Menu
RSS
Τρίτη, 30/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Φωνάζουν στην Καλαμάτα | Πως θα λειτουργήσει Νοσοκομείο covid ... χωρίς γιατρούς;

Φωνάζουν στην Καλαμάτα | Πως θα λειτουργήσει Νοσοκομείο covid ... χωρίς γιατρούς;

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, οι γιατροί δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Μάκαρης και Γιώργος Σωφρονάς, υπογράμμισαν τις σοβαρές τους ανησυχίες για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως Νοσοκομείου covid, όταν από καιρό πριν και πόσο μάλλον τώρα στην πανδημία έχει σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα παθολόγους αλλά και γενικότερα σε επιστημονικό προσωπικό και σε εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι “τα κρούσματα covid θα κάνουν βόλτα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας” ή ότι “ο διοικητής περί άλλων τυρβάζει” και πως όσα φωτοβολταϊκά πάνελ ή πάρκινκ και αν φτιάξει στο Νοσοκομείο, υγεία δεν θα υπάρχει χωρίς ανθρώπινο δυναμικό...


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος

Αυτό έγινε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και εκπροσώπους άλλων φορέων, όπως των διευθυντών εκπαίδευσης, της Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Υγείας, του ΕΚΑΒ κ.ά

Πρώτος διατύπωσε τον προβληματισμό του για την απόφαση της διοίκησης να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας ως νοσοκομείο covid ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο (τη διοργάνωσαν εργαζόμενοι της Υγείας) διαπίστωσε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις, σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, ώστε να λειτουργήσει ως covid το Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Στη συνέχεια ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής δημοτικής παράταξης και καρδιολόγος στο Νοσοκομείο, τόνισε ότι δεν έχει διαφωνία να γίνουν υποδομές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπογράμμισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί καταργώντας κάτι που ήδη υπάρχει. Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος και ειδικότερα τόνισε ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η Μονάδα Εμφραγμάτων και να αντικατασταθεί από Υπομονάδα Εμφραγμάτων. Όπως ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου, η Μονάδα Εμφραγμάτων καταργείται γιατί στη θέση της θα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς με covid. Ο Μανώλης Μάκαρης υπογράμμισε ότι τα σοβαρά εμφράγματα δεν μπορεί να νοσηλεύονται σε Υπομονάδα. Είπε ότι για το θέμα αυτό έχει επικοινωνήσει και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ο οποίος του διατύπωσε τον προβληματισμό του για αυτή την απόφαση. 

Επιπλέον ο Μανώλης Μάκαρης είπε χαρακτηριστικά ότι τα κρούσματα covid “θα κάνουν βόλτα στο Νοσοκομείο” και αυτό επειδή τα ύποπτα κρούσματα θα νοσηλεύονται στον 3ο όροφο, στη Β’ Παθολογική, τα κρούσματα θα νοσηλεύονται στο ισόγειο, στο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας, ενώ οι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εμφραγμάτων. 

Ακόμη ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και κυρίως παθολόγων. Είπε ότι και χθες το Νοσοκομείο εφημέρευσε χωρίς παθολόγο αλλά με πνευμονολόγο και κάλεσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη να αναλογιστούν τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε πιθανή έξαρση της πανδημίας. 

Τέλος σχολίασε ότι ο κόσμος κλείστηκε στο σπίτι του στο 1ο κύμα της πανδημίας προκειμένου να μπορέσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας να ετοιμαστεί και να δημιουργήσει υποδομές για το 2ο κύμα. Όμως όπως προέκυψε από τη συνέχεια της τοποθέτησής του, δυστυχώς οι αναγκαίες υποδομές δεν δημιουργήθηκαν. 

Ο Γιώργος Σωφρονάς, καρδιολόγος και εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο Δήμος Καλαμάτας προσπαθεί να συνδράμει στην προσπάθεια για την προστασία της δημόσιας υγείας, υπογράμμισε όμως πρόκειται για αρμοδιότητα και ευθύνη της κυβέρνησης. Και όπως συνέχισε, καλό είναι που ο Δήμος Καλαμάτας προσφέρει μάσκες ή άλλη βοήθεια, όμως το σημαντικό είναι να υπάρχουν γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας και αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο Δήμος αλλά η κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν ο κ. Σωφρονάς επανέλαβε την τοποθέτηση που είχε κάνει και κατά την έναρξη της πανδημίας, ότι δηλαδή το πρώτιστο είναι να καταβληθεί προσπάθεια, σε πολιτικό επίπεδο, για την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και την κάλυψη των κενών θέσεων. 

Ο Γιώργος Σωφρονάς ήταν και αυτή τη φορά αιχμηρός για τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο, σημειώνοντας χαρακτηριστικα ότι όσα φωτοβολταϊκά πάνελ και να φτιάξει ο διοικητής όσα πάρκινγκ και να κάνει στο νοσοκομείο, όποια άλλα έργα και αν γίνουν, υγεία δεν θα υπάρχει χωρίς ανθρώπινο δυναμικό και επιστημονικό προσωπικό. Σχολίασε επίσης ο κ. Σωφρονας ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου περί άλλα τυρβάζει. 

Ωστόσο σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος στο τέλος της τοποθέτησής του ότι τα πράγματα με τον κορονοϊόν δεν είναι τραγικά, είναι όμως δύσκολα και περιέγραψε ως τον επικίνδυνο εχθρό τον ευχυσηχασμό. 

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις παρενέβη ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας, Παναγιώτης Κατσαφάδος, που εξέφρασε την απορία του, σημειώνοντας πως η εντύπωση που είχε είναι ότι έχουν καλυφθεί τα σοβαρά κενά σε ό,τι αφορά τους παθολόγους, αναφερόμενος και σε σχετική ανακοίνωση που έκανε η διοίκηση του νοσοκομείου. Συνέχισε ο κ. Κατσαφάδος τονίζοντας ότι εφόσον έχουν τα πράγματα όπως παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη τότε σίγουρα η κατάσταση δημιουργεί προβληματισμό. 

Επίσης παρενέβη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Δημήτρης Τζωρτζίνςη, που ανέφερε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου μίλησε σε έγγραφό της για 11 παθολόγους όμως από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο διαπιστώθηκε ότι οι παθολόγοι είναι οχτώ και μάλιστα οι δύο από αυτούς δεν έχουν μετακινηθεί ακόμη στο Νοσοκομείο. 

Στ.Μ. 

https://www.kalamatajournal.gr

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 07:40 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιατροι θα διοριστούν ως επικουρικοι. Το μεγάλο μειονεκτημα όμως είναι η έλλειψη έμπειρου μόνιμου προσωπικού στα λοιμώδη νοσήματα και στις ειδικές μοναδες εντατικής θεραπείας . ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ , λοιπόν γεννά η πρωτοβουλία αυτή , και μια μεγάλη διαδρομή να ακολουθήσει ο Κορίνθιος , ο Αργείος ....για Καλαμάτα.ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...