Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Διαλυμένη η ελαιοπαραγωγή στη Βόρεια Κυνουρία από καιρικές συνθήκες και ... δάκο!

Διαλυμένη η ελαιοπαραγωγή στη Βόρεια Κυνουρία από καιρικές συνθήκες και ... δάκο!
Η δακοκτονία ελαιοκοµικής περιόδου 2016 απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο εισηγητής, δημοτικός σύμβολος, Άγγελος Καμπύλης είπε ότι «όποιος έχει πάει στον κάµπο, θα δει ότι έτσι κι αλλιώς υπάρχει µία µεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, αυτή η µικρή παραγωγή, στην οποία έχει φουντώσει τόσο πολύ ο δάκος, κινδυνεύει να καταστραφεί. ∆ηλαδή, ήδη ο δάκος έχει κάνει τέτοια επίθεση που δεν ξέρω µε ποιο τρόπο µπορεί να αντιµετωπιστεί. Σε επίσκεψή µου στο συνεταιρισµό σήµερα, µε ενηµέρωσαν ότι η αρµοδιότητα είναι της Περιφέρειας, της
∆ιεύθυνσης Γεωργίας, ότι προκηρύχτηκε ο διαγωνισµός για δακοκτονία, όµως εκτίµησαν ότι δεν υπάρχει παραγωγή και κηρύχτηκε άγονος και η Περιφέρεια φρόντισε να µην αναθέσει τη δακοκτονία σε κάποιον εργολάβο.
Νοµίζω ότι υπάρχει τεράστιο πρόβληµα και αν µη τι άλλο, το ∆ηµοτικό µας Συµβούλιο πρέπει να διαµαρτυρηθεί γι' αυτήν τη συµπεριφορά της ∆ιεύθυνσης Γεωργίας και κατά συνέπεια, της Περιφέρειας. Προτείνω να εκδοθεί ένα ψήφισµα µε το οποίο θα στηλιτεύσουµε αυτή την αδιαφορία και να απαιτήσουµε αποζηµιώσεις για τις ζηµιές που θα πάθουµε από το δάκο, που έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε αυτήν τη λίγη παραγωγή που έχει αποµείνει.
Επειδή εγώ έκανα ατοµική δακοκτονία σε ένα κτήµα που είχε κάποιες ελιές, κάνοντας σήµερα µία επίσκεψη, έπαθα σοκ. Τόσο δάκο δεν είχα συναντήσει ξανά και δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη και από που µπορούµε να απαιτήσουµε αποζηµιώσεις γι' αυτή την καταστροφή.
Αν µη τι άλλο, πρέπει να καταδικάσουµε την πρακτική της ∆ιεύθυνσης Γεωργίας για αυτή την αδιαφορία και των πολιτικών προϊσταµένων, που δεν φρόντισαν να δοθεί µία λύση σε αυτό το πρόβληµα.
Προτείνω να εκδώσουµε ψήφισµα από το ∆ηµοτικό µας Συµβούλιο.»
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος, τόνισε: «Είναι και δική µου διαπίστωση το πρόβληµα που υπάρχει, σχετικά µε την επίθεση που δέχεται η µικρή παραγωγή της ελιάς από το δάκο στον ∆ήµο µας, µε τη διαφορά όµως ότι δεν είναι ούτε κάτι που ήταν άγνωστο, ούτε είναι κάτι που δεν έχει ξανασυζητηθεί εδώ. Σε κάθε περίπτωση, συµφωνώ απόλυτα να συστήσουµε σήµερα µία απλή, ευέλικτη και µικρή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει το συντοµότερο, στη βάση της συνεννόησης µε τους αρχηγούς της κάθε παράταξης, να συντάξει και να στείλει αυτό το ψήφισµα.
∆εν θέλω να βγει από εδώ η εικόνα ότι µε το να στείλει το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ένα ψήφισµα, θα περιοριστεί ο δάκος. Είναι κρίµα, αλλά είναι αλήθεια ότι το θέµα έχει τελειώσει για τη φετινή σοδειά. Παρόλα αυτά, είναι ένα θέµα που έρχεται από παλιότερα. Αν θα θυµάστε καλά, στις τελευταίες συνεδριάσεις που έγιναν σε αυτό το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ήταν έντονη η εικόνα που είχαν εισπράξει από τις προηγούµενες περιόδους δακοκτονίας οι Τοπικοί Πρόεδροι και τα Τοπικά Συµβούλια. Ήταν τόσο έντονη, που σε πολλά Τοπικά ∆ιαµερίσµατα αρνήθηκαν την εκτέλεση του προγράµµατος δακοκτονίας, για να αποφύγουν να πληρώσουν το αντίστοιχο τέλος. Προφανώς και το πρόβληµα υπάρχει για τα Τοπικά ∆ιαµερίσµατα τα οποία δέχτηκαν να γίνει αυτή η διαδικασία της δακοκτονίας, γιατί η διαδικασία δεν έγινε. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος το ανταποδοτικό τέλος να πληρωθεί, που το θεωρούµε απαράδεκτο και καταθέτω σε αυτή την επιτροπή ότι αυτό θα πρέπει να είναι το πνεύµα και το νόηµα της συζήτησης.
Κατά την άποψή µου, είναι δύο οι διαστάσεις που θα πρέπει να έχει αυτό το ψήφισµα, όπου η πρώτη είναι η διαµαρτυρία µας, γιατί πρέπει επιτέλους να πούµε ότι πρέπει στον τόπο µας να γίνεται δακοκτονία και η δεύτερη είναι το τι συµβαίνει µε τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που εισηγήθηκαν να γίνει το πρόγραµµα δακοκτονίας στις Τοπικές τους Κοινότητες, οι οποίοι απλώς παραπλανήθηκαν».
Τελικά, ομόφωνα αποαφίστηκε το Δημοτικό Συμβούλιο:
1. Συγκροτεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία αποτελείται από τους ∆ηµοτικούς Συµβούλους κ.κ. Χονδρολέο Ιωάννη, Παινέση Γρηγόριο, Καµπύλη Άγγελο και Αδάµη Παναγιώτη.
2. Έργο της Επιτροπής θα είναι η έκδοση ψηφίσµατος διαµαρτυρίας, για την µη εφαρµογή του προγράµµατος δακοκτονίας στο ∆ήµο Βόρειας Κυνουρίας, έτους 2016.

2 σχόλια

  • Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο...
    Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο... Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 23:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν αποφασίσει να ασχοληθεί κάποιος, ας δει γιατί και πως λεφτά από τις υπόλοιπες νομαρχίες έφυγαν για την Μεσσηνία φέτος. ποιος πολιτικός δάκτυλος το μεθοδευσε;

  • anonymoys
    anonymoys Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016 22:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Παιδιά δεν έχει επιδοτήσεις-αποζημιώσεις μας τελείωσαν από μεριά Ε.Ε.-τέλος. Γιατί δεν ψεκάζατε; ποιος περιμένατε να το κάνει; οι άλλοι;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...