Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τη μεταφορά αρμοδιότητας των δομών υγείας στις Περιφέρειες ζήτησε ο Τατούλης (vd)

Τη μεταφορά αρμοδιότητας των δομών υγείας στις Περιφέρειες ζήτησε ο Τατούλης (vd)

Την ανάγκη δημιουργίας του καταστατικού χάρτη της υγείας και της μεταφοράς της αρμοδιότητας εποπτείας και διοίκησης των δομών υγείας στις Περιφέρειες πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την παρέμβασή του στη συνεδρία για τις υποδομές και της πολιτικές για την υγεία στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018.

«Η Υγεία θεωρώ ότι είναι ένα φυσικό δικαίωμα που μπορεί να αναγνωριστεί καθολικά από μια οργανωμένη πολιτεία απέναντι στον πολίτη» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προσεγγίσουμε τα επιτελικά προβλήματα που παρατηρούνται για να μπορέσουμε να αποδείξουμε ότι διαβουλευόμαστε αποτελεσματικά και ότι καταλήγουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Το δια ταύτα σε ένα τέτοιο Αναπτυξιακό Συνέδριο δημιουργεί προϋποθέσεις δεσμεύσεων σε όλους τους θεσμικούς φορείς».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σχολιάζοντας την άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας και διοίκησης των δομών υγείας στις Περιφέρειες  δήλωσε «δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ότι θα περιμένουμε να δημιουργηθούν συνθήκες ωριμότητας για να μπορέσει ένας άλλος θεσμός με καθολική αποδοχή να αναλάβει τις ευθύνες αυτές. Εάν η αρμοδιότητα και ευθύνη της οργάνωσης, της εποπτείας και της διοίκησης των δομών υγείας ήταν στην περιφερειακή αρχή η εικόνα θα ήταν τελείως διαφορετική».

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να είναι ένα αυστηρά επιτελικό Υπουργείο που θα ασχολείται με τις πολιτικές υγείας σε όλες τις εκφάνσεις, δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης και σημείωσε ότι η κατάσταση με τις δομές υγείας στην ευθύνη των Περιφερειών θα ήταν καλύτερη. «Δεν θα έκανε κάθε διοικητής Νοσοκομείου τη δική του πολιτική όταν θα υπήρχε άμεσα εποπτεύουσα αρχή η περιφερειακή αρχή. Θα ήταν πιο ευέλικτο το σύστημα και κυρίως θα μπορούσε να έχει περισσότερα μετρήσιμα αποτελέσματα στην παραγόμενη ποιότητα υπηρεσιών υγείας».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο διαχωρισμό δημόσιας υγείας από την ιδιωτική. «Σε ποια χώρα γίνεται κάτι τέτοιο; Όλοι οι τομείς έχουν κυρίως ως ευθύνη να παρέχουν ανεμπόδιστα τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας και το σύστημα να είναι ελεύθερο, χωρίς σε καμία περίπτωση να αντιβαίνουν την αρχή της χρηστής διοίκησης και λειτουργίας».

«Εντελώς απαράδεκτα ο τέως Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος αφαίρεσε εν μία νυκτί μετά τα μεσάνυχτα με κωδικούς αριθμούς τον τρίτο πυλώνα του Καλλικρατικού νόμου, της εποπτείας και της διοίκησης των μονάδων υγείας στην περιφερειακή αρχή. Στο παρελθόν άλλωστε δε λύθηκαν τα προβλήματα με την κεντρική διοίκησή τους» δήλωσε ακόμα ο κ. Τατούλης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τέλος την πεποίθησή του ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κυβέρνησης και των Περιφερειακών αρχών αποτελούν αυτή τη στιγμή το καλύτερο κράμα για μία καθαρή πολιτική έξω από ιδεοληψίες στο χώρο της υγείας. «Αυτό ζητούν οι πολίτες και αυτή είναι η υποχρέωση η δική μας». 

1 σχόλιο

  • ΑΝΩΝΥΜΟΙ
    ΑΝΩΝΥΜΟΙ Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 16:58 Σύνδεσμος σχολίου

    κ. Πέτρο σου βγάζω το καπέλο, έδειξες σε όλους τι εστί Περιφέρεια Πελοποννήσου, ας παραδειγματίζονται μερικοί-μερικοί!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...