Menu
RSS
Πέμπτη, 02/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Να περισωθεί άμεσα ο μύλος στην παραλία του Αγίου Ανδρέα ... πριν να είναι αργά!

Να περισωθεί άμεσα ο μύλος στην παραλία του Αγίου Ανδρέα ... πριν να είναι αργά!

Ο Μύλος μέσα στη θάλασσα του Αγίου Ανδρέα είναι το σήμα - κατατεθέν της παραλίας. Όμως, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις για να περισωθεί.

Στο astrosnews.gr δημοσιεύτηκε η παρακάτω επιστολή...

Με αφορμή παλαιότερου ρεπορτάζ για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην περιοχή μας αλλά και του πρόσφατου ενδιαφέροντος της περιφέρειας για την επίλυση του προβλήματος και συγκεκριμένα για τον μύλο στην παραλία του Αγίου Ανδρέα εκφράζω και πάλι την άποψή μου ως εξής:
Αναμφισβήτητα ο Μύλος αποτελεί ένα αξιοθαύμαστο έργο πολιτιστικής κληρονομιάς για τον τόπο μας, είναι σήμα κατατεθέν για την παραλία του Αγίου Ανδρέα και για τους κατοίκους των Τ.Κ. Αγίου Ανδρέα, Κορακοβουνίου και Πραστού. Όλοι είμαστε αυτόπτες μάρτυρες της τεράστιας διάβρωσης που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην θέση αυτής της παραλίας μας. Αποτέλεσμα ο πέτρινος μύλος από την στεριά που ήταν να βρίσκεται τώρα μέσα στην θάλασσα και γκρεμισμένος ο μισός και πλέον. Πιστεύω ότι όλοι μας έχουμε αδρανήσει στο φαινόμενο αυτό και μοιρολατρούμε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Βέβαια το θέμα πέραν του μύλου είναι και βελτίωση της παραλίας του Αγίου Ανδρέα και συγχρόνως και η προστασία των παραλιακών ιδιοκτησιών.
Η άποψη μου είναι η εξής :
Πρέπει να περισωθεί τάχιστα έστω και το εναπομείναν τμήμα του πέτρινου μύλου.
Πως;
Η επιστήμη της υδρολογίας λέει ότι όλα τα φαινόμενα διάβρωσης των ποταμών και των θαλασσών αντιμετωπίζονται με Προβόλους.
Τι είναι οι πρόβολοι ;
Είναι κάθετοι προς την ακτή βραχίονες που εισχωρούν στην θάλασσα και κατασκευάζονται ή με ογκόλιθους ή με ειδικό μπετό ή και με τα δύο μαζί.
Τι κάνουν οι πρόβολοι ;
Σταματούν άμεσα την διάβρωση της ακτής στην θέση αυτή.
Αναγκάζουν την θάλασσα να εναποθέσει χαλικάκια και άμμο στην παραλία και να υποχωρήσει προς τα μέσα με αποτέλεσμα την δημιουργία μιας αξιοζήλευτης παραλίας για τους χρήστες της πολίτες λουόμενους και μη.
Η παραλία του Αγίου Ανδρέα χρειάζεται τρεις (3) προβόλους (μύλος, Σιούτου και χερονήσι). Η θέση τους και η κατασκευή τους είναι θέμα σύνταξης σχετικής μελέτης.
Στην περιοχή μας έχει εφαρμοστή η μέθοδος με άριστα αποτελέσματα στην παραλία του Τολού και στην παραλία του Τυρού.
ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ ΆΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΣΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΎΛΟ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΉ ΤΟΥ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ;
Με άμεση συνεννόηση των εμπλεκομένων αρχών ως έργο εκτάκτου ανάγκης ρίχνουμε μεγάλους ογκόλιθους γύρο από τον μύλο και γεμίζουμε τα κενά τους με ειδικό μπετό ώστε να γίνουν ένα σώμα. Προς την πλευρά της ακτής προχωρούμε του ογκόλιθους μέχρι να εισχωρήσουν στην στεριά, εφόσον πρώτα ανοίξουμε μία τάφρο για να πέσουν μέσα οι ογκόλιθοι και το ειδικό μπετό. Ο μύλος θα μείνει εκεί αιώνια και μετά μιλάμε για την ανακατασκευή του ώστε να γίνει όπως ήταν πρώτα. Πιστεύω ότι αξίζει για την περιοχή μας. Χρειάζεται λίγο θέληση, γνώση και θάρρος από όλους μας.
Είμαι στην διάθεση του Δήμου μας για την λύση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών.
Δημήτριος Πετρής
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
κάτοικος Αγίου Ανδρέα
τέως Αντιδήμαρχος Δ. Β. Κυνουρίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...