Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Θέλουμε μόνο νέα πρόσωπα ή άλλη πολιτική;

Θέλουμε μόνο νέα πρόσωπα ή άλλη πολιτική;
 
Η εκλογή νέων οργάνων στο δήμο Γορτυνίας (προεδρείο ΔΣ, Οικονομική Επιτροπή κλπ) που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, αν και τυπικά ανήκει ως αρμοδιότητα στο δημοτικό συμβούλιο, ουσιαστικά αποτελεί εσωτερική διαδικασία των παρατάξεων (η καθεμία ψηφίζει τους εκπροσώπους της για τις θέσεις που της αναλογούν).
Ο νομοθέτης έχει προνοήσει ώστε η παράταξη που κέρδισε τις εκλογές να πλειοψηφεί στα όργανα, ακόμα κι αν δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του δημοτικού συμβουλίου (ως γνωστόν η δημοτική παράταξη Κούλη είναι μειοψηφία με 16 συμβούλους σε σύνολο 33).
Και όχι μόνο αυτό. Με νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, σημαντικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου μεταφέρθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή, με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί ο ρόλος του δημοτικού συμβουλίου ως κυρίαρχου αποφασιστικού οργάνου, καταργώντας έτσι στην πράξη την απλή αναλογική με την οποία εξελέγησαν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Όλες αυτές οι αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις που αλλοιώνουν τη βούληση των δημοτών της Γορτυνίας περνούν απαρατήρητες και ασχολίαστες από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες συμπράττουν στη δημοτική αρχή Κούλη, λαμβάνοντας κι αυτές ορισμένα πόστα στη νομή της τοπικής εξουσίας.
Η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να εμφανιστεί επικοινωνιακά ανανεωμένη και αναγεννημένη με την τοποθέτηση νέων προσώπων σε θέσεις ευθύνης είναι αδιάφορη και άνευ ουσίας. Όσο κι αν προσπαθούν, το κοντέρ των προσδοκιών δε μηδενίζει με την αλλαγή προσώπων. Η περίοδος χάριτος για τη δημοτική αρχή έχει τελειώσει προ πολλού. Στα μισά της δημοτικής θητείας, οι Γορτύνιοι έχουν αντιληφθεί ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει (ή δρομολογηθεί) για να αναστραφεί η εικόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης στη Γορτυνία. Ο κ. Κούλης το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, γι' αυτό και στις δημόσιες τοποθετήσεις του άρχισε να δικαιολογείται για τις όποιες καθυστερήσεις επικαλούμενος την πανδημία και τις πυρκαγιές.
Το πρόβλημα όμως, στη Γορτυνία δεν εστιάζεται απλώς στην ανικανότητα προσώπων ή στην καθυστέρηση εκτέλεσης ορισμένων έργων βελτίωσης (όπως κατηγορεί η υπόλοιπη αντιπολίτευση τη δημοτική αρχή). Εδώ μιλάμε για βαθύτατα πολιτικό πρόβλημα, για διαχρονική κεντρική πολιτική κατεύθυνση εγκατάλειψης της υπαίθρου, την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις με τις τοπικές τους αρχές.
Άρα λοιπόν, δεν έχει και τόση σημασία ποιους τοποθέτησε ο κ. Κούλης ως αντιδημάρχους ή στα άλλα όργανα του δήμου προκειμένου να ισορροπήσει ανάμεσα στις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που τον στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές.
Αυτό που προέχει είναι ο λαός της Γορτυνίας (ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι σήμερα) να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα, να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής, έτσι ώστε με πλατιά λαϊκή συσπείρωση να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, απέναντι σε μια πολιτική, η οποία - αποδεδειγμένα πια - έχει συντρίψει τη Γορτυνία παραγωγικά, οικονομικά και δημογραφικά.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 15/01/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...