Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

«Φόλες» | Οι οδηγίες του Γιάννη Κουμαρέλα για πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένα σκυλιά (vd)

«Φόλες» | Οι οδηγίες του Γιάννη Κουμαρέλα για πρώτες βοήθειες σε δηλητηριασμένα σκυλιά (vd)

Το Κέντρο Υγείας Δημητσάνας ενημερώνει όλους τους υγιής σκεπτόμενους πολίτες του Δήμου μας ότι διαθέτει «Σακίδιο Πρώτων Βοηθειών Αντιμετώπισης Δηλητηριάσεων Σκυλιών» και παραθέτει παρακάτω της πρώτες ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιούνται. Ακολουθεί βίντεο-ενημέρωση από τον Κτηνίατρο κ. Κουμαρέλα Ιωάννη.

«Ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το πιο επικίνδυνο ζώο….!»

Ζούμε, κατά καιρούς δυστυχώς, άνανδρες επιθέσεις στους ανυπεράσπιστους, πιστούς και αφοσιωμένους τετράποδα φίλους μας. Είναι πραγματικά άνανδρο να πετάς «φόλες» σε αυτά τα αθώα πλάσματα. Με τον όρο «φόλα» εννοούμε δηλητηρίαση των σκυλιών με ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών. Συνήθως χρησιμοποιούν εντομοκτόνα ή ζιζανιοκτόνα, ποντικοφάρμακα (βαρφαρίνη), σαλιγκαροκτόνα, κυανιούχο κάλιο, ή ακόμα και τριμμένα γυαλιά μέσα σε κιμά.

Τα φυτοφάρμακα έχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα. Το ποντικοφάρμακο ανταγωνίζεται την βιταμίνη Κ και έτσι προκαλούνται θανατηφόρες αιμορραγίες. 

Συμπτώματα: Ποικίλουν ανάλογα με το δηλητήριο. Σπασμοί μυών, υπερδιέγερση, αφρώδης εκκρίσεις από το στόμα, σιελόρροια, διάρροια, μύση της κόρης του ματιού (σμίκρυνση της κόρης) κα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα από την κατανάλωση του δηλητηρίου και σχετίζεται με το είδος αυτού, την ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε και το βάρος του σκυλιού.

Αντιμετώπιση:

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

  1. Πρόκληση εμετού.

ΑΠΟΜΟΡΦΙΝΗ (Filtalon) μία αμπούλα υποδορίως για σκυλί μέχρι 10-15 κιλά και μισή αμπούλα υποδορίως για μεγαλύτερου βάρους σκυλιά. Ο εμετός προκαλείται σε 10-15 λεπτά από την χορήγηση και μετά.

  • Αντίδοτο φυτοφαρμάκων:

ΑΤΡΟΠΙΝΗ δύο αμπούλες ενδομυικά άπαξ σαν δόση εφόδου.

  • Τοποθετούμε φλέβα. Ορατές συνήθως είναι οι φλέβες στην ραχιαία επιφάνεια των άκρων ποδών. Χορηγούμε συνήθως Dextrose ορούς 5%. Συνεχίζουμε χορηγώντας ΑΤΡΟΠΙΝΗ αργά μέχρι να δούμε σημεία Ατροπινισμού (Μυδρίαση: διαστολή της κόρης των οφθαλμών)
  • Χορήγηση ενεργού άνθρακα.
  • Επικοινωνούνε με τον κτηνίατρο και μεταφέρουμε το σκυλί άμεσα σε αυτόν.

3 σχόλια

  • Κωνστανταρος κωνσταντινος
    Κωνστανταρος κωνσταντινος Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 21:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Εγώ όταν τον χρειάστηκα ήλθε από το χωριό του (μάλλον Λεβιδη) μπροστά στα μάτια μου λίγο έλειψε να γινει δυστύχημα από την βιασύνη του χωρίς να είναι ο γιατρός μας και η αμοιβη του ελάχιστη για αυτο τον ευχαριστώ (ήταν Κυριακή )

  • Στέλλα
    Στέλλα Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 21:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Ακριβώς, στην θεωρία όλοι καλά τα λένε. Από πράξεις τίποτα. Ο συγκεκριμένος όποτε προσπαθείς να τον βρεις σχετικά με θέματα που αφορούν τα αδέσποτα στο Λεβίδι είναι άφαντος.

  • Νικη
    Νικη Σάββατο, 16 Μαϊος 2020 14:54 Σύνδεσμος σχολίου

    Από θεωρίες χορτασαμε την μερα που έριξαν φόλες στο λεβιδι δεν μπορούσαν να τον βρουνε

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...