Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Κώστας Ζαχαριάς: «Αυτοί είναι οι λόγοι που το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊό»

Κώστας Ζαχαριάς: «Αυτοί είναι οι λόγοι που το Παναρκαδικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να μετατραπεί σε Νοσοκομείο Αναφοράς για τον Κορωνοϊό»

 

Θέση για τη συζήτηση που εξελίσσεται σχετικά με το ενδεχόμενο μετατροπής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου σε Νοσοκομείο Αναφοράς για covid 19 πήρε ο ιατρός κ. Κώστας Ζαχαριάς, με δημόσια τοποθέτησή του.

Ειδικότερα, ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει …

 

Από την αρχή της πανδημίας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (που περιλαμβάνει και τις δομές υγείας της διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου) ορίσθηκαν ως Νοσοκομεία Αναφοράς για κορωνοϊό τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Πάτρας (Ρίου) και Ιωαννίνων.

Κριτήρια για ανάπτυξη Νοσοκομείου Αναφοράς για κορωνοϊό είναι μεταξύ άλλων,

  • η επαρκής στελέχωση με μόνιμο και έμπειρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με εξειδίκευση στην λοιμωξιολογία, την εντατική θεραπεία, την πνευμονολογία, την παθολογία, την υποδοχή επειγόντων περιστατικών, που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό,
  • οι ιδιαίτερες κτιριακές υποδομές για την υποδοχή και τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό, π.χ. αυτόνομες πτέρυγες απομόνωσης, θάλαμοι νοσηλείας σε συνθήκες αρνητικής πίεσης,
  • η λειτουργία εργαστηρίων (μικροβιολογικού και ακτινολογικού), με δυνατότητες άμεσης διάγνωσης και ταυτοποίησης του ιού και άμεσης παροχή ελέγχου με αξονικό τομογράφο και υπερήχους για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Η λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) αποκλειστικά για τους ασθενείς με κορωνοϊό.
  • Η λειτουργία στην ίδια περιοχή "δορυφόρου" νοσοκομείου υποδοχής των ασθενών με γενικά –πλην κορωνοϊού- νοσήματα που θα καλύπτει τις ανάγκες του επιχώριου πληθυσμού.

Κανένα από τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια Νοσοκομείου Αναφοράς, αν αξιολογηθούν με βάση το μέγεθος και τον αριθμό των εργαζόμενων, τη στελέχωσή τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις κτιριακές – εργαστηριακές υποδομές.

Μόνο τρία Νοσοκομεία μας διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ Καλαμάτας, Τρίπολης και Κορίνθου), και από τα τρία μόνο το Νοσοκομείο Καλαμάτας μπορεί να υποστηριχθεί από το "δορυφόρο" πλησιέστερο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Δεν υπάρχουν στην Περιφέρειά μας Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), δεν υπάρχει ούτε ένας θάλαμος με συνθήκες αρνητικής πίεσης και ελάχιστα Νοσοκομεία διαθέτουν εργαστηριακό εξοπλισμό για ταυτοποίηση του κορωνοϊού.

Καλύτερα να μη αναφερθεί η τραγική κατάσταση στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με εξειδίκευση, τόσο στον Παθολογικό όσο και στον εργαστηριακό Τομέα. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γερασμένο και ταλαιπωρημένο από την εντατικοποίηση της καθημερινής εργασίας, στα όρια της συνταξιοδότησης, χωρίς ελπίδες προσλήψεων με σχέσεις σταθερής, μόνιμης εργασίας. Προσωπικό σε μικρές ομάδες αδύνατες να αντιμετωπίσουν τον εργασιακό φόρτο ενός Νοσοκομείου Αναφοράς και μια ενδεχόμενη ολιγοήμερη απουσία εργαζόμενων λόγω καραντίνας.

Επιχειρήματα για οικονομική στήριξη και προσλήψεις νέου προσωπικού σε περίπτωση ανάδειξης του όποιου Νοσοκομείου Αναφοράς δεν πείθουν, όταν μάλιστα θα έπρεπε να έχουν ήδη αναπτυχθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, αφού διανύουμε τον έκτο μήνα από την έναρξη της πανδημίας.

Η Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου επιμένει και είναι συνεχείς οι αναφορές του Περιφερειάρχη κ. Νίκα για τη μετατροπή του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης σε Νοσοκομείο Αναφοράς για κορωνοϊό.

Επιμένει να αγνοεί πλέον των αναφερομένων για όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, ότι μια τέτοια πρόταση είναι ασύμφορη, αφού

  • το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης παρέχει εξειδικεύσεις μοναδικές στην Περιφέρεια που θα διακόψουν την λειτουργία τους σε περίπτωση μετατροπής του και ασθενείς από όλη την Περιφέρεια θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους, γεγονός που αναγνώρισε πρόσφατα η ίδια η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο διαθέτει το μοναδικό ενεργό Νευροχειρουργικό Τμήμα της Περιφέρειας που πρέπει να υποστηρίζεται από λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Διαθέτει το μοναδικό Παιδοχειρουργικό τμήμα, το μοναδικό βρογχοσκοπικό εργαστήριο, Μονάδα Εμφραγμάτων και Αιμοδυναμικό εργαστήριο και το μοναδικό Γναθοχειρουργικό - Τμήμα Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
  • Έχει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό, με τμήματα και εργαστήρια που χωρίς άμεσες προσλήψεις, δεν θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να λειτουργήσουν (ακτινολογικό, μικροβιολογικό, ουρολογικό, νεφρολογικό, ΩΡΛ).
  • Υποστηρίζει τον πιο εκτεταμένο και αραιοκατοικημένο γεωγραφικό χώρο της Αρκαδίας και της κεντρικής Πελοποννήσου με γηραιό και οικονομικά αδύνατο πληθυσμό που θα αναγκασθεί να προσφύγει σε υπηρεσίες υγείας εκτός του τόπου διαμονής του.

Οι εργαζόμενοι του Γενικού Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην μετατροπή του Νοσοκομείου σε Νοσοκομείο Αναφοράς. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Παναρκαδικού δούλεψαν με υπευθυνότητα στην πρόσφατη περίοδο. Το ίδιο θα κάνουν και στο μέλλον και θα δώσουν τοπικά απαντήσεις στις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.

Αναμένεται η έμπρακτη στήριξη από πλευράς της Περιφέρειας Πελοποννήσου με χρηματοδότηση για παράδειγμα της άμεσης προμήθειας του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού διάγνωσης και ταυτοποίησης του κορωνοϊού ή της δημιουργίας χώρων νοσηλείας με αρνητική πίεση σε όλα τα κεντρικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας που θα στηρίξουν νοσηλεία ελαφρών περιστατικών με κορωνοϊό σε περίπτωση καταστροφικής εξέλιξης της πανδημίας.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να απαντήσει θετικά στα προβλήματα των μονάδων Υγείας της περιοχής της σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού χωρίς εμμονές. Να συζητήσει, να ακούσει τους εργαζόμενους, να επιμείνει, να πιέσει πολιτικά για τη στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, την επαρκή χρηματοδότηση και την ανάπτυξη των υποδομών τους.

Κωνσταντίνος Ζαχαριάς

Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικού Τμήματος Γεν. Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

Εκπρόσωπος του Ιατρ. Συλλόγου Αρκαδίας στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλο

10 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 14:49 Σύνδεσμος σχολίου

    O ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ "ΓΥΡΙΖΕΙ Η ΡΟΔΑ... " ΕΧΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 05 Αυγούστου 2020 12:32 Σύνδεσμος σχολίου

    ΝΑΙ . ΣΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ . ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ......ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ , ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΑΜΕ . ΝΟΙΚΙΑΣΑΜΕ ΚΤΙΡΙΟ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ , ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΥΕΒ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ..... ΠΟΛΥ ΕΦΦΕ Ο ΝΙΚΑΣ ΠΑΝΤΟΥ .

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 21:52 Σύνδεσμος σχολίου

    Πάνη να σου θυμίσω πως στο πρωτο κυμα του covid ο "περιφερειαρχης που θα βοηθήσει " έφερε μάσκες στο Παναρκαδικο ενώ το συστημα μοριακών διαγνωστικών τεστ το πηγε στην Καλαμάτα.. Από καιρό του είχαν πει τι να κάνει . Απλά πρεπει και κάτι να λέει....

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 21:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Κυρία Κουρέτα ( εφ όσον ισχυει..) πειτε μας με τι ιατρικό και λοιπό νοσηλευτικό προσωπικό θα γίνει; Εσείς γνωρίζετε τις έλειψεις. Που θα νοσηλευονται οι κάτοικοι της περιοχης; ποιες κλινικες θα υπολειτουργουν ;

  • Κουρετα Πανη
    Κουρετα Πανη Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 17:16 Σύνδεσμος σχολίου

    Ειναι λαθος η συνεχης αρνηση για τα παντα. Και βεβαια μπορει το παναρκαδικο να γινει νοσ.αναφορας για τα παντα με τη βοηθεια του περιφεριαρχη=νοσηλευτικο και ιατρικο προσωπικο.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 13:51 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτή η τριμπλα του περιφερειάρχη μας έχει μπερδέψει. Τι άλλο προετοιμάζει και αποπροσανατολιζει.;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 12:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Που το παει ο περιφερειαρχης; τι επιδιώκει; Πάντως όχι αυτό που λέει σχετικά με το Παναρκαδικό νοσοκομείο.! Τα πραγματικα δεδομένα τον διαψευδουν.

  • πουφ
    πουφ Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 12:07 Σύνδεσμος σχολίου

    πεστα γιατρε να τ ακουσει ο παππους νικας γιατι μαλλον ειναι βαρυκοος και εχει γινει γραφικος να ζητα και να ζητα πραγματα που δεν γινονται..... αφου του εκανε προταση ο μπεζος ας κανουν στην καλαματα

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 11:50 Σύνδεσμος σχολίου

    Η τόσο τεκμηρίωμενη τοποθέτηση τουΚ. Ζαχαριά γυρω απο το θέμα νοσοκομείου αναφοράς για τον covid-19 στην περιφερεια πελοποννησου, δεν αφήνει απορίες. Δεδομένων μάλιστα των γνώσεων του γιατρου συτου και του ηθικου του αναστήματος....

  • ε
    ε Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 10:14 Σύνδεσμος σχολίου

    γιατρε μου στον νικα να τα πειτε αυτα γιατι ο ανθρωπος δεν καταλαβαινει και πολλα πραγματα απο αυτα..............τον πηραν και μας τον εφερα εδω περα.. ο κ.μητσοτακης...να τον χαιρετε ............

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...