Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και μειώνει αυτόν του ορθού

Η χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου και μειώνει αυτόν του ορθού

Η χρήση αντιβιοτικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αλλά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του ορθού και αυτό εξαρτάται, σε κάποιο βαθμό, από τον τύπο και την τάξη του αντιβιοτικού που χορηγείται, αποκαλύπτει νέα έρευνα την οποία επικαλείται η ScienceDaily.

Tα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Gut», υποδεικνύουν ότι παρατηρείται ένα μοτίβο κινδύνου το οποίο συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του στομάχου κατά μήκος του εντέρου κατά τη λήψη των αντιβιοτικών.

Οι μελετητές συνέλεξαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Βρετανίας Clinical Practice Research Datalink (CPRD) μεταξύ του 1989 και του 2012 και στη συνέχεια μάζεψαν πληροφορίες συνταγογράφησης από 28.930 άτομα από τα οποία τα 19.726 είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου και τα 9.254 με καρκίνο του ορθού.

Διαπιστώθηκε ότι είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά στο 70% των ατόμων που έπασχαν από αυτές τις μορφές καρκίνου και στο 68,5% των υγιών ατόμων. Παράλληλα φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό στα άτομα με καρκίνο του εντέρου να έχουν χορηγηθεί αντιβιοτικά (71,5%) συγκριτικά με τους υγιείς (69%) και τους πάσχοντες από καρκίνο του ορθού (67%). Η συσχέτιση αυτή φάνηκε να υπάρχει ακόμα και στις περιπτώσεις ατόμων που είχαν πάρει αντιβιοτικά έως και 10 χρόνια πριν.

Σε ό,τι αφορά το είδος του αντιβιοτικού, φάνηκε ότι αυτοί που είχαν καρκίνο του εντέρου είχαν πάρει συνήθως αντιβιοτικά για αναερόβια βακτήρια (που δεν έχουν δηλαδή ανάγκη οξυγόνου), αλλά και για αερόβια, όμως εκείνοι με καρκίνο του ορθού ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πάρει αντιβιοτικά για αερόβια βακτήρια.

Το τμήμα του οργάνου στο οποίο εμφανίζεται ο καρκίνος παίζει κάποιο ρόλο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι μόνο οι καρκίνοι στο πρώτο και το μεσαίο κομμάτι του εντέρου συνδέονται με τα αντιβιοτικά, ενώ αυτοί στο τελευταίο τμήμα του όχι.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους δυνητικά επιβλαβείς παράγοντες όπως την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση αντιβιοτικών για πάνω από 16 μέρες, ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Το αντίθετο παρατηρήθηκε στον καρκίνο του ορθού, καθώς η χρήση αντιβιοτικών, που υπερβαίνει τις 60 μέρες, συνδέεται με 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ορθού.

Τέλος, φάνηκε ότι στους περισσότερους πάσχοντες από καρκίνο του εντέρου είχε χορηγηθεί πενικιλίνη ενώ ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του ορθού αποδόθηκε στις τετρακυκλίνες

Οι μελετητές τόνισαν ότι η σημασία της μελέτης τους έγκειται στο ότι αναδεικνύει τη σημασία του να τηρούν ο γιατροί κριτική στάση απέναντι στα αντιβιοτικά.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...