Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παράλιο Άστρος - Διαμαρτυρία από τους επαγγελματίες αλιείς και αλλαγές στη λειτουργία του λιμανιού

Παράλιο Άστρος - Διαμαρτυρία από τους επαγγελματίες αλιείς και αλλαγές στη λειτουργία του λιμανιού

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Βόρειας Κυνουρίας, για να τροποποιήσει παλαιότερη απόφαση, έτσι ώστε τα ερασιτεχνικά σκάφη που έχουν μήκος άνω των πέντε (5) μέτρων, να ελλιμενίζονται από τον μικρό μόλο και προς τα δεξιά (νέο κρηπίδωμα έμπροσθεν του χώρου των καταστημάτων από «Ιππόκερο» μέχρι και «Καταφύγιο») και από την ράμπα ανέλκυσης/καθέλκυσης σκαφών και αριστερά προς τον προσήνεμο μόλο.



Επίσης, τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη θα ελλιμενίζονται από την αρχή του υπήνεμου μόλου και κατά μήκος του (κατά βάση και όχι στις πλωτές εξέδρες), μέχρι του σημείου διαγράμμισης που ο φορέας διοίκησης του λιμένα θα ορίσει, αφού πρώτα καταγραφούν οι ανάγκες των υπαρχόντων σκαφών.

Η διαμαρτυρία των επαγγελματιών αλιέων Παραλίου Άστρους

Για την απόφαση αυτή, είχε προηγηθεί μία διαμαρτυρία των επαγγελματιών αλιέων Παραλίου Άστρους, η οποία αναλυτικά ανέφερε: «Κύριε Δήμαρχε, με την 29/2015 της 13ης Ιουλίου απόφαση του Λιμενικού Ταμείου ΒόρειαςΚυνουρίας, αποφασίστηκε η μετακίνηση των επαγγελματικών σκαφών στον προσήνεμο μόλοαπό την ράμπα ανέλκυσης και αριστερά. Ο χώρος αυτός είναι γνωστό ότι λόγω των εργασιώνπου έχουν εκτελεστεί, δεν έχει το απαιτούμενο βάθος, όπως επίσης δε διαθέτει επαρκείς καιασφαλείς δέστρες ούτε έχει αποκατασταθεί καμία από τις ζημιές τις οποίες έχει υποστεί. Έχουμεμετακινηθεί αρκετές φορές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες, την περίοδο όμως αυτήκάτι τέτοιο δε λαμβάνει χώρα, επομένως δε μπορεί να γίνει κατανοητή η απόφαση αυτή.

Δημιουργείται ευλόγως η εντύπωση πως το λιμάνι ανήκει στα διερχόμενα τουριστικά και ερασιτεχνικά σκάφη τα οποία παρόλο που δεν επιβαρύνονται με λιμενικά τέλη, διευκολύνονται καθώς τους παραχωρείται το μεγαλύτερο μέρος του λιμανιού. Τα τουριστικά και ερασιτεχνικά σκάφη είναι για αναψυχή και όχι για βιοπορισμό. Κατανοούμε ότι στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να κάνουμε κάποιες θυσίες, αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια.

Είμαστε κατά κύριο επάγγελμα ψαράδες και προσπαθούμε μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Αισθανόμαστε σα νομάδες και σαν ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή την περίοδο με την μεγαλύτερη κίνηση, όπου αναμένεται να έχουμε περισσότερη δουλειά, με την απόφαση αυτή μας θέτετε εμπόδια.

Στο χώρο που μέχρι σήμερα δέναμε τα σκάφη μας έχουμε πολύ πιο εύκολη πρόσβαση για εφοδιασμό με καύσιμα, καθώς και για φορτοεκφόρτωση των αλιευμάτων. Οι συνεχείς μετακινήσεις και μάλιστα χωρίς λόγο μας δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα.

Η ανάπτυξη του τόπου πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στο ντόπιο δυναμικό, τους επαγγελματίες του χωριού μας και αυτό δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν αυτοί στοχοποιούνται και προσβάλλονται κατά αυτόν τον τρόπο.

Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να αλλάξει και να παραμείνουμε στον υπήνεμο μόλο, από το «Καταφύγιο» και δεξιά που βρισκόμασταν μέχρι πρόσφατα. Επιπροσθέτως, θα πρέπεινα υπάρξει πρόβλεψη για ανέλκυση των σκαφών και τους καλοκαιρινούς μήνες σε περίπτωσηαβαρίας κάποιου σκάφους.

Με το πέρας των εργασιών, θα συζητήσουμε για τη μόνιμη θέση μας η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να παραμείνει στην αρχική της θέση διότι είναι ασφαλής όλες τις εποχές του χρόνου.

Εξάλλου σε όλη την Ελλάδα τα αλιευτικά σκάφη βρίσκονται σε κεντρικό σημείο των λιμένων καθώς ενισχύουν τη γραφικότητα. Θεωρούμε επίσης ότι οι εργασίες που εκτελούμε μέσα στα σκάφη μας (νετάρισμα και μπάλωμα παραγαδιών, δικτυών κλπ) καθώς και οι εργασίες συντήρησης αυτών, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Εν τέλει, παρακαλούμε σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Βόρειας Κυνουρίας να παραστεί αντιπροσωπεία μας για να εκθέσει τις απόψεις μας. Πιστεύουμε ότι αποτελούμε πλεονέκτημα για την περιοχή μας και όχι πρόβλημα. Σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε άμεσα για την επίλυση αυτών των προβλημάτων»

Όπως γνωρίζετε, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού μας Ταμείου, συμμετέχει ως μέλος ο Πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων και η οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνουμε ως φορέας διοίκησης του λιμένα, υπόκειται φυσικά σε έλεγχο και σε κρίση, υπάρχει συνεργασία και φυσικά δεν στοχοποιούμε κανέναν.

Έχουμε αποδείξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια ότι με τα έργα που κάνουμε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες ψαράδες και σε καμία περίπτωση και δεν τους θυσιάζουμε – στο βωμό κανενός κέρδους και καμίας τουριστικής ανάπτυξης. Δεν έχουμε τέτοια πρόθεση.

Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, ρυθμίζουν προσωρινά και εποχιακά το θέμα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μειώσουμε τη δραστηριότητα των επαγγελματιών ψαράδων.

Πέρα από αυτό όμως έχουμε και την αγωνία για την καλύτερη οργάνωση του λιμένα, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει τουριστικά τον τόπο μας.

Πριν λάβουμε την απόφαση αυτή, ακούσαμε προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν το θέμα, όμως το ξαναβάζουμε το θέμα για συζήτηση, όσον αφορά τον καλύτερο δυνατό καθορισμό τωνθέσεων ελλιμενισμού, όμως περιμένω από εσάς που είστε κάθε ημέρα στο λιμάνι να ακούσω τιςθέσεις σας και να στηρίξετε τον Πρόεδρο του Συλλόγου σας, που είναι και μέλος του Λιμενικούμας Ταμείου. Συνεδριάστε και κάντε μας προτάσεις.»

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Καρράς Γεώργιος (Πρόεδρος επαγγελματιών αλιέων): γιατί να αλλάξουμε θέση εμείς που είμαστε μόνιμοι και να μην μετακινηθούν οι εποχιακοί ; οι μόνοι που μετακινούνται στο λιμάνι είναι οι επαγγελματίες. Τους ερασιτέχνες τους βολέψατε σε ένα σημείο και δεν έχουν μετακινηθεί ποτέ τους. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στα θέματα αυτά και η θέση που προτάθηκε με την υπ’ αριθμό 29/2015 απόφασή σας, είναι επικίνδυνο και εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους τη χειμερινή περίοδο. Προτείνω να μετακινηθούν τα τουριστικά σκάφη. _εν υπάρχει λόγος να μετακινούμαστε συνεχώς εμείς.

Δικαίος Περικλής : δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς του _ιοικητικού μας Συμβουλίου για να σας βλάψουμε. Αν είχατε συνεδριάσει ως Σύλλογος και είχατε εισηγηθεί διαφορετικά θα σας ακούγαμε. Όμως πρέπει κι εσείς να παρακολουθείται τις συνεδριάσεις μας και να κάνετε προτάσεις.

Μαντάς Παναγιώτης : κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών στο λιμένα Παραλίου Άστρους, η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε την εκκένωσή του για την αποφυγή ατυχημάτων. Με δική μας παρέμβαση όμως αποφασίστηκε να μην εκκενωθεί το λιμάνι αλλά να υπάρξουν κάποιες μετακινήσεις, ανάλογα με την πορεία των εργασιών. Ζητήσαμε λοιπόν από Εσάς αυτή τη μετακίνηση, επειδή είστε λίγοι, δικοί μας άνθρωποι και γνωριζόμαστε αρκετά καλά. Αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος. Ήταν πολύ δύσκολο για μας, να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους, που τους περισσότερους δεν τους γνωρίζουμε.

Κατσής Δημήτριος : για να δικαιολογήσω την ψήφο μου κατά τη λήψη της υπ’ αριθμό 29/2015 απόφασής μας, σας γνωρίζω ότι δεν είχαμε καμία πρόθεση να σας «ρίξουμε», όμως πριναποφασίσουμε, ακούσαμε τις προτάσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το θέμα, ο Πρόεδρόςσας συμφώνησε στο θέμα αυτό. Προτεραιότητα για εμάς είστε εσείς. Η απόφαση αυτή ρύθμιζεπροσωρινά το θέμα και είπαμε όταν παραδοθεί το λιμάνι να το ξανασυζητήσουμε, να μαςκαταθέσετε τις προτάσεις και να αποφασίσουμε οριστικά.

Μαντάς Παναγιώτης : προτείνω να τροποποιήσουμε την υπ’ αριθμό 29/2015 απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, ως προς τις θέσεις ελλιμενισμού των επαγγελματικών σκαφών, όπως παρακάτω :

• Τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη θα ελλιμενίζονται στο χώρο του υπήνεμου μόλου, το κρηπίδωμα του «Καταφυγίου» και προς τις πλωτές εξέδρες

• Στο χώρο που βρίσκεται αριστερά της ράμπας καθέλκυσης – ανέλκυσης σκαφών και προς τον προσήνεμο μόλο, μέχρι το σημείο της διαγράμμισης που θα οριοθετήσει ο φορέας διοίκησης του λιμένα, θα δένουν σκάφη άνω των πέντε (5) μέτρων

Σκαρπέλος Λάμπρος : είναι πιο εύκολη η συνεννόηση μαζί σας. Μετά την παραλαβή του λιμανιού, θα έχετε χώρο με ειδική χωροθέτηση για τα επαγγελματικά σκάφη. _εν παύουν φυσικά να ισχύουν οι παλιές διατάξεις, που λένε ότι αν η υπηρεσία μου κρίνει ότι ο χώρος που σας έχει παραχωρηθεί εγκυμονεί κινδύνους, παίρνετε εντολή και μετακινείστε σε άλλη θέση. _εν πρέπει λοιπόν να έρχεστε σε αντιπαλότητα με τα άλλα σκάφη που δένουν στο λιμάνι. Ο Δήμαρχος έχει έλθει σε ειδική συνεννόηση με τον εργολάβο για το θέμα αυτό, γιατί πρέπει να γνωρίζετε ότι ως εργοταξιακός χώρος, ο εργολάβος έχει το δικαίωμα να σας μετακινεί όπου αυτός κρίνει. Ο εργολάβος ήθελε καθαρό το λιμάνι γιατί σε περίπτωση ατυχήματος με τα ασφαλιστικά που έχει δεν θα πλήρωνε. Πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα τις εργασίες που εκτελείται μέσα και έξω από τα σκάφη σας και να μην ρυπαίνεται τη θάλασσα αλλά και τη χερσαία ζώνη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...