Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης: μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα

ΕΣΠΑ & Ταμείο Ανάκαμψης: μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα

 

του Πέτρου Χ. Αντωνάκου*

 

Τους τελευταίους μήνες η χώρα μας δοκιμάζεται από μία «τέλεια καταιγίδα». Πανδημία, μεταναστευτικό και ελληνοτουρκική διένεξη δοκιμάζουν σκληρά τις αντοχές κοινωνίας και οικονομίας.

Ορισμένες όμως σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας, μας δίνουν το δικαίωμα να αισιοδοξούμε για το μέλλον, με την αυτονόητη παραδοχή ότι η πανδημία θα παραμείνει υπό έλεγχο.

Στο άρθρο μου αυτό θα περιοριστώ να αναφέρω δυο από αυτές τις εξελίξεις: την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 με πόρους εφάμιλλους του προηγούμενου (~20 δισ €) και το νέο Ταμείο Ανάκαμψης με πόρους ύψους ~32 δισ €. Πόροι που στη μεγάλη τους πλειοψηφία αποτελούν μη επιστρεπτέες χορηγήσεις (επιδοτήσεις) και όχι δάνεια.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην Ιστορία του Ελληνικού Κράτους που υπάρχει πρόσβαση σε τέτοιας έκτασης ρευστότητα.

Μεγάλο στοίχημα οι επενδύσεις σε τομείς με σημαντικό ανταποδοτικό όφελος για την Ελληνική Οικονομία. Έργα υποδομής, Περιβάλλον, Ενέργεια, Πληροφορική, Βιομηχανία, Τουρισμός, Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, Αγροτική παραγωγή, είναι ορισμένοι από τους τομείς που αναμένεται να τύχουν ισχυρής οικονομικής στήριξης.

Παράλληλα θα υπάρξει μεγαλύτερη ενίσχυση σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς όπως αυτοί  της Παιδείας, της Υγείας, της Έρευνας, των Δημοσίων Μεταφορών.

Το «βάρος» που θα κληθεί να αναλάβει το πολιτικό σύστημα, ο δημόσιος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας, είναι κι αυτό ιστορικό. Θα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν πολλά σε λίγο χρόνο, με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.

Τα επόμενα χρόνια θα «αναμετρηθούμε» με την Ιστορία. Και σε αυτόν τον αγώνα ο καθένας πρέπει να δώσει τον καλύτερό του εαυτό. 

*Ο Πέτρος Αντωνάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Συντονιστής στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας της ΝΔ.    

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...