Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παραπληροφόρηση | ΔΕΝ υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το άγχος προκαλεί καρκίνο

Παραπληροφόρηση | ΔΕΝ υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το άγχος προκαλεί καρκίνο

Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ως απάντηση των δηλώσεων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνού από τη καύση ξύλου, γίνεται ο ισχυρισμός πως το άγχος των Ελλήνων πολιτών για την οικονομική κρίση είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας καρκινογένεσης. Ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.ellinikahoaxes.gr (ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για την καταπολέμηση των fake news).

Ωστόσο, παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι το παρατεταμένο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σωρεία προβλημάτων υγείας, τα στοιχεία σχετικά με τη σύνδεση στρες και καρκίνου δεν είναι επαρκή.

Συγκεκριμένα, μια ανασκόπηση 12 μελετών του 2013 βρήκε πως το στρες δεν σχετίζεται με το συνολικό ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, των πνευμόνων και του μαστού. [https://bit.ly/35MsJ18')

Επίσης μια μελέτη του 2016 σε 106,000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε αν το στρες στη δουλειά ή την προσωπική τους ζωή αύξανε το ρίσκο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές δεν βρήκαν συνεπή στοιχεία για να μπορέσουν να κάνουν σύνδεση μεταξύ στρες και ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. [https://bit.ly/309BYXY')

Βασιζόμενοι στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία, οι επιστημονικοί οργανισμοί Cancer Research UK και National Cancer Institute αναφέρουν ρητά στις επίσημες ιστοσελίδες τους πως το άγχος δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη κάποιας μορφής καρκίνου. [https://archive.fo/6b7Nv') [https://archive.fo/tJ8bt')

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία λοιπόν καθίσταται σαφές ότι ο ισχυρισμός πως το άγχος προκαλεί καρκίνο δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...