Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ξεκινούν αιτήσεις για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Ξεκινούν αιτήσεις για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Ξεκινά την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, κατόπιν της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπογράφηκε πρόσφατα.


Τα νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα εισοδηματικά, περιουσιακά και κριτήρια διαμονής:

1. Εισοδηματικά κριτήρια

Το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, τους έξι (6) τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Για κάθε επιπλέον μέλος προστίθεται το αντίστοιχο εγγυημένο ποσό. Παρατίθενται ενδεικτικά, οι ακόλουθες περιπτώσεις:

Σύνθεση Νοικοκυριού                                                                                      
Εξαμηνιαίο Εγγυημένο Ποσό

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό
1.200 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος
1.800 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη
2.100 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη
2.400 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη
2.700 €

Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε ανήλικα μέλη
3.000 €

2. Περιουσιακά κριτήρια 

Ακίνητη περιουσία: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας των νοικοκυριών δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία: Η αντικειμενική δαπάνη των επιβατικών αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της, το ποσό των 6.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση, δεν μπορεί να υπερβαίνει το εξαπλάσιο του ύψους του εξαμηνιαίου εγγυημένου ποσού για κάθε τύπο νοικοκυριού. Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων έχουν στην ιδιοκτησία τους, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα, δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες) και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.

3. Κριτήριο Διαμονής

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαμένουν μόνιμα στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Υποβολή της αίτησης:

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, είτε από τον αιτούντα απευθείας, είτε μέσω των Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Σε περίπτωση που το νοικοκυριό απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά μόνο μέσω του Κ.Ε.Π. Η αίτηση υποβάλλεται από τον/την υπόχρεο ή το/ τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής φορολογικής δήλωσης του νοικοκυριού. Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά από τον/την υπόχρεο ή τον/τη σύζυγο του υπόχρεου υποβολής φορολογικής δήλωσης της φιλοξενούσας μονάδας, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού.

Κατά τη διαδικασία απευθείας υποβολής αίτησης από τον αιτούντα, αυτός υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου του προγράμματος, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στη φορολογική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.).

Κατά τη διαδικασία υποβολής μέσω του Κ.Ε.Π. του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ο αιτών προσκομίζει υπογεγραμμένο, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής, από όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού, το έντυπο συναίνεσης, που βρίσκεται αναρτημένο στον διαδικτυακό ιστότοπο του προγράμματος, με το οποίο τα μέλη του νοικοκυριού συναινούν στο σύνολο των διασταυρώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων τους.

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται, κατά περίπτωση είναι τα παρακάτω:

1.      Σε περίπτωση που η μόνιμη κατοικία διαμονής του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που έχει δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. μισθωτήριο συμβόλαιο, λογαριασμοί Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών/ΔΕΚΟ κτλ). Στην περίπτωση των αστέγων, απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης από την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.

2.      Σε περίπτωση που η σύνθεση του νοικοκυριού είναι διαφορετική από αυτήν που έχει δηλωθεί στο τελευταίο Ε1, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή (π.χ. πιστοποιητικό γέννησης, αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου κτλ).

3.      Σε περίπτωση που οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχει μεταβληθεί σε σχέση με ότι έχει δηλωθεί στο τελευταίο Ε1 και στο τελευταίο εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει την μεταβολή (συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο).

4.      Σε περίπτωση που δικαιούχος δεν δύναται να εργαστεί λόγω αναπηρίας, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής γνωμάτευσης της Επιτροπής Πιστοποίησης Αναπηρίας. Σε περίπτωση που ο ανωτέρω δε διαθέτει γνωμάτευση, αλλά δηλώνει ότι είναι ανίκανος για εργασία, προσκομίζει σχετική υπεύθυνη δήλωση και γνωμάτευση του ποσοστού αναπηρίας από την Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας. Η επόμενη δήλωση Ε1 πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Σε διαφορετική περίπτωση, προβλέπεται η διακοπή υπαγωγής στο πρόγραμμα και η επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Μετά  την οριστική υποβολή της αίτησης γίνεται διασταύρωση των δηλωθέντων στοιχείων και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αναντιστοιχίες, αυτομάτως η αίτηση σημαίνεται ως «εγκριθείσα». Στη περίπτωση που η αίτηση σημανθεί ως «απορριφθείσα» και εφόσον ο αιτών αμφισβητεί την πράξη απόρριψης που εκδόθηκε σε βάρος του, δύναται να επανυποβάλλει αίτηση τον επόμενο μήνα από αυτόν κατά τον οποίο εξεδόθη η σχετική πράξη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, οι δικαιούχοι ενημερώνονται, είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ή μέσω γραπτού μηνύματος στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχουν δηλώσει, για το ποσό και την επικείμενη καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, καθώς και για οποιαδήποτε μεταβολή προκύπτει στα στοιχεία της αίτησης από τις μηνιαίες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

Η υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας θα πραγματοποιηθεί στο ΚΕΠ του Δήμου, από τις 8.00 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ, τηλέφωνο επικοινωνίας 27550 29090 και 27550 29081. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...