Menu
RSS
Δευτέρα, 01/06/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας»

«Κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί στην
Ελλάδα πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας»

Μύθοι και Αλήθειες για τα φάρμακα: Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, πρώην Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), απαντά στα ερωτήματα του www.astrosnews.gr

Και ξαφνικά τα…. γενόσημα μπήκαν στη ζωή μας. Το γίνεται με τα φάρμακα; Τι πρέπει να ενδιαφέρει τον καταναλωτή; Νοικοκύρεμα στο χώρο ή ακόμα μεγαλύτερο μπέρδερμα; Πολλά τα ερωτηματικά και το astrosnews μίλησε για το θέμα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΦ και ενεργό στέλεχος της ΝΔ στην Αρκαδία, κ. Βασ. Κοντοζαμάνη. Διαβάστε τι είπε…

p>ΕΡΩΤΗΣΗ- Κύριε Κοντοζαμάνη καλησπέρα. Μετά τα spreads ο κόσμος έμαθε και τα γενόσημα (generics). Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα; Είναι νέα κατηγορία φαρμάκων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα γενόσημα φάρμακα δεν είναι μία καινούργια κατηγορία φαρμάκων. Δεκαετίες τώρα, κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για φάρμακα που περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με το αντίστοιχο πρωτότυπο προϊόν, για αυτό και ονομάζονται ουσιωδώς όμοια φάρμακα ή γενόσημα. Οι εταιρείες που τα κυκλοφορούν δεν υφίστανται κόστος για την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος και για το λόγο αυτό η τιμή τους είναι χαμηλότερη από την αντίστοιχη του πρωτοτύπου. Η κυκλοφορία τους επιτρέπεται στην αγορά μετά την πάροδο χρονικού διαστήματος το οποίο καθορίζεται από τη νομοθεσία και παρέχει στον εφευρέτη του φαρμάκου τη δυνατότητα να πουλά κατ΄αποκλειστικότητα το πρωτότυπο φάρμακο.
Με τον τρόπο αυτόν, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς-καταναλωτές επωφελούνται από τη χαμηλότερη τιμή δοκιμασμένων στην ιατρική πρακτική φαρμάκων και ταυτόχρονα, εξοικονομούνται χρηματικοί πόροι που διασφαλίζουν την αποζημίωση καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων και τη βιωσιμότητα του συστήματος παροχής φαρακευτικής περίθαλψης.

ΕΡΩΤΗΣΗ- Η χαμηλότερη τιμή των γενοσήμων σχετίζεται με την ποιότητα τους;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Σε καμία περίπτωση. Τα πρωτότυπα φάρμακα είναι ακριβότερα επειδή στον υπολογισμό της τιμής τους περιλαμβάνονται τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης τους, έξοδα τα οποία είναι πολύ υψηλά και πρέπει να αποσβεστούν. Άλλωστε, όταν παρέλθει η περίοδος αποκλειστικής διάθεσης στην αγορά ενός πρωτότυπου φαρμάκου η τιμή του μειώνεται. Επιπλέον, πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες με πρωτότυπα φάρμακα διαθέτουν θυγατρικές παραγωγής γενοσήμων φαρμάκων προκειμένου να έχουν μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά.

ΕΡΩΤΗΣΗ- Είναι ασφαλή και αποτελεσματικά τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Και βέβαια είναι. Τόσο τα πρωτότυπα όσο και τα γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Της χορήγησης άδειας κυκλοφορίας, προηγείται αυστηρή εγκριτική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει πολλούς ελέγχους. Εαν κάποια προϋπόθεση δεν πληρείται το προϊόν δεν λαμβάνει άδεια κυκλοφορίας. Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, οι έλεγχοι στα φάρμακα συνεχίζονται και μετά τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας. Είναι πολλά τα παραδείγματα όπου φάρμακα μετά την κυκλοφορία τους ανακάλεσαν ή ανέστειλαν την κυκλοφορία τους λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Είναι ένα γεγονός που δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο και καταδεικνύει ότι οι μηχανισμοί επαγρύπνησης και επιτήρησης της αγοράς λειτουργούν.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές μονάδες παραγωγής φαρμάκων, πρωτότυπων και γενοσήμων. Οι μονάδες αυτές διαθέτουν ευρωπαϊκή πιστοποίηση και παράγουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την οικονομία μας. Επιπλέον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιδεικνύει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα με τα ελληνικά γενόσημα φάρμακα να έχουν κατακτήσει σημαντικές αγορές του εξωτερικού, γεγονός πολύ σημαντικό στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα. Τέλος, πολλές ελληνικές εταιρείες πρωτοπορούν και στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης γενοσήμων φαρμάκων με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει αξιόλογη παρουσία στο χώρο της φαρμακευτικής έρευνας.

ΕΡΩΤΗΣΗ- Με τα πρόσφατα μέτρα που νομοθετήθηκαν για το φάρμακο, ακούγονται πολλά για επικίνδυνα φάρμακα που θα κατακλύσουν την αγορά από την Ινδία και άλλες τρίτες χώρες. Είναι αξιόπιστα αυτά τα φάρμακα; θα κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Τα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην Ελλάδα ή πρόκειται να κυκλοφορήσουν, από όπου και αν προέρχονται, πληρούν όπως ανέφερα και προηγουμένως, συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εαν ένα φάρμακο είναι προέλευσης Ινδίας ή Αμερικής ή οποιασδήποτε άλλης χώρας, για να κυκλοφορήσει στη χώρα μας θα πρέπει να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία (έλεγχοι κλπ.) και το εργοστάσιο παραγωγής να διαθέτει τα απαραίτητα πιστοποιητικά και να συμμορφώνεται με τους κανόνες ορθής παραγωγής φαρμάκων που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν πρόκειται να χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας. Σημασία επομένως δεν έχει η χώρα προέλευσης αλλά τα πιστοποιητικά και οι έλεγχοι που ακολουθούν το προϊόν και το εργοστάσιο παραγωγής του.
Κίνδυνος για την υγεία των πολιτών διατρέχεται όταν λαμβάνονται φάρμακα από μη εγκεκριμένες πηγές, όπως πχ. το διαδίκτυο τα οποία είναι πλαστά και παραποιημένα ή έχουν εισαχθεί παράνομα στη χώρα. Ευτυχώς, ο Εθνικός οργανισμός Φαρμάκων με την ταινία γνησιότητας που εφαρμόζει σε κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα που νομίμως κυκλοφορεί στην Ελλάδα εκμηδενίζει την πιθανότητα κυκλοφορίας παραποιημένων φαρμάκων, θωρακίζοντας με τον τρόπο αυτό τη δημόσια υγεία και τον κάθε πολίτη που λαμβάνει ένα φάρμακο.

ΕΡΩΤΗΣΗ-Τα νέα μέτρα για τα φάρμακα θα έχουν επίπτωση στην Ελληνική οικονομία; Ο πολίτης-καταναλωτής θα ευνοηθεί από αυτά;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Κάθε μέτρο που λαμβάνεται πρέπει να αποσκοπεί στη συγκράτηση του κόστους παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος υγείας και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμεων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Είναι γεγονός ότι διάγουμε μία περίοδο αλλαγών. Πολλά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό με τρομάζει. Με τρομάζει καταρχήν γιατί, η υλοποίηση και πλήρης εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων σε άλλες χώρες δεν έγινε βιαστικά. Επίσης, δεν έχουμε αξιολογήσει την επίπτωση αυτών των μέτρων. Πολλά τα θεωρούμε πανάκεια χωρίς να είναι, όπως για παράδειγμα η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. Είναι αδύνατον σε ένα μήνα να λειτουργήσει ένα τέτοιο μέτρο. Φοβάμαι ότι οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν ενώ τα οικονομικά οφέλη δεν θα είναι τα αναμενόμενα. Επιπλέον, τα νέα μέτρα χτυπούν άμεσα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και θα έχουν επίπτωση στην απασχόληση στον κλάδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ- Ο φαρμακοποιός γίνεται… γιατρός;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Όχι. Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας και παρέχει συμβουλές για την ορθή εκτέλεση μίας συνταγής και σε καμία περίπτωση δεν εμπλέκεται στη συνταγογράφηση ενός φαρμάκου η οποία είναι αποκλειστικό δικαίωμα του γιατρού.

ΕΡΩΤΗΣΗ- Ανήκετε στο χώρο της ΝΔ και είναι γνωστή η πρόθεσή σας να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές. Ποιοί είναι οι στόχοι σας, αλλά και η πρότασή σας για την περιοχή;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ - Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσα την Πυξίδα. Μια πρωτοβουλία, η οποία μέσω των εκδηλώσεων που θα διοργανώσει, των δράσεων που θα αναπτύξει και του ανοιχτού διαλόγου που θα προκαλέσει έχει ως στόχο να καταστήσει την Αρκαδία ένα ισχυρό όνομα και να στρέψει την ανάπτυξή της προς τέσσερις κατευθύνσεις: Την αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας, την επένδυση στον τουρισμό και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η δική μου πολιτική πρόταση συνεπώς στηρίζεται στους παραπάνω άξονες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε ανάπτυξη, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.
Γι΄ αυτά θα μιλήσω προεκλογικά και γι’ αυτά θα εργαστώ μετεκλογικά. Στόχος μου είναι να αποκτήσει και πάλι ο τόπος μας μια ξεχωριστή, διακριτή ταυτότητα. Να εκμεταλλευθούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Οι επόμενες εκλογές θα είναι οι πιο κρίσιμες από την μεταπολίτευση και μετά. Γνωρίζω τη δυσπιστία των πολιτών, την απογοήτευση και το θυμό. Δεν διαφέρουν από τα δικά μου συναισθήματα. Θα πρέπει όμως να πρυτανεύσει η νηφαλιότητα και να επιλέξουν το κόμμα εκείνο που μπορεί οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι και τα πρόσωπα εκείνα που έχουν άποψη και προτάσεις για τον τόπο τους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...