Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Σύλλογοι της Γορτυνίας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το Δήμο...

Οι Σύλλογοι της Γορτυνίας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το Δήμο...
 
α
Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή τους συλλόγους, παρέχοντάς τους βαθμούς ελευθερίας για την εκτέλεση έργων μέσω της παραχώρησης δημοτικών κτιρίων, αποτυπώνει τη γενικότερη φιλοσοφία για το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια το ρόλο της ως φορέα άσκησης δημόσιας πολιτικής. Μια φιλοσοφία, η οποία θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο σύνθημα "Το μπαλάκι στους συλλόγους", με το δήμο απλό παρατηρητή ή έστω συμπαραστάτη μέσω της αγοράς... οικοδομικών υλικών.
Η στόχευση είναι προφανής: να απαλλαγεί η δημοτική αρχή από την ευθύνη της επισκευής, συντήρησης και λειτουργίας των δημοτικών κτιρίων και την ίδια ώρα να δείξει επικοινωνιακά προς τα έξω ότι αφήνει χώρο στους συλλόγους να παράξουν έργο.
Είναι γεγονός ότι οι σύλλογοι της Γορτυνίας πάντα είχαν λόγο και παρενέβαιναν στα δημόσια πράγματα. Ας θυμηθούμε π.χ. ότι οι περισσότεροι από αυτούς χαιρέτιζαν κάποτε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις στους δήμους (Καποδίστρια, Καλλικράτη, Κλεισθένη), καλλιεργώντας μαζί με τα κόμματα που κυβέρνησαν την αυταπάτη στους Γορτύνιους ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξουν... προοπτικές ανάπτυξης για την περιοχή. Σήμερα όλοι διαπιστώνουμε ότι οι εκτιμήσεις τους όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά αντίθετα γκρεμίστηκαν μονομιάς σαν τη γέφυρα Πατσουριάς στο Τουμπίτσι.
Οι σύλλογοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το δήμο. Αυτή είναι μια πάγια θέση, η οποία διακρίνει τη Λαϊκή Συσπείρωση από όλες τις άλλες παρατάξεις. Ακόμα κι αν οι σύλλογοι στις Ράχες, την Αετορράχη ή την Τριποταμιά θελήσουν να ανακαινίσουν με δικά τους έξοδα δημοτικά κτίρια, οι συγκεκριμένοι χώροι αργά ή γρήγορα θα ρημάξουν εάν δεν έχουν τη διαρκή μέριμνα και φροντίδα του δήμου.
Εξάλλου, αυτό έχει δείξει η εμπειρία από άλλα χωριά της Γορτυνίας, όπως π.χ. στα Λαγκάδια όπου παραχωρήθηκε από το δήμο το πάνω δημοτικό σχολείο στο Σύλλογο Νέων και σήμερα ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί, όπως και το Γυμνάσιο Λαγκαδίων, με την προηγούμενη και τη σημερινή δημοτική αρχή να γράφουν στα "παλιά τους τα παπούτσια" την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πολυχώρου.
Χρειάζεται λοιπόν, οι Γορτύνιοι να προσέξουν ιδιαίτερα για να μην πέσουν στην παγίδα της ψευτοαντιπαράθεσης σχετικά με το εάν ο τάδε ή ο δείνα σύλλογος παίρνει επιχορήγηση από το δήμο (μια εντελώς ανούσια, αποπροσανατολιστική και εκλογικίστικη συζήτηση, η οποία τροφοδοτείται στο δημοτικό συμβούλιο κι από άλλες παρατάξεις).
Θα πρέπει να σταθούμε στην ουσία. Η δημοτική αρχή, όπως και η προηγούμενη, χορεύει με τους συλλόγους το τανγκό της παραχώρησης των δημοτικών κτιρίων για να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Μπορεί αυτός ο χορός να μοιάζει ευχάριστος στους Γορτύνιους, αλλά αν τον προσέξει κανείς θα διαπιστώσει ότι γίνεται πάνω στο έδαφος της υποχρηματοδότησης των δήμων και της γενικότερης εγκατάλειψης.
Είναι ένα έδαφος επικίνδυνο για τη Γορτυνία, γιατί είναι φτιαγμένο από σαθρά... πολιτικά υλικά.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 18/6/22

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...