Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Συγκέντρωση υγειονομικών στην Τρίπολη: "Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν αρκούν 35 προσλήψεις, όταν τα κενά θέσεις είναι πολλαπλάσια" (vd)

Συγκέντρωση υγειονομικών στην Τρίπολη: "Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν αρκούν 35 προσλήψεις, όταν τα κενά θέσεις είναι πολλαπλάσια" (vd)

Σήμερα 7 Απρίλη – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για στήριξη του αγώνα και των αιτημάτων των υγειονομικών, τα σωματεία Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες τα Καταστήματα και Α.Ε. Ν. Αρκαδίας, Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Αρκαδίας, με αποφάσεις των ΔΣ τους συμμετείχαν σε χώρους υγείας όπως το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και ΚΥ του Νομού με διάφορους τρόπους.

Η Παναγιώτα Πανούση τόνισε: "Σήμερα η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται φωνή όλων μας.

Δεν μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο της υγείας, στα νοσοκομεία, στις μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού.

Εν μέσω πανδημίας κυβέρνηση και εργοδοσία μάτωσαν τους εργαζόμενους και στο μυαλό τους έχουν να σαρώσουν όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε μείνει όρθιο από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως με άθλιες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επίσημη αναστολή ελέγχων από τους όποιους υποτυπώδεις εποπτικούς κρατικούς μηχανισμούς είχαν απομείνει.

Οι απολύσεις ξεπέρασαν τις 100.000 μέσα στο μήνα Μάρτη, η εντατικοποίηση στα εργοστάσια τροφίμων, στα σούπερ μάρκετ ξεπέρασε τα όρια της φυσικής αντοχής.  Οι χώροι δουλειάς έγιναν σημεία διασποράς του ιού με την παντελή έλλειψη μέτρων προφύλαξης εν μέσω πανδημίας, τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Αποκλειστική ευθύνη φέρουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και οι περιορισμοί δεν αφορούν την συνδικαλιστική δράση.

Αντιθέτως, τα συνδικάτα βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και με μεγαλύτερη ορμή προασπίζονται τους εργαζομένους μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς εκεί που σήμερα οξύνεται η εργοδοτική επίθεση.

Απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους: Γραφτείτε τώρα στα σωματεία σας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα σε καραντίνα.

Στείλτε καταγγελίες αξιοποιώντας όλα τα μέσα, παλιά και νέα που δίνει η σύγχρονη επικοινωνία και η τεχνολογία."

Στις δηλώσεις του ο  Παναγιώτης Ιωαννίδης (αγροτικός Γιατρός) επικεντρώθηκε στις ελείψεις στην ΠΦΥ και στα 5 ΚΥ του Νομού Αρκαδίας
 

Σημερα με αφορμη την παγκοσμια μερα για την Υγεια, είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία του λαού. Ταυτόχρονα πολλοί μαζικοί φορείς  πανελλαδικά αλλά και εδώ στην Τρίπολη στηρίζουν τα αιτήματα των υγειονομικών για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Με βάση και τις εκτιμήσεις των ειδικών βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής ενώ η συζήτηση για τα επόμενα κύματα της πανδημίας ήδη έχει ανοίξει.Οι δομές Υγείας της χώρας μας, τα νοσοκομεία μέσα σε αυτά και το Παναρκαδικό, έχουν σοβαρές ελλειψεις, που ευτυχώς μέχρι τώρα κατα την επιδημία δεν έχουν δοκιμαστεί στον τραγικό βαθμό σχετικά πάντα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες.

Είναι κρίσιμο τώρα

  • να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.

Τα δημόσια νοσοκομεία και πριν την πανδημία λειτουργούσαν σε οριακό σημείο. Στο Παναρκαδικό χαρακτηριστικό είναι ότι από πριν με δυσκολία έβγαινε το πρόγραμμα των εφημεριών, και αυτό όχι για όλες τις ειδικότητες.

Οι προσλήψεις, μονοετείς ή διετείς γύρω στις 4.000, που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό των 30.000 κενών στα δημόσια νοσοκομεία. Που ουσιαστικά συμπεριφέρονται στους Υγειονομικούς σα να είναι αναλώσιμοι ( έλα να βγάλεις τη δουλειά τώρα και μετά φύγε)

Στο Παναρκαδικό τα πάγια κενά δεν μπορούν να καλυφθούν με 35 προσλήψεις  όταν τα κενά στις οργανικές θέσεις είναι πολλαπλάσια.

Την ίδια στιγμή τα στοιχεία λένε ότι το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί ενώ ακόμα περισσότεροι χρειάζεται να βγαίνουν σε καραντίνα ( με τα νούμερα να μιλάνε για 500). Μία παρένθεση, το προσωπικό των νοσοκομείων που είναι στην 1η γραμμή δεν εντάσσεται στα Βαρέα και Ανθυγειινά, που έπρεπε να είχε γίνει χθές.

Δεν υπάρχουν εφεδρείες να καλύψουν τους συναδέλφους που θα νοσήσουν ή θα βγουν σε καραντίνα. Ταυτόχρονα το κράτος μειώνει τις αναγκαίες μέρες καραντίνας για τους υγειονομικούς από τις 14 στις 7! Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες οδηγίες του ΕΟΔΥ, αν ο υγειονομικός που εκτεθεί δουλεύει σε ζωτικό τμήμα του ΕΣΥ δεν θα φεύγει καθόλου, μέχρι να εμφανίσει συμπτώματα, είναι παραδοχή των μεγάλων ελλείψεων.

  • Πλήρη επίταξη άνευ όρων του ιδιωτικού τομέα κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού και ένταξής του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτό Περιλαμβάνει καταρχάς τα 350 κρεβάτια ΜΕΘ, και των κλινικών/εργαστηρίων κτλ που διαθέτει.

Το ότι υπάρχει πανδημία δε σημαίνει επίσης ότι ο κόσμος δεν έχει άλλα νοσήματα τα οποία δεν μπορούν να  παραμεληθούν για όσο καιρό διαρκεί η πανδημία. Η ένταξη αυτών των δομών Υγείας στο κρατικό σχέδιο είναι αναγκαία, χωρίς  οι ανάγκες αυτές των ασθενών να γίνονται εμπόριο.

Ενώ λοιπόν γίνεται πόλεμος, μεγάλος όμιλος που δραστηριοποιείται στην Υγεία αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας 19 υποκαταστημάτων, την ίδια ώρα που συζητιούνται οι ελλείψεις στΙς Δομές της Υγείας , προφανώς γιατί έτσι τον συμφέρει!

  • Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικούς.

Σε όλη τα νοσοκομεία γίνονται καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας των Υγειονομικών, παρά τα φορτία που βλέπουμε καθημερινα στα κανάλια να έρχονται στη χώρα μας. Είναι ο κανόνας μία βάρδια ή μια εφημερία να βγαίνει με μία μόνο χειρουργική μάσκα. Ταυτόχρονα γίνονται καταγγελίες όπως στο Αττικό ή στο Σωτηρία ότι τα ΜΑΠ είναι ακατάλληλα, με την κυβέρνηση να τις αποκαλέι fake news. Παράλληλα στα νοσοκομεία που έφτασαν τα ελάχιστα μέσα, αυτό έγινε διότι διεκδίκησαν και δεν σιώπησαν μπροστά στα προβλήματα.

  • Ενίσχυση τώρα της ΠΦΥ

Ο ΕΟΔΥ λέει μείνετε σπίτι αν έχετε συμπτώματα και επικοινωνήστε με τον οικογενειακό γιατρό, ο οποίος πρακτικά δεν υπάρχει. Ταυτόχρονα οι δομές της ΠΦΥ είναι πλήρως υποβαθμισμένες, ενώ παίζουν σοβαρό ρόλο για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των ασθενών που δεν χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο

Πως θα παρακολουθούνται αυτοί οι ασθενείς με  covid ή χωρίς? Μήπως να γίνουν οι γιατροι του εαυτού τους? Ή μήπως μπορεί να γίνει αυτό μέσω τηλεφώνου, με την τραγική κατάληξη που είχε η μητέρα από την Καστοριά.

Χρειάζεται τώρα να να στελεχωθούν άμεσα οι δομές της ΠΦΥ, με μόνιμο προσωπικό με μέσα και εξοπλισμό για να μπορούν να παίξουν το ρόλο τους. Να ενταχθούν οι χιλιάδες έμπειροι ιδιώτες γιατροί στο κρατικό σχέδιο

Γιατί λοιπόν η κυβέρνηση δεν παίρνει τώρα δραστικά μέτρα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως είναι αυτά που διεκδικούν οι Φορείς των Υγειονομικών, αφού δεν τίθεται θέμα χρημάτων, όπως είπε χθες ο υφυπουργός Υγείας?

Τα μέτρα που πάιρνει η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και με το σταγονόμετρο, γιατί αντιμετωπίζει την Υγεία ως κόστος για το κράτος και πριν την πανδημία και κατά τη διάρκεια και κυριότερα μετά!Και αυτό γίνεται όχι μόνο από αυτήν την κυβέρνηση αλλά και από τις προηγούμενες. Για αυτό το λόγο δίνει 75 εκατομμύρια για το δημόσιο σύστημα Υγείας αλλά δις για τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων. Άλλωστε την τελευταία δετία έχουν περικοπεί 100 εκατομμύρια από τον Τομέα της Υγείας, δηλαδή δε φτάνουν ούτε τις περικοπές που έχουν γίνει. Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Κοντοζαμάνη στην αρμόδια επιτροπή των κοινωνικών υποθέσεων στη Βουλή ότι οι ευεργεσίες που γίνονται, εξασφαλίζουν ότι δε θα σπαταληθεί δημόσιο χρήμα. Δεν μπορεί η Υγεία του λαού να αντιμετωπίζεται ως σπατάλη.

Τα μέτρα τη κυβέρνησης είναι ανεπαρκή γιατι συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμαΓια αυτό το λόγο δίνει 30 εκατομμύρια στους ομίλους στην Υγεία για business.  Για αυτό το λόγο αυξάνει το ενοίκιο για τις ΜΕΘ που πληρώνει το κράτος από 800 σε 1600 € την ημέρα . Η ίδια η κυβέρνηση που τώρα αποκαλεί τους υγειονομικούς ήρωες, μόνο όταν αυτοί δεν θίγουν τις ευθύνες της,  προ 4 μηνών τους πέταγε χημικά γιατι αντιδρούσαν στο να μετατραπούν τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις.

Οι Υγειονομικοί θα κάνουν το καθήκον τους. Για να μη χαθεί καμία ζωή που θα μπορούσε να σωθεί!   Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει το δικό της!

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...