Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης με κοινωνικό πρόσημο

Το στοίχημα της απολιγνιτοποίησης με κοινωνικό πρόσημο

Του Νίκου Χ. Παγώνη, Γραμματέα Ε.Κ.Ο. Ν.Δ.

Οι δεκαετίες εξάρτησης της Ελλάδας από το λιγνίτη και τα παράγωγά του πλησιάζουν στο τέλος τους. Η απολιγνιτοποίηση είναι προ των πυλών. Η χώρα αργά και σταθερά στρέφεται προς καθαρότερες και φθηνότερες μορφές ενέργειας, στις ανανεώσιμες πηγές. Σύντομα θα χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερο τον ήλιο, τον αέρα και τα νερά της για να παράγει την ενέργεια που χρειάζεται. Αυτή η μετάβαση, εκτός από ένα σημείο καμπής στην ενεργειακή ιστορία του τόπου, αποτελεί και μια σημαντική ευκαιρία.

Στην ομιλία του στη Γ.Σ. του Σ.Ε.Β., ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το όραμα της επόμενης ημέρας: Καθαρό περιβάλλον, φθηνότερη και πιο άφθονη ενέργεια, περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές. Ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Η σταδιακή κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής στους τόπους που τους φιλοξενούσαν. Υπάρχουν τοπικές οικονομίες που είναι συνυφασμένες με την παραγωγή ενέργειας μέσω λιγνίτη, παράλληλα όμως πληρώνουν και το τίμημα, με υψηλά ποσοστά ασθενειών και θανάτων. Τί θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Αρκαδία και Κοζάνη θα απελευθερωθούν από τα δεσμά εξάρτησης του λιγνίτη και θα ανοιχτούν μπροστά τους νέες προοπτικές. Όμως ο φόβος της ανεργίας των κατοίκων και της υποβάθμισης των περιοχών είναι παραπάνω από υπαρκτός. Οι τοπικές κοινωνίες ρωτούν τι μέλλει γενέσθαι. Και έχουν δικαίωμα να το κάνουν. Σε λίγους μήνες οι ζωές όλων θα αλλάξουν σημαντικά μιας και το παραγωγικό μοντέλο θα μετασχηματιστεί έπειτα από δεκαετίες πλήρους εξάρτησης από τον λιγνίτη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου. Είναι λυτρωτικό ότι επιτέλους μια κυβέρνηση το κάνει έπειτα από χρόνια παλινωδιών και πισωγυρισμάτων. Σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, οι επαγγελματικές σχολές των περιοχών αυτών θα αναβαθμιστούν σημαντικά, για να κατευθύνουν τους νέους των τόπων αυτών σε νέα εξωστρεφή και παραγωγικά επαγγέλματα. Είναι ξεκάθαρο στη συνείδηση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και των Υπουργών του πως δεν επιτρέπεται να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω σε αυτή τη φάση του ριζικού μετασχηματισμού της καθημερινότητας όλων και ειδικά των τοπικών κοινωνιών. Η μετάβαση στη νέα μετα-λιγνιτική εποχή οφείλει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη, με γνώμονα την κοινωνική και οικογενειακή προστασία των άμεσα εξαρτώμενων από αυτή και με στόχευση έναν πιο δίκαια κατανεμημένο πλούτο μεταξύ των κατοίκων των περιοχών που θα πληγούν περισσότερο. Η έναρξη για παράδειγμα της λειτουργίας της πρωτοποριακής σχολής επαγγελμάτων με ειδικότητες της Πράσινης Οικονομίας (Green Jobs School) που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα ξετυλιχθεί όλο το πλέγμα προστασίας και ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών με έμφαση στους πιο ευάλωτους.

Η απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας με κοινωνικό πρόσημο και η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας είναι ένα σημαντικό εθνικό στοίχημα, που θα καθορίσει την πορεία της χώρας στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Αυτό το στοίχημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να το κερδίσει στο ακέραιο. Μαζί του θα το κερδίσουμε όλοι μας. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητες μας και πως εχθρός του καλού πάντοτε είναι το καλύτερο. Για όλους και χωρίς αποκλεισμούς.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...