Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Ετοιμάζει προσφυγή κατά απόφασης της Περιφέρειας που επιβάλλει πρόστιμο για τα σκουπίδια!

Δήμος Βόρειας Κυνουρίας – Ετοιμάζει προσφυγή κατά απόφασης της Περιφέρειας που επιβάλλει πρόστιμο για τα σκουπίδια!

Σε ορισμό δικηγόρου προχώρησε ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας για την άσκηση προσφυγής του Δήμου κατά της αριθμό πρωτ. 296208/5379/2016/31-01-17 Απόφασης Επιβολής Διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Τρίπολης.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρόστιμο 15.000 ευρώ που έχει επιβληθεί σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Καραχασάνι» στον Τάνο.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ Ο ΔΗΜΟΣ – ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΉΜΑΡΧΟΣ Π. ΜΑΝΤΑΣ

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς, εξήγησε, στην εισήγησή του: «Σας γνωρίζω ότι στο Δήμο κοινοποιήθηκε το αριθμό πρωτ. 296208/5379/2016/31-01-17 έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας – Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας με θέμα: «Επιβολή Διοικητικών κυρώσεων στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας με ΑΦΜ 090171227 ΔΟΥ Τρίπολης», σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη θέση «Καραχασάνι» στον Τάνο.

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ο Δήμος μας καλείται να καταβάλει πρόστιμο 15.000,00 € για δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων λειτουργεί χωρίς κατάλληλη περιβαλλοντολογική αδειοδότηση και χωρίς να έχει εγκριθεί η απόφαση που αναφέρεται συνημμένα. Πρόκειται για κατά παρέκκλιση απόφαση λειτουργίας του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, το πρόστιμο που σύμφωνα με αυτή την απόφαση επιβάλλεται για αυτό το λόγο είναι 5.000,00 €.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων λειτουργεί, σύμφωνα πάντα με αυτήν την απόφαση, προκαλώντας ρύπανση του εδάφους και κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων υδάτων και συγκεκριμένα βρέθηκε ότι μέρος της ποσότητας αστικών απορριμμάτων προς κομποστοποίηση, κλάσμα των απορριμμάτων και τμήματα των απορριμμάτων που αποτελούνται από ανακυκλώσιμα υλικά η δεματοποιημένα υπολείμματα, δεν βρίσκονταν σε στεγανό δάπεδο. Επιπλέον λόγος της ρύπανσης που επικαλείται η εν λόγω απόφαση είναι ότι σε όλο το χώρο υπήρχαν διάσπαρτα μικρά τεμάχια στερεών απορριμμάτων. Επί της δεύτερης αυτής ομάδας παραβάσεων επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000,00 €. Έτσι το συνολικό ποσό του προστίμου είναι 15.000,00 €.

Κατά της συγκεκριμένης απόφασης ο Δήμος μπορεί να ασκήσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια σε διάστημα δύο μηνών από την ενημέρωσή του.

Για το λόγο αυτό και κατόπιν γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου του Δήμου η οποία έλαβε αριθμό πρωτ. 2060/9-3-2017 προτείνω να εξουσιοδοτήσουμε το Δικηγόρο Τρίπολης κ. Παναγιώτη Κολλιόπουλο με σκοπό να ασκήσει τα ένδικα μέσα σχετικά με την διοικητική προσφυγή για κατάρριψη αυτής της απόφασης επιβολής προστίμου. Επισημαίνεται ότι ο δικηγόρος αυτός είχε χειριστεί στο παρελθόν τη σύνταξη εξωδίκου προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όταν είχε αμφισβητηθεί και τότε η νομιμότητα λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.

Επισημαίνεται το γεγονός ότι δεν ισχύει ότι η μονάδα λειτουργεί χωρίς κατάλληλη περιβαλλοντολογική αδειοδότηση και δεν ισχύει ότι ο Δήμος δεν ενήργησε γύρω από την έκδοση της αναφερόμενης απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αντίθετα μάλιστα, ο Δήμος πριν από αρκετό καιρό, έχει υποβάλει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης, αίτημα το οποίο κοινοποιήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης στη Διεύθυνση ΠΕΧΩ, η οποία εγγράφως εξέφρασε την άποψή της προς αυτόν, ότι δεν απαιτείται τέτοιου είδους απόφαση στη μονάδα που λειτουργούμε.

Επίσης, κλιμάκιο των ελεγκτών περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, όταν έκανε αυτοψία στο χώρο και κατέγραψε την έκθεση αυτοψίας του, δεν ανέφερε τίποτα για ελλείψεις στην περιβαλλοντολογική αδειοδότηση του έργου.

Επίσης, σε ό,τι έχει σχέση με την εικόνα των διάσπαρτων μικρών τεμαχίων στερεών απορριμμάτων, καθώς και του γεγονότος ότι κατά τη λειτουργία της μονάδας όντως πολλές φορές καθημερινά συμβαίνει αστικά απορρίμματα να μη βρίσκονται πάνω σε στεγανό δάπεδο, αλλά οι ποσότητες να είναι τέτοιες που να υπερβαίνουν το στεγανό δάπεδο που υπάρχει εκεί, ο Δήμος θεωρεί ότι πρόκειται για αναφορά η οποία ξεκάθαρα υπάρχει μέσα στο συμφωνητικό με τον ανάδοχο εργολάβο που λειτουργεί αυτήν την μονάδα, άρα δεν είναι ευθύνη του Δήμου τα συγκεκριμένα γεγονότα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι ευθύνες του εργολάβου.

Πρόταση μου είναι να αναθέσουμε στο συγκεκριμένο Δικηγόρο - πέραν της σύνταξης και υποβολής του συγκεκριμένου δικογράφου - και την αποστολή εγγράφων σε όλες τις υπηρεσίες στις οποίες έχει κοινοποιηθεί η εν λόγω απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου, δηλαδή στο Πράσινο Ταμείο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Δόμησης Ενέργειας και Μεταλλείων, στο Τμήμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δηλαδή, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στο Τμήμα Οικονομικού της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στο Αστυνομικό Τμήμα Παραλίου Άστρους, ούτως ώστε σε όλες αυτές τις υπηρεσίες που είναι υπηρεσίες καίριες και σημαντικές γύρω από τη διαχείριση περιβαλλοντολογικών ζητημάτων, να μη βρίσκεται μόνο η εν λόγω απόφαση αλλά και η απάντηση του Δήμου κατάλληλα συντεταγμένη για τα θέματα που απασχολούν την κάθε υπηρεσία ξεχωριστά».

Α. ΚΑΜΠΥΛΗΣ: «Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΝ κ. ΤΑΤΟΥΛΗ»

Το λόγο πήρε ο κ. Άγγελος Καμπύλης ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Συμφωνώ με την άσκηση ενδίκων μέσων αν και διαφωνώ με τη διαχείριση που κάνει ο Δήμος για τα σκουπίδια. Θεωρώ ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον κ. Τατούλη για την πολιτική που έχει ασκήσει όλα αυτά τα χρόνια στην Πελοπόννησο για τα σκουπίδια».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...