Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ερείπιο το κτίριο που στέγαζε το Σχολείο Κορασίδων (Παρθεναγωγείο) στη Δημητσάνα

Ερείπιο το κτίριο που στέγαζε το Σχολείο Κορασίδων (Παρθεναγωγείο) στη Δημητσάνα

Στις αρχές της οθωμανικής περιόδου,δεν υπήρχε δυνατότητα ίδρυσης σχολείου κοριτσιών. Ωστόσο το 1844 φοιτούσαν 12 κορίτσια μαζί με τα αγόρια στο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο Δημητσάνας.Τότε το γεγονός της συνδιδασκαλίας κοριτσιών και αγοριών ήταν σημαντικό ,γιατί εκείνη την εποχή στην επαρχία τα ήθη ήταν αυστηρά.
Το Αλληλοδιδακτικό Σχολείο της Δημητσάνας ιδρύθηκε το 1829 επί Καποδίστρια με 120 μαθητές ,παράλληλα με τη Σχολή Δημητσάνας που είχε 80 μαθητές. Μετά την καθιέρωση της Δημόσιας παιδείας η Σχολή έπαυσε να λειτουργεί.
Το Σχολείο Κορασίδων στη Δημητσάνα συστήθηκε και άρχισε να λειτουργεί στη Δημητσάνα στις 14 Νοεμβρίου 1848 ,όπως προκύπτει από την εφημερίδα <<Αιών>> των Αθηνών ( φ. 920/2411.1848σ.4 ) και η πρώτη δασκάλα του ήταν η Μαρία Μαλατάκη από την Κρήτη.Από τότε βρίσκεται απέναντι από την εκκλησία των Αγίου Γρηγορίου του Ε΄ και του Ευθυμίου του Νέου , κάτω από το πάρκινγκ.
Το θαυμάσιο αυτό κλασικό κτίριο της περιόδου 1848-1910,κτίσθηκε με πόρους του Κληροδοτήματος Νικολάου Μακρή και με δωρεά του Εθνικού Ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού ,στα τέλη του 19ου αιώνα, από πελεκητή πέτρα . Ξεχωρίζει πάντα με την απλότητα και τη μεγαλοπρέπεια του και αποτελεί τυπικό τυπικό διτάξιου Δημοτικού Σχολείου.
Εδώ στεγάσθηκε το Δημοτικό σχολείο θηλέων Δημητσάνας,όταν η Δημοτική εκπαίδευση ,μέχρι το σχολικό Έτος 1929-1930,ήταν χωριστή για τα αγόρια και τα κορίτσια. Αργότερα στο κτίριο στεγάσθηκε το Ειρηνοδικείο της Δημητσάνας ,ωστόσο παρέμεινε γνωστό αποκαλούμενο ως <<πρώην Παρθεναγωγείο >> και ανήκει κατά κυριότητα στη Σχολική Εφορεία του δημοτικού Σχολείου από την οποία και εποπτεύεται.
Αυτό το θαυμάσιο κλασικό κτίριο,με την πελεκητή πέτρα που διακρίνεται στην πρώτη εικόνα που ακολουθεί,είναι όπως το καμαρώναμε πριν λίγα χρόνια ακόμη . Σήμερα έχει την απογοητευτική εικόνα ερειπίου έτοιμου να καταρρεύσει. Ήδη υποχώρησε η κεραμοσκεπή του ...
Ήταν τόσο δύσκολο να συντηρηθεί στοιχειωδώς τουλάχιστον και να αξιοποιηθεί κατάλληλα ??? 

Βασιλική Αντωνιάδου

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...