Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υγεία | "Κωφά παιδιά και ενήλικες μπορούν πλέον να ακούν χάρις στα επαναστατικά εμφυτεύματα ακοής" λέει ο ιατρός Μηνάς Αρτόπουλος

Υγεία | "Κωφά παιδιά και ενήλικες μπορούν πλέον να ακούν χάρις στα επαναστατικά εμφυτεύματα ακοής" λέει ο ιατρός Μηνάς Αρτόπουλος
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ 2ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΩΤΟΛΟΓΙΑΣ

ΝΕΑ… ΖΩΗ  σε 360 εκατομμύρια πάσχοντες  από απώλεια ακοής (κωφών) προσφέρει η αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας με τα επαναστατικά εμφυτεύματα ακοής!

Κι αυτό γιατί με τα κοχλιακά  και  οστικής αγωγιμότητας εμφυτεύματα   κωφά παιδιά κι ενήλικες μπορούν πλέον να ακούν!

Αυτό ανακοινώθηκε στο 2ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ωτολογίας,  (πραγματοποιήθηκε στην Βαρσοβία της Πολωνίας 28η  Μαΐου με 1η Ιουνίου),  όπου παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες και βελτιστοποίηση των υπαρχόντων στον τομέα της ακοής.

Επικαιροποιήθηκαν επίσης από τους ειδικούς επιστήμονες τα κριτήρια υποψηφιότητας των ατόμων (παίδων και ενηλίκων), για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων όλων των ειδών.

Το κοχλιακό καθώς και το οστικής αγωγιμότητας εμφύτευμα καλύπτονται εξολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία στα  νοσοκομεία, κρατικά και ιδιωτικά, που έχουν πιστοποίηση ως κέντρα εμφυτευμάτων.

«Τα νέα είναι πολύ ευχάριστα καθώς αλλάζει η ζωή 360 εκατομμυρίων πασχόντων από απώλεια ακοής αλλά και των οικογενειών τους» αναφέρει ο χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος (φωτό), διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που παρακολούθησε το συνέδριο και συνεχίζει.

«Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι μία αποτελεσματική λύση υψηλής απόδοσης για άτομα με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής. Οι περισσότεροι χρήστες μπορούν να απολαύσουν τη μουσική ή να συμμετάσχουν χωρίς πρόβλημα σε συζητήσεις ακόμη και υπό αντίξοες συνθήκες».

ΚΟΧΛΙΑΚΑ  ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν για άτομα με σοβαρή έως βαριά  νευροαισθητήρια βαρηκοΐα. Σε  τέτοιου τύπου απώλειας ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας προσφέρουν ελάχιστο ή καθόλου όφελος.

«Το κοχλιακό εμφύτευμα διεγείρει απευθείας τις νευρικές ίνες του κοχλία μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Τα σήματα αυτά μεταδίδονται μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο όπου γίνονται αντιληπτά ως ήχοι. Περιλαμβάνει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό μέρος» εξηγεί ο κ Αρτόπουλος.

  • Το εσωτερικό εμφύτευμα τοποθετείται μέσω χειρουργικής επέμβασης, διάρκειας περίπου μίας ώρας , υπό γενική αναισθησία, κάτω από το δέρμα ακριβώς πίσω από το αυτί. Αποτελείται από ένα ανθεκτικό περίβλημα που περιέχει τα ηλεκτρονικά μέρη της συσκευής, καθώς επίσης μία κεραία λήψης και έναν μαγνήτη. Μία συστοιχία ηλεκτροδίων εισάγεται προσεκτικά στον κοχλία.
  • Το εξωτερικό εμφύτευμα είναι ο επεξεργαστής ήχου  και τοποθετείται στο αυτί. Αποτελείται από την μονάδα ελέγχου, την μπαταρία και ένα πηνίο που μεταδίδει τις πληροφορίες διαμέσου του δέρματος στον δέκτη του εμφυτεύματος.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου τα κοχλιακά εμφυτεύματα μπορούν να βοηθήσουν τόσο τα μικρά παιδιά όσο και τους ενήλικες με απώλεια ακοής. Συγκεκριμένα:

  • Συνιστάται η εμφύτευση σε μικρή ηλικία διότι η ακοή είναι σημαντική για τη γλωσσική ανάπτυξη και διότι οι έρευνες δείχνουν ότι η έκβαση είναι καλύτερη για παιδιά που έλαβαν το εμφύτευμα σε μικρή ηλικία,
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες που είχαν αναπτύξει σε κάποιο βαθμό την ομιλία και τη γλώσσα πριν από την απώλεια ακοής εξασφαλίζουν καλύτερα αποτελέσματα με το κοχλιακό εμφύτευμα,
  • Τυχόν μακρά περίοδος βαριάς απώλειας ακοής ενδέχεται να περιορίσει τα οφέλη από το κοχλιακό εμφύτευμα.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα  είναι σχεδιασμένα για:

  • Παιδιά με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά. Η εμφύτευση μπορεί να γίνει ακόμη και σε ηλικία μερικών μηνών, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου και τις κατά τόπους συνήθεις πρακτικές,
  • Ενήλικες με σοβαρή έως βαριά νευροαισθητήρια απώλεια ακοής και στα δύο αυτιά,
  • Άτομα που ωφελούνται ελάχιστα ή καθόλου από τα ακουστικά βαρηκοΐας,
  • Άτομα με πρόσβαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και (επαν)ένταξης μετά την επέμβαση.
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΟΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ

Το εμφύτευμα οστικής αγωγιμότητας επιτρέπει τη μετάδοση του ήχου απευθείας στο έσω αυτί μέσω της οστικής αγωγιμότητας. Αποτελεί κατάλληλη λύση για τους ανθρώπους στους οποίους ο ήχος δεν μπορεί να μεταδοθεί στο έσω αυτί μέσω της φυσικής διαδρομής της ακοής από το έξω και το μέσω αυτί.

Το εμφύτευμα τοποθετείται υπό γενική αναισθησία εξ ολοκλήρου κάτω από το δέρμα. Λαμβάνει τα σήματα από έναν εξωτερικό επεξεργαστή ήχου που φοριέται άνετα κάτω από τα μαλλιά.

«Τα εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας χρησιμοποιούνται όταν η φυσική μετάδοση του ήχου στο έσω αυτί παρεμποδίζεται» αναφέρει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει

«Με το οστικό εμφύτευμα, ο ήχος μεταδίδεται στο οστό και στη συνέχεια μέσω του οστού άγεται στο έσω αυτί. Σε αυτή την περίπτωση η διαδρομή μέσω του έξω και του μέσου ωτός παρακάμπτεται».

Τα εμφυτεύματα οστικής αγωγιμότητας  μπορούν να τοποθετηθούν σε:

  • Άτομα με βαρηκοΐα αγωγιμότητας,
  • Άτομα με μικτές βαρηκοΐες
  • Άτομα με μονόπλευρη κώφωση
  • Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πέντε ετών και άνω.

https://foninews.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...