Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μέτρα για τον κορωνοϊό, Αττική: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και στις πλατείες

Μέτρα για τον κορωνοϊό, Αττική: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και στις πλατείες

Σε ισχύ τα μέτρα από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου - Υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων, καθώς και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου - Έως 6 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση - Κλείνουν για 14 ημέρες τα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική - Συναυλίες με καθήμενους, πληρότητα 50% και μάσκες - Τι αλλάζει στις λαϊκές αγορές

 
«Πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς η κυβέρνηση πήρε τις τελικές της αποφάσεις, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Χαρδαλιάς
 

Υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι το Λεκανοπέδιο βρίσκεται σε επίπεδο υψηλού κινδύνου από άποψη επιδημιολογικού φορτίου, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ φτάνει φτάνει στο 60%. Αναγνώρισε, ακόμη, ως πρόβλημα, την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στην Αττική.

 
«Η κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας στην Αττική, που εμφανίζει πρώτον σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, δεύτερον σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ και υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα, ώστε να αποφύγουμε αυξημένη διασπορά του ιού» είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για έναν ακόμη λόγο, συμπλήρωσε ο υφυπουργός: «Την προτεραιότητα που δίνουμε στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειώσουμε τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών».

«Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου» εξήγησε, «η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει τρία κρούσματα ανά 100.000 άτομα (επίπεδο μετρίου κινδύνου), όμως με αναγωγή επί το 10, που είναι πιο κοντά στον πραγματικό αριθμό των μολύνσεων, φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (μεγαλύτερο του 60% οι αυξητικές τάσεις). Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού στην Αττική,  είναι τα εξής:

 
  • - Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • - Σε ό,τι αφορά τα Kαταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική (κέντρα διασκέδασης), αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
  • - Αναφορικά με τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • - Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημοσίους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) και όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  • - Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές στο 50%, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • - Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10 το πρωί, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων.



Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από αύριο, Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 του μήνα.

protothema.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...