Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πάνω από 1.000.000 € ετησίως στην τοπική οικονομία της Τρίπολης από το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Πάνω από 1.000.000 € ετησίως στην τοπική οικονομία της Τρίπολης από το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων

Γράφει ο Μαρίνης Μπερέτσος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα

Είναι πιο εύκολο τελικά να βρούμε λύσεις από τον να κρύβουμε το πρόβλημα.
Για την πρώτη περίπτωση χρειάζεται ηγεσία μελέτη σχέδιο επαγγελματισμός που οδηγεί σε αποτέλεσμα. Η δεύτερη περίπτωση όχι μόνο δεν το λύνει αλλά αυτό μεγαλώνει και θα λυθεί με δυσμενέστερους όρους.
Η περίπτωση αντιμετώπισης του προσφυγικού στην Τρίπολη και στη Σπάρτη επιβεβαιώνει τα παραπάνω.
Στην Τρίπολη φιλοξενούνται πάνω από 20 μήνες 50 οικογένειες προσφύγων σε διαμερίσματα που νοικιάζονται με χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω της Ε.Ε. η φιλοξενία ξεκίνησε κατόπιν συναίνεσης των τοπικών αρχών που στην συνέχεια έγινε συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Το σύνολο των τοπικών αρχών Δήμος Εκκλησία Επιμελητήριο Νοσοκομείο ΙΚΑ άλλες Δημόσιες Αρχές απέδειξαν στοιχεία ηγεσίας και στην συνέχεια η τοπική κοινωνία με συστηματική δουλειά και άμεση αξιόπιστη αντιμετώπιση προβλημάτων αγκάλιασε το πρόγραμμα. Ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης η εκπαιδευτική κοινότητα οι πρόσκοποι οι διασώστες ο Αστέρας Τρίπολης τα Μουσεία και οι Βιβλιοθήκες της πόλης του κ.α. βρήκαν ρόλο για να φέρουν κοντά την προσφυγική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Η Ελληνική Αστυνομία ο ΟΑΕΔ το ΙΚΑ συμμετείχαν σε εκδηλώσεις ενημέρωση μιλώντας στους πρόσφυγες για δικαιώματα και υποχρεώσεις.
Το σύνολο των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας πάνω από 100 παιδιά εντάχθηκαν στην εκπαίδευση και περίπου 20 παιδιά έχουν γεννηθεί στην Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου.
Μέχρι σήμερα σε πάνω από 100 άτομα έχει χορηγηθεί άσυλο η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έφυγαν για χώρες της Βόρειας Ευρώπης και ελάχιστοι επεστράφησαν. Στην θέση τους έχουν έλθει άλλοι αιτούντες άσυλο .
Δημιουργήθηκαν πάνω από 22 νέες θέσεις εργασίας και εισέρευσαν στην τοπική οικονομία πάνω από 1.000.000,00 ετησίως για μισθώματα , προπληρωμένες κάρτες μετρητών έξοδα μετακίνησης θέρμανση κλπ.
Στην Σπάρτη έφτασαν χθες το βράδυ 250 άτομα σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης ως αποτέλεσμα του «όχι σε όλα» και της άρνησης αναγνώρισης ενός πραγματικού προβλήματος της χώρας στην εύκολη λογική «όχι σε εμάς αλλού» και κραυγές περί καταστροφής της πόλης.
Έλλειμα ηγεσίας αρχικά διότι το αποτέλεσμα του όχι σε όλα είναι η εγκατάσταση σε μία νύχτα. Έλλειψη κλίμακας αναφοράς και διάκρισης εξουσιών διότι το κράτος δεν είναι μόνο καλό για να δίνει συντάξεις αλλά και να επιβάλει λύσεις όταν υπάρχει ανώτερη βία.
Η διαμονή στο ξενοδοχείο θα έχει χαρακτηριστικά γκέτο δεν θα δοθούν εύκολα ευκαιρίες συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία θα συνεχιστεί ο φόβος που οδηγεί στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό θα δυσφημιστεί η πόλη δεν θα διαχυθεί το οικονομικό αποτέλεσμα δεν θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας .
Η χθεσινή εικόνα της πόλης δεν τιμά την Σπάρτη την ιστορία της τον πολιτισμό την εξωστρέφεια τον κοσμοπολιτισμό των Σπαρτιατών. Δίνει ένα μήνυμα που αδικεί την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους της.
Θα πρέπει τώρα να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες από την επιστημονική την εκπαιδευτική κοινότητα τους φορείς τις αρχές τους πολίτες να έρθουν κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους με οργανωμένες και στοχευμένες δράσεις και όχι ελεημοσύνες διότι δεν τις χρειάζονται.
Αυτό θα βοηθήσει την ίδια την κοινωνία να ξεπεράσει τον φόβο και την ξενοφοβία και στην θέση να εκδηλωθεί η αλληλεγγύη και ο ανθρωπισμός .
Κλείνω με ένα παράδειγμα από την πόλη της Τρίπολης.
Με την άφιξη των οικογενειών των προσφύγων και την εγκατάσταση στα διαμερίσματα ηλικιωμένοι κυρίως συμπολίτες στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών με την περιέργεια τους ψιθύρους κάποια σχόλια αρνητικά και τον φόβο.
Μετά από 10 μήνες αφού φεύγει μια οικογένεια από τους ίδιους ανθρώπους η θλίψη η στεναχώρια ο αποχαιρετισμός. Να μας φέρετε γρήγορα μια οικογένεια με παιδάκια.
Ενδιάμεσα οι κοινωνικές σχέσεις πρωτόγνωρες. Τα παιδιά να είναι όλη την μέρα με τους «νέους παππούδες» οι οικογένειες των προσφύγων και των μόνιμων κατοίκων να ψωνίζουν να μαγειρεύουν και να τρώνε μαζί.
Αυτά είναι τα πραγματικά αισθήματα και οι συμπεριφορές του μέσου Έλληνα και τιμά την χώρα μας και τους ανθρώπους της.
Για αυτό άμεσα η τοπική ηγεσία της Σπάρτης πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να αντιστρέψει την εικόνα που έδωσε χθες και σήμερα στα κανάλια η ιστορική πόλη της Σπάρτης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...