Menu
RSS
Πέμπτη, 18/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις - "Η πυρόπληκτη Γορτυνία"

Μία εικόνα, χίλιες λέξεις - "Η πυρόπληκτη Γορτυνία"
Γράφει ο Πάνος Χουντής
▪Αρκετοί φίλοι μου απορούν γιατί σαν γνήσιος Γορτύνιος, δεν έγραψα κάτι για την πυρόπληκτη Γορτυνία!
Λογικότατη απορία.
Ε, λοιπόν άφησα σκόπιμα να περάσει λίγος καιρός, να σβήσουν τελείως οι φωτιές, να μετρηθούν οι πληγές, οι θλιβερές απώλειες, να ξαναγυρίσει ο κανονικός, όσο μπορεί ρυθμός στην Γορτυνία, να ακούσω τις εξηγήσεις των αρμοδίων παραγόντων, τις κυβερνητικές εξαγγελίες και φυσικά τις μαρτυρίες των ...πληγέντων από τις δολοφονικές φωτιές!
▪ Επιπλέον δηλώνω ότι έζησα από κοντά, ( όχι στην πρώτη γραμμή), την συμφορά της Γορτυνίας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.
▪ Έτσι λοιπόν, έβγαλα τα προσωπικά μου συμπεράσματα , τις εκτιμήσεις μου και καταθέτω τις προσωπικές μου απόψεις.
▪Πιο συμπυκνωμένο, ουσιαστικό, ανθρώπινο, αυθεντικό, αυθόρμητο ρεπορτάζ, απο την ζωντανή σύνδεση που είχε ο δήμαρχος Γορτυνίας, κος Ευστάθιος Κούλης στο open tv, κατα τις κρίσινες ώρες των πυρκαγιών, δεν υπάρχει!
Δεν υπάρχει!
Κάποιες παρόμοιες πανομοιότατες δηλώσεις απελπισίας, άκουσα από τον δήμαρχο Μαντουδίου Ευβοίας. Συγκλονιστικές.
Ξεχώρισα τις απελπισμένες, ανθρώπινες, ανατριχιαστικές κραυγές των δύο δημάρχων.
"Βοήθεια! Καιγόμαστε! Κάντε κάτι..."
Πέρασε λοιπόν ένας μήνας περίπου, από τις δολοφονικές φωτιές που κατέκαψαν χιλιάδες δένδρα, δάση, ζώα, σπίτια, σταύλους, ..ελαιοτριβεία για πρώτη δόση!
Μιλάω για "πρώτη δόση," διότι όλοι γνωρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη κάποιο εγκληματικό σχέδιο. Δεν τελειώσαμε πατριώτες μου!
Πλησιάζουν για το Μαίναλο!
Το γνωρίζετε ε;
▪Οι δικές μου εκτιμήσεις για τις καλοκαιρινές καταστροφικές φωτιές του 2021, επικεντρώνονται στις παρακάτω, δικές μου ψύχραιμες διαπιστώσεις.
▪Οι φωτιές ήσαν μέρος υλοποίησης συγκεκριμένων σχεδίων, δηλαδή εμπρησμοί.
Το πρώτο σχέδιο, ήταν η μελλοντική εγκατάσταση, βάσει δημοσιοποιημένων μελετών , γερμανικών ανεμογεννητριών.
Το δεύτερο σχέδιο, αποβλέπει στην αλλαγή χρήσης και καλλιεργειών.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα δεν προστατεύονται το κρασί και το ...λάδι, οπότε δεν χρειάζονται οι αμπελώνες και οι ....ελιές!
Οπότε, θα πρέπει η Ελλάδα να αγοράσει νέους πειραματικούς σπόρους, για νέες κατευθυνόμενες καλλιέργειες στο γερμανικών συμφερόντων, μνημονιακό ελληνικό καμμένο έδαφος!
Τόπε ξεκάθαρα στις δηλώσεις του, ο φερόμενος σαν πλασιέ των γερμανικών συμφερόντων, πρωθυπουργός!
▪Οπότε βγάζετε συμπέρασμα, γιατί οι πυρόπληκτοι πολίτες και δήμαρχοι, φώναζαν απελπισμένα για κατευθυνόμενες φωτιές συντονισμένη αδιαφορία, προκλητική κρατική ...απουσία και εξοργιστική κρατική ανοργανωσιά !
Οι αυθόρμητες εκφράσεις τους ότι πήραμε τηλέφωνο τους υπουργούς, το Γραφείο πρωθυπουργού, τους ανεύθυνους αρμόδιους, αλλά δεν τα....σηκώνουν, δείχνουν σαφέστατη κυβερνητική ανικανότητα, αδιαφορία και ένοχη απουσία...Σαφέστατο ε;
▪Εξοργιστικό και ...ύποπτο ήταν το γεγονός ότι το κράτος, αντί να εξοπλίσει την πυροπροστασία της χώρας, με καινούργια οχήματα και πυροσβεστικά αεροπλάνα, αγόρασε πάρα πολλά αστυνομικά οχήματα και αύρες για να διαλάει τις ....φοιτητικές συγκεντρώσεις και να ...εκκενώνουν τις κατοικίες...
Σημειωτέον, όσοι έμειναν στα σπίτια τους τα έσωσαν, σβήνοντας μόνοι τους τις πρώτες φωτιές!
▪Γνωρίζετε ότι μετά από πυρκαγιά επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης της γης, για ανεμογεννήτριες, δηλαδή των δασών και των δασικών εκτάσεων. Την εισήγηση στο ΣτΕ την είχε κάνει, αν θυμάμαι καλά, το ....2007, η τωρινή πρόεδρος του ελληνικού κράτους.
Τι καταλάβατε;
▪Έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις και καμία δεν λύνει την διαμάχη της ανοργάνωτης πυροσβεστικής και των εγκαταλειμμένων, ανύπαρκτων, αποτυχημένων δασικών υπηρεσιών!
Γιατί ε;
▪Αν δεν βοηθούσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις των Τσέχων, Ρουμάνων, Άγγλων Γάλλων και γερμανών μαζί με τα γιγάντια Ρωσικά αεροπλάνα και με την σύγχρονη τεχνογνωσία στην πυρόσβεση, οι φωτιές θάχαν φτάσει στην ....Βουλγαρία!
Είναι εντυπωσιακή η θερμή υποδοχή αλλά και η πανηγυρική αναχώρηση των ξένων πυροσβεστών από τους μαυροκαπνισμένους κατοίκους της Γορτυνίας.
Η Γαλλική δε αντιπροσωπεία, δώρισε στην περιφέρεια Πελοποννήσου 4 σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα κατά την αναχώρησή της, από την Γορτυνία.
▪Οι αποδυναμένοι δήμοι των πυρόπληκτων περιοχών, μπήκαν στην πρώτη γραμμή της φωτιάς, χωρίς οργανωμένα σχέδια, χωρίς εκπαιδευμένο προσωπικό, χωρίς συντονιστικό κέντρο, χωρίς κατάλληλο πυροσβεστικό εξοπλισμό, με ελάχιστες δυνάμεις, φώναζαν απελπισμένα αλλά και οργισμένα.
Καιγόμαστε, βοήθεια ρεεεεε!
▪Τώρα θα πρέπει να σηκωθούμε όλοι όρθιοι, για να τιμήσουμε τους πεισματάρηδες εθελοντές της Γορτυνίας!
Βάλανε τα στήθια τους κυριολεκτικά μέσα στις φωτιές.
Αντιστάθηκαν στις αστυνομικές εντολές που τους προέτρεπαν να....εκενώσουν τα χωριά τους!!!
Μετέτρεψαν τα αγροτικά και τα τρακτέρ τους, σε αυτοσχέδια πυροσβεστικά οχήματα και πάλευαν με τις καταστροφικές φλόγες και τους τρελούς ανέμους!
▪ Η αλληλεγγύη των απλών κατοίκων, των εμπόρων, των ξενοδόχων της γορτυνίας, των μεγάλων αλυσίδων ειδών τροφήμων των γορτυνιακών συλλόγων στους πυρόπληκτους κ.α. ήταν πέρα για πέρα συγκινητική, ανθρώπινη και ξεχωριστή.
▪ Η Περιφέρεια και ο δήμος ήσαν παρόντες, αλλά ουσιαστικά ανήμποροι και ανίκανοι για την αντιμετώπιση του τεράστιου πύρινου μετώπου, χωρίς τον κατάλληλο οργανωμένο μηχανισμό πυροπροστασίας στον τομέα του εξοπλισμού και της ...τεχνογνωσίας.
▪ Τώρα όλοι περιμένουν την υλοποίηση της υποσχώμενης κρατικής οικονομικής αποζημίωσης και ενίσχυσης!
Εγώ καταθέτω την δική μου προβλέψη που λέει ότι εκτός από λίγα ψίχουλα, να μην περιμένετε και να μην πιστεύετε σε τίποτα.
Άλλωστε στο γνωστό ταμείο Μολυβιάτη, που το φυλάει η εκκλησία, έχουν μείνει κάποια ελάχιστα χρηματικά ποσά από τους εράνους για τους πυρόπληκτους της Ηλείας του 2007......Αλήθεια πού πήγαν ρε παιδιά;
Μας τα έκλεψαν και αυτά οι Ευρωπαίοι αφέντες μας;
Όταν τα διαθέσουν για τους πυρόπληκτους των καλοκαιρινών καταστροφικών πυρκαγιών του 2021, λέω όταν , ας βάλουν και κάτι οι ...άγιοι ρασοφόροι από την αμύθητη εκλησιαστική περιουσία, για το δοκιμαζόμενο κατακαημένο ελληνικό λαό!
Μέχρι σήμερα είναι οι μεγάλοι....απόντες!
Αυτά για σήμερα.....με μεγάλη ψυχραιμία.
Άντε...Γεια σας
ΠΑΝΟΣ Β. ΧΟΥΝΤΗΣ 5-ΟΚΤ-2021

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...