιση χωρίς εξαγορά συν τα βαριά χρηματικά πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 30.000Ευρώ για την θανάτωση ενός ζώου.
    Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή του παράλιου Άστρους Αρκαδίας, τον Μάιο του 2012 είχαν δηλητηριαστεί εκατοντάδες ζώα και το Α.Τ. έλαβε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν ενημέρωσής μέλους της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο,) εντολή να προχωρήσει σε έρευνα και να σχηματιστεί δικογραφία τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, (καταθέσεις μάλιστα έγιναν και στο Α.Τ. του Παλαιού Φαλήρου για το θέμα αυτό), φαίνεται ότι ο δήμος δεν έκανε τίποτα από αυτά που ορίζει ο νόμος για τις υποχρεώσεις του.
    Το δε άρθρο σας, είναι επικίνδυνο ΚΑΘΟΤΙ ΕΜΜΕΣΑ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ- ΠΡΑΞΗ ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ- κάποιους υπανθρώπους σε αντίστοιχες απολίτιστες μεθόδους, με τον τρόπο που παρουσιάζεται η κατάσταση, παρά τις δήθεν «ψυχοπονιάρικες» γραμμές για το ζώο που χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο. Χωρίς να μπορεί να επιρρίψει κανείς ευθύνες στον οδηγό αυτόν, καθώς είναι αλήθεια ότι μπορεί ένα ζώο να πεταχτεί μπροστά σε ένα επερχόμενο αυτοκίνητο και καθώς δεν ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος, θα θελαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στην θέση του αδέσποτου ζώου θα μπορούσε να ήταν ένα μικρό παιδί και ότι ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας ορίζει ως 20χλμ την μέγιστη ταχύτητα μέσα στις κατοικημένες περιοχές.
    Κλείνοντας θα θελαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα αδέσποτα δεν δημιουργούνται από μόνα τους, αλλά είναι αποτέλεσμα των εγκαταλείψεων ζώων από ανεύθυνους κηδεμόνες – ιδιοκτήτες, (αν και δεν αποδεχόμαστε την τελευταία λέξη «ιδιοκτήτες»), οι οποίοι, είτε δεν στειρώνουν τα ζώα τους είτε τα εγκαταλείπουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έχουν προς αυτά.
    Καλό θα ήταν λοιπόν στο άρθρο σας, αφενός να προτρέψετε τους κατοίκους της περιοχής σας να στειρώσουν τα ζώα τους, να μην τα εγκαταλείπουν και να «υπενθυμίσετε» στον δήμο σας τις υποχρεώσεις του που προκύπτουν από την σχετική νομοθεσία.
    Πέραν όμως από τα «τυπικές» πλην όμως ουσιαστικές υποχρεώσεις που έχει ο δήμος με βάση τον νόμο καλό θα ήταν να τον προτρέψετε σε ενέργειες ουσιαστικού πολιτισμού που θα έχουν άμεσα και σημαντικά αποτελέσματα, όπως είναι η ενημέρωση των δημοτών μέσα από διαλέξεις που μπορούν να γίνουν στην περιοχή του δήμου, την τοποθέτηση εντύπων μέσα σε κτίρια του δήμου για θέματα που αφορούν τα ζώα όπως και σε καταστήματα, καθώς επίσης και την δημιουργία εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα σχολεία και κυρίως τα δημοτικά σχολεία της περιοχής σας, έτσι ώστε να τεθούν οι πραγματικές βάσεις στο θέμα των αδέσποτων ζώων μέσα από μια σωστή πολιτιστική και κοινωνική αντιμετώπιση του ζητήματος.
    Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
    Πάνος Καφφές


    Η Πρόεδρος
    Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη


    Η Γραμματέας
    Μαρία Χουστουλάκη

  • Kalaitzidou Evi
    Kalaitzidou Evi Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 10:43 Σύνδεσμος σχολίου

    Τα αδέσποτα ζώα δεν φυτρώνουν ,είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας και της ανευθυνότητας των ίδιων τον πολιτών ,που πετούν στους δρόμους το ζώο τους .όταν το βαρεθούν οι τα κουτάβια του .Οσοι φροντίζουμε να στειρώσουμε το ζώο μας και να μην βολτάρει όταν βρίσκεται σε οίστρο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με επιθέσεις αδέσποτων ζώων .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...