Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη;

Πώς θα χάσετε βάρος μετά την εγκυμοσύνη;
Μετά τη γέννηση του παιδιού σας θα πρέπει, μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια, να επιστρέψετε στο βάρος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Οι περισσότερες γυναίκες χάνουν το ήμισυ του βάρους του μωρού τους περίπου 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό ενώ το υπόλοιπο βάρος χάνεται σε διάστημα λίγων
μηνών. Η υγιεινή διατροφή και η καθημερινή άσκηση θα σας βοηθήσουν να χάσετε εύκολα τα επιπλέον κιλά που έχετε πάρει.
 
Μην βιάζεστε: Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει από τον τοκετό και την εγκυμοσύνη. Εάν δεν θηλάζετε ξεκινήστε δίαιτα μετά από 4-6 εβδομάδες ενώ αν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου το μωρό σας γίνει τουλάχιστον 2 μηνών. Στόχος για την απώλεια βάρους είναι περίπου 1 με 0,5 κιλό την εβδομάδα ή καλύτερα το 1% του σωματικού σας βάρους. Μπορείτε να το καταφέρετε αυτό με την κατανάλωση λιγότερου φαγητού και την ένταξη άσκησης στο καθημερινό σας πρόγραμμα.
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κόψετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα από την τρέχουσα διατροφή σας. Ποτέ μην πέσετε κάτω από τον ελάχιστο αριθμό των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα σας.
Σε καμία περίπτωση μην ακολουθήσετε εσφαλμένες δίαιτες χαμηλών θερμίδων ή διάσημες και χημικές δίαιτες. Θα βλάψουν εσάς αλλά και το μωρό σας στην περίπτωση που θηλάζετε. Επιπλέον, είναι πιθανό να πάρετε τα ίδια ή περισσότερα κιλά σε σχέση με αυτά που έχετε χάσει, όταν πλέον γυρίσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
 
Θηλασμός: Εάν θηλάζετε, θα χρειαστεί να χάσετε βάρος με αργό ρυθμό. Η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος και συγκεκριμένα να τη μειώσει. Η απώλεια ενός με μισό κιλό την εβδομάδα δεν θα επηρεάσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος ή την υγεία σας.Ο θηλασμός και η παραγωγή μητρικού γάλακτος κάνει το σώμα σας να καίει θερμίδες και θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Εάν είστε υπομονετική, θα εκπλαγείτε με το πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε αποκλειστικά και μόνο με το θηλασμό.
 
Διατροφή: Οι παρακάτω υγιεινές διατροφικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος με ασφάλεια.Μην παραλείπετε γεύματα. Συχνά, με ένα μωρό στην αγκαλιά, πολλές νέες μητέρες ξεχνούν να φάνε. Αν δεν τρώτε, θα έχετε λιγότερη ενέργεια και θα δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος.Τρώτε 5 με 6 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) και 2-3 υγιεινά ενδιάμεσα σνακ (αντί για τρία μεγάλα γεύματα).Τρώτε πρωινό. Ακόμα κι αν δεν τρώτε πρωινό, θα πρέπει να το εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας και θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την όρεξη σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.Κόψτε ταχύτητα. Όταν τρώτε αργά το φαγητό σας χορταίνετε με μικρότερη ποσότητα τροφής. Στην αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.
 
Επιλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ψάξτε για χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Δεν χρειάζεται να πίνετε πλήρες γάλα ώστε να καλύψετε την παραγωγή του μητρικού γάλατος.Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς για τα ενδιάμεσα σνακ. Τρόφιμα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα μούρα, οι μπανάνες, τα καρότα, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το σουσάμι είναι πολύ καλές επιλογές για τα ενδιάμεσα σνακ. Είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες (εκτός από τους ξ. καρπούς) αλλά πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.Πίνετε πάνω από 6 ποτήρια νερό την ημέρα. Το νερό βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το λίπος και έτσι χάνετε βάρος με μεγαλύτερη ευκολία. Περιορίστε ποτά όπως αναψυκτικά, τυποποιημένους χυμούς και άλλα υγρά με ζάχαρη και θερμίδες.Επιλέξτε βραστά ή ψητά τρόφιμα και όχι τηγανητά.Περιορίστε τα γλυκά, τη ζάχαρη, τους απλούς υδατάνθρακες και τα λιπαρά τρόφιμα.
 
Να είστε ρεαλίστριες: Υπάρχει πάντα η περίπτωση να μην επιστρέψετε στο βάρος και το σχήμα του σώματος που είχατε πριν την εγκυμοσύνη. Για πολλές γυναίκες η εγκυμοσύνη προκαλεί μόνιμες αλλαγές στο σώμα, όπως για παράδειγμα να έχουν λίγο περισσότερο λίπος στην περιοχή της κοιλιά ή στους γοφούς. Κάντε τους στόχους σας ρεαλιστικούς σύμφωνα με το νέο σας σώμα.
 
Σωματική άσκηση: Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε κιλά. Η άσκηση θα σας βοηθήσει να χάσετε λίπος αντί για μυϊκή μάζα. Δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρόνο σε δύσκολες και εξειδικευμένες ασκήσεις. Μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή απλές ασκήσεις με το μωρό σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας.

Ένα ενημερωτικό άρθρο από τον μαιευτήρα γυναικολόγο κο Ανδρέα Κόμη. Δείτε περισσότερα εδώ!

 

Δείτε ακόμα:

Ποια είναι τα πιο συχνά γυναικολογικά "προβλήματα" του καλοκαιριού;

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...