Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Πράσινο φως" για την προμελέτη αποκατάστασης του Ναού Παναγίας (Μητρόπολη) Πραστού!

"Πράσινο φως" για την προμελέτη αποκατάστασης του Ναού Παναγίας (Μητρόπολη) Πραστού!
Με την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, υπέγραψε απόφαση έγκρισης για την προμελέτη αποκατάστασης του Ιερού Ναού Παναγίας (Μητρόπολη) Πραστού Κυνουρίας.
Σύμφωνα με την απόφαση ,που παρουσιάζει το «Καλημέρα Αρκαδία», υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις:
1. Να συνταχθεί και να υποβληθεί οριστική αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη. Η οριστική μελέτη να υποβληθεί για κατ’ αρχήν έλεγχο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και στην συνέχεια να διαβιβαστεί για έλεγχο και έγκριση στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ.
2. Οι νέοι πεσσοί στο εσωτερικό του μνημείου να κατασκευαστούν από λιθοδομή με κιονόκρανο από χυτό υλικό και να επιχρισθούν.
3. Να διερευνηθεί η δυνατότητα το σύστημα των ελκυστήρων-θλιπτήρων να τοποθετηθεί κεντρικά ως προς τους εσωτερικούς πεσσούς και κάθετα στην τοιχοποιία της βόρειας και νότιας όψης. Οι ελκυστήρες ανοξείδωτου χάλυβα να μην τοποθετηθούν σε αύλακα αλλά σε μικρή απόσταση επάνω από τους θλιπτήρες και η διαστασιολόγησή τους να προκύψει από τη στατική μελέτη.
4. Στο πλαίσιο της μελέτης να εκπονηθούν τα σχέδια των πινακίδων πληροφόρησης του κοινού.
Αυτά να είναι από υλικά με ικανή αντοχή στο χρόνο και να προβλέπεται η τοποθέτησή τους τόσο στον περιβάλλοντα χώρο όσο και στο εσωτερικό.»
Στο prastos.gr, διαβάζουμε: «Ο ναός της Παναγίας κτίσθηκε το 1762 και είναι βασιλικού ρυθμού. Ήταν η μητρόπολη του Πραστού μέχρι την πυρπόλησή της από τις ορδές του Ιμπραήμ τον Ιούλιο του 1826. Σήμερα είναι ερειπωμένη χωρίς στέγη.
Το περίτεχνο τέμπλο της, μεταφέρθηκε στο Λεωνίδιο και στολίζει σήμερα την εκεί εκκλησία της Παναγίας.»
(Φωτογραφία – www.prastos.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...