Menu
RSS
Τρίτη, 21/09/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
Κέντρο Ξένων Γλωσσών Δαμιανού
komis490 1972018

Καθηγητής Κουβέλας: «Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε και θα μεταδώσετε τον ιό» (vd)

Καθηγητής Κουβέλας: «Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε και θα μεταδώσετε τον ιό» (vd)

Zougla Newsroom

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης

«Είτε εμβολιαστείτε είτε όχι, όλοι θα κολλήσετε και θα μεταδώσετε τον ιό» λέει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο zougla.gr o Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής.

«Δείτε τι συμβαίνει και στο Ισραήλ. Οι εμβολιασμένοι κολλάνε και μεταδίδουν. Άλλωστε δεν είναι κάτι που το λέω εγώ. Το λένε οι ίδιες οι εταιρείες» προσθέτει.

«Δεν πρόκειται να χτιστεί κανένα τείχος ανοσίας»

Ερωτηθείς για την προσπάθεια αυτή που γίνεται στη χώρα μας να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για να μπορέσει να χτιστεί τείχος ανοσίας απέναντι στον Covid-19 και στις μεταλλάξεις, ο Έλληνας επιστήμονας  εκθέτει επιχειρήματα και καταλήγοντας είναι σαφής: «Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει τείχος ανοσίας».

«Η Εκκλησία δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια με τους εμβολιασμούς»

Σχετικά με την πρόσφατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου «εδώ είναι το εμβόλιο, εκεί είναι ο τάφος, διάλεξε και πάρε», ο Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει: «Η Εκκλησία δεν θα πρέπει να παίζει τέτοιο παιχνίδι. Κακώς ασχολήθηκε με το θέμα τον εμβολιασμών. Αυτές οι δηλώσεις ακούγονται ως απειλή».

«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν με ανησυχεί»

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα και για τις αυξήσεις των εισαγωγών στα νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα, αλλά και για την έκκληση του υπουργού Υγείας προκειμένου ο κόσμος να εμβολιαστεί, ο καθηγητής ισχυρίζεται πως οι μεταλλάξεις δεν τον ανησυχούν.

«Οι απόψεις του υπουργού Υγείας δεν είναι αντικειμενικές»

«Κατ΄ αρχάς δεν έχουμε ακόμη δεδομένα ότι η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί στη χώρα. Αυτό που λέει ο υπουργός πως εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με τη μετάλλαξη, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο δεν είναι αντικειμενικό. Οι ιοί μεταλλάσσονται συνέχεια. Θα μας απασχολούσε μια μετάλλαξη η οποία θα άλλαζε τα συμπτώματα στον ασθενή. Η Δέλτα εμφανίζει μεγάλη διασπορά αλλά είναι λιγότερο θανατηφόρα. Οι μεταλλάξεις γενικά είναι μια παράμετρος στην πανδημία, αλλά με χαμηλό συντελεστή βαρύτητας» λέει.

«Για ποιον λόγo δίνουν στα παιδιά ένα σκεύασμα για το οποίο δεν είμαστε σίγουροι για την ασφάλειά του;»

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς παιδιών, εφήβων και εγκύων, ο Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει: «Στις μικρές ηλικίες από τη διεθνή βιβλιογραφία βλέπω ότι η νοσηρότητα και η θνητότητα από Covid είναι μηδέν. Για ποιον λόγο λοιπόν να δώσω ένα προϊόν για το οποίο δεν είμαι σίγουρος ούτε για την ασφάλεια αλλά ούτε και για τη δραστικότητά του σε μια ηλικιακή ομάδα των οποίων το προσδόκιμο είναι άλλα 70-75 χρόνια; Εάν τους κάνει μια ανεπιθύμητη παρενέργεια και τους μειώσει το προσδόκιμο ζωής ποιος θα ευθύνεται; Σε ποιον θα απολογηθώ και τι θα πω; Έτσι, λοιπόν, ακολουθούμε αυτά που λέει η επιστήμη. Και η επιστήμη λέει πως δεν δίνω φάρμακα χωρίς άμεση ωφέλεια σε παιδιά και εγκύους. Προστατεύω δηλαδή τα έμβρυα, τις νέες γυναίκες και τα νέα παιδιά, που είναι η βασική πνοή του Έθνους. Η πλατφόρμα 12-15 ετών καλώς ανοίγει, διότι σίγουρα μέσα στα χιλιάδες αυτά παιδιά υπάρχουν και κάποια -ελάχιστα βέβαια- που όντως κινδυνεύουν από τον ιό αφού μπορεί να έχουν υποκείμενα νοσήματα, χρόνια νοσήματα. Κάποια από αυτά ίσως να πρέπει να εμβολιαστούν».

«Ας προσέχουν τι λένε οι παιδίατροι που βγαίνουν στα κανάλια»

Σχετικά με παιδιάτρους που προτρέπουν τους γονείς να εμβολιαστούν τα παιδιά άμεσα απαντά: «Συμβουλεύω να ξαναδιαβάσουν τα βιβλία τους αυτοί οι παιδίατροι. Κανονικά οι παιδίατροι δεν πρέπει να δίνουν αβέρτα φάρμακα. Αυτές οι δηλώσεις γίνονται από συγκεκριμένους παιδιάτρους που βγαίνουν στα κανάλια. Ο μέσος παιδίατρος ακολουθεί τη συντηρητική άποψη στα φάρμακα».

«Για ποιον λόγο να επιβαρύνουμε τους νέους με εμβολιασμούς;»

Σε ερωτήσεις αναγνωστών του zougla.gr που αφορούν σε τυχόν παρενέργειες των σκευασμάτων -τωρινές και μελλοντικές-, ο καθηγητής μεταξύ άλλων δίνει εξηγήσεις και καταλήγει: «Για το εάν υπάρχουν μελλοντικές παρενέργειες δεν μπορώ να το ξέρω. Για αυτές που γνωρίζουμε σίγουρα είναι η θρόμβωση, η βλάβη στο ενδοθήλιο των αγγείων, οι φλεγμονές στην καρδιά και η αυξημένη θρόμβωση στα αιμοπετάλια. Κι εδώ σας ρωτώ, για ποιον λόγο να επιβαρυνθεί ο νέος πληθυσμός με τέτοιες παρενέργειες;».

Όσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, τονίζει πως «δεν υπάρχουν μελέτες για την τρίτη δόση και μέχρι να υπάρξουν δεν τη συστήνω».

«Η επιδημία δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλια και lockdown»

«Βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι τα μέτρα δημόσιας υγείας και όχι οι εμβολιασμοί και τα lockdown. Αυτό που κάνουμε στη χώρα είναι λάθος. Χρειάζεται περίθαλψη στο σπίτι. Εμείς αντί να δημιουργούμε προστασία, δημιουργούμε υπερμετάδοση» καταλήγει ο κ. Κούβελας.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο καθηγητής στο zougla.gr:

4 σχόλια

 • Α Ψ
  Α Ψ Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 10:16 Σύνδεσμος σχολίου

  Για το εμβόλιο του covid μιλάει. Ποιο συγκεκριμένα δεν γίνεται!

 • Εισάγετε το όνομά σας...
  Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 13:13 Σύνδεσμος σχολίου

  @8:43 Μ' αρέσει κιόλας που αναρωτιέσαι μήπως έχει πρόβλημα κατανόησης κειμένου. Δεν βλέπεις τη μορφή του σχολίου που έγραψε; Και με τα πόδια να το έγραφε, καλύτερο θα ήταν. Πρόβλημα στο μυαλό έχει, εκτός από κατανόησης κειμένου

 • gg
  gg Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 08:43 Σύνδεσμος σχολίου

  @ 00:54 Είτε έκανες το σχόλιο χωρίς να διαβάσεις το κείμενο είτε έχεις σοβαρό πρόβλημα κατανόησης κειμένου , εάν ισχύει το δεύτερο πρέπει να το δουλέψεις με ειδικούς μήπως και καταφέρουν κάτι.

 • Ανωνυμος
  Ανωνυμος Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 00:54 Σύνδεσμος σχολίου

  Οπότε μην εμβολιαστειτε ποτέ κ για καμια αρρωστεια!!!ολα φλου!!!,μπράβο γιατρε!ωραιες κουβέντες!μοιρολατρικα λοιπόν τα παίρνουμε όλα!ότι κ ν κανουμε,θ πεθάνουμε καποτε.ε κ δε πάμε από τώρα ν φουνταρουμε???ν μην ησουν γιατρος,ν πω ναι,λέει τέτοια...

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...