Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες στην Βόρεια Κυνουρία

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τις καλλιέργειες στην Βόρεια Κυνουρία

Την πρόθεση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να συμβάλει ουσιαστικά στην ορθολογική διαχείριση των ορεινών όγκων της Κυνουρίας  εξέφρασε ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Άστρος Κυνουρίας.

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός το πρωί με τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας Παν. Μαντά, τον βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Παπαηλιού, εκπροσώπους του  Αγροτικού – Ελαιουργικού Συνεταιρισμού  Κυνουρίας «Η Ένωση» και άλλους  παραγωγικούς φορείς, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

-Η αντιμετώπιση της μετάδοσης και εξάπλωσης της σφήκας της καστανιάς στην Κυνουρία. Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου η καλλιέργεια της καστανιάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόσθεσε δε ότι έχει κατατεθεί από τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πρόταση για το «Πράσινο Ταμείο» σχετικά με την εκπόνηση μελέτης που θα αφορά στην αντιμετώπιση εξάπλωσης του συγκεκριμένου φαινομένου. Επίσης, τονίστηκε  ότι θα γίνει προσπάθεια επέκτασης της συγκεκριμένης  πρότασης για να καλυφθεί και η  περιοχή της Κυνουρίας.

-Σημαντική μείωση στην καρπόδεση της ελιάς λόγω κλιματικών συνθηκών (υψηλές, θερμοκρασίες, ξηροί άνεμοι). Για το συγκεκριμένο ζήτημα συμφωνήθηκε ότι η μείωση της παραγωγής και η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών θα ενταχθούν στις καλυπτόμενες ζημιές των ΠΣΕΑ.

-Πολιτική τιμολόγησης του νερού άρδευσης.  Στη σύσκεψη όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την αναγκαιότητα της  ορθολογικής διαχείρισης του νερού. Επίσης, τονίστηκε ότι η τυχόν τιμολόγηση θα επέλθει ύστερα από την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαχείρισης των λεκανών απορροής και της τοποθέτησης υδρομετρητών. Όπως επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για το κόστος εγκατάστασης των υδρομετρητών θα  γίνει προσπάθεια αυτό να καλυφθεί μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης.

-Πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνεργασία του Υπουργείου με τις Περιφέρειες για την αξιοποίηση του «βασικού εργαλείου» για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, κοινοτικής ενίσχυσης ύψους 4,7 δις ευρώ και συνολικής επένδυσης 6 δις ευρώ.  

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι εκχωρήθηκε από το ΥΠΑΑΤ στις Περιφέρειες της χώρας το 37% των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή 1,65 δις ευρώ που αφορούν αρμοδιόητες διαχείρισης σημαντικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.  Πρόσθεσε δε ότι  ήδη έχουν προκηρυχθεί  σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας μέτρα  κινητοποιώντας πόρους της τάξης των 1,7 δις € και συγκεκριμένα για έργα εκσυγχρονισμού των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, για έργα δημόσιων υποδομών για την ανάπτυξη της γεωργίας,  για την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, για τη στήριξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός για το πρόγραμμα νέων αγροτών, από το οποίο, όπως είπε, συνολικά σε επίπεδο χώρας έχει προκηρυχτεί ποσό 241 εκ. ευρώ, με στόχο την ένταξη 12.000 νέων γεωργών.  Τέλος, κ. Αποστόλου επανέλαβε ότι μέχρι το τέλος του 2017 προγραμματίζεται η προκήρυξη κι άλλων μέτρων έτσι ώστε να  ώστε να φτάσουμε στα 3 δις.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...