Menu
RSS
Πέμπτη, 16/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τριπολιτσά: από τη σιωπή στην ανάληψη πρωτοβουλιών

Τριπολιτσά: από τη σιωπή στην ανάληψη πρωτοβουλιών

του Σάββα Σαββάκη

Με αφορμή το άρθρο του Μηνά Αρτόπουλου, αναφορικά με το ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη «σφαγή» της Τριπολιτσάς, και την επικρατούσα απόλυτη σιγή από πλευράς Βουλευτών, Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου, φορέων και συλλογικοτήτων, επανέρχομαι  με τη δημοσίευση της από 22-9-2022 πρότασής μου προς τον υπουργό εσωτερικών κ. Βορίδη την οποία και παραθέτω.  Θωρώ πως με την επιχειρηματολογία που ανέπτυξα στην πρότασή μου και εφόσον φυσικά  υιοθετείτο δια της έκδοσης ΠΔ,  δεν θα χρειαζόταν να θέτει σήμερα ο αρθρογράφος απορίες και ερωτήματα.

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ-ΕΠΕΙΓΟΝ

Αξιότιμο Υπουργό Εσωτερικών                               Τρίπολη 22-9-2022

κ. Μάκη Βορίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

           Κατ  αρχήν Σας ζητώ συγγνώμη που θα «κλέψω» λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο Σας, αλλά θεωρώ πως αξίζει τον κόπο για ένα θέμα εθνικής σημασίας που σχετίζεται με την ιστορική άλωση της Τριπολιτσάς στην  οποία σημειωτέον γεννήθηκα και κατοικώ μόνιμα και για αρκετά χρόνια υπηρέτησα  τον υπερήφανο λαό της με την ιδιότητα του Δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου. 

 Κύριε Υπουργέ   

            Την προηγούμενη χρονιά γιορτάσαμε με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα την 200η επέτειο της άλωσης της Τριπολιτσάς όπως άλλωστε άρμοζε στο ιστορικό αυτό γεγονός. Με την παρουσία Σας ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, τιμήσατε την πόλη μας και  λαμπρύνατε  τις εκδηλώσεις.

Ωστόσο, θεωρώ ότι η επέτειος, θα έπρεπε να είχε συνοδευτεί από μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση του γεγονότος από πλευράς της Πολιτείας αναγνωρίζοντας και νομοθετικά τον εθνεγερτικό ρόλο της Τριπολιτσάς.                                                                                                  Έτσι λοιπόν, ως πολίτης αυτής της πόλης πήρα την πρωτοβουλία να σας στείλω την παρούσα συνοψίζοντας το σκεφτικό μου:                                                                                                                            

            Κορυφαίο γεγονός κατά τον πρώτο χρόνο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας αποτελεί η άλωση της Τριπολιτσάς, αυτό το εμβληματικό στρατήγημα του Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που είχε ως αποτέλεσμα να εξουδετερωθεί από τους αγωνιστές του ΄21 το βασικό κέντρο των Τούρκων στον Μοριά.                                                                                                                           Ο αντίκτυπος που προκλήθηκε, ενέπνευσε και τόνωσε το ηθικό των Ελλήνων,  εξυψώθηκε στη συνείδησή τους και η επανάσταση πήρε καθολικότερο χαρακτήρα.  Και το σπουδαιότερο, η άλωση της Τριπολιτσάς οδήγησε στην ευόδωση της Εθνεγερσίας.                                                                                                                                Επομένως και αποδεικνύεται ιστορικά, ότι η Τριπολιτσά αποτέλεσε την εθνεγερτική αφετηρία στην πορεία της Ελληνικής επανάστασης, τον  καθοριστικό σταθμό στην εδραίωση και εξέλιξη του αγώνα.                                                                  Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πως η ιστορία επιτάσσει να προσδοθεί στην Τρίπολη τη γενέτειρα του αρχιστράτηγου της επανάστασης Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο χαρακτηρισμός της πόλης της Εθνεγερσίας.

Κύριε Υπουργέ, 

      Οι μέχρι τώρα πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και τοπικό ανέδειξαν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση.  Ωστόσο, έχω τη γνώμη πως λείπει η θεμελίωση του αισθήματος πατριωτισμού στην καρδιά των Νεοελλήνων αντίστοιχο με εκείνο που επέδειξαν οι ήρωες της επανάστασης, διότι εκ μέρους της Πολιτείας-πάντα κατά τη γνώμη μου- υπήρξε κενό δράσεων και πράξεων που να εξήραν με υπερηφάνεια τις ιδέες και τις πράξεις της  επανάστασης του 1821 η οποία γέννησε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος.                                                             

      Έτσι λοιπόν και εν όψει του φετινού εορτασμού της 201ης επετείου της άλωσης, παρακαλώ όπως κατόπιν πρότασής Σας, εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα προς αναπλήρωση ενός τμήματος του κενού από την Πολιτεία, αναγνωρίζοντας την Τρίπολη ως πόλη της εθνεγερσίας δια του οποίου παράλληλα θα αποδίδεται και τιμή στο γνήσιο τέκνο της Τριπολιτσάς  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στο πρόσωπο του οποίου τιμώνται και οι ήρωες του ΄21.                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Το σπουδαιότερο  ως πράξη  μεγάλης συμβολικής σημασίας, αφενός μεν θα εξυψώσει το πατριωτικό σθένος των Ελλήνων, αφετέρου δε, θα δώσει μια ηχηρή απάντηση στις νέο-οθωμανικές- αναθεωρητικές τουρκικές  φαντασιώσεις.        

                                                                                                                        

Με τιμή

Σάββας Σαββάκης

πρ. αντιδήμαρχος Τρίπολης

Μετά παρέλευση 20ημέρου έλαβα την παρακάτω απάντηση:                                                     

Έλενα Λώλη  <Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.>

Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2022 11:40

Αγαπητέ κ. Σαββάκη,

Σε συνέχεια του από 22.09.2022  ηλεκτρονικού σας μηνύματος προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, σχετικά με πρόταση περί νομοθετικής αναγνώρισης του εθνεγερτικού ρόλου της  Τριπολιτσάς, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τέτοιου είδους δυνατότητα.

Με εκτίμηση,

Συνεργάτης Υπουργού Εσωτερικών

Έλενα Λώλη

Τηλ.: 213 13 13 513

          Σε απάντηση της απάντησης, διερωτώμαι πως το Μεσολόγγι  πχ ανακηρύχθηκε « Ιερά Πόλις» ( ΦΕΚ 153 Α /26-4-1937) η Νάουσα  «ηρωϊκή πόλη» ( ΦΕΚ 240 Α/3-9-1955) κλπ. Αλήθεια, ποιο είναι το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο που απαγορεύει στον Υπουργό εσωτερικών, να προτείνει την έκδοση ΠΔ;

Χωρίς να θεωρηθεί από ορισμένους διεθνιστές ότι διακατέχομαι από εθνικιστικό οίστρο, τελειώνω κι εγώ με τις παρακάτω απορίες:

  • Μήπως τελικά «φοβόμαστε» πως με την αναγνώριση της Τρίπολης ως Εθνεγέρτιδας πόλης, η Τουρκία  θα μας επιτεθεί «ξαφνικά μια νύκτα»;
  • «φοβόμαστε» μήπως  ο πρώτος βαλλιστικός τουρκικός πύραυλος tayfun αντί για την Αθήνα πλήξει την Τριπολιτσά;
  • «φοβόμαστε» μήπως με μια τέτοια πράξη εθνικής σημασίας, θα επιδεινωθούν  οι ήδη τεταμένες σχέσεις μας με την Τουρκία;
  • Μήπως με τη σιωπή και αισθανόμενοι ντροπή(;) για την άλωση της πόλης μας, αποδεχόμαστε την κατά την Τουρκία «σφαγή»;

 Απευθυνόμενος στους Βουλευτές του Νομού μας, στο Δημοτικό και Περιφερειακό  Συμβούλιο, και προπαντός στους συλλογικούς φορείς ( επιστημονικούς, συνδικαλιστικούς, πολιτιστικούς κλπ), προτείνω, να αναλάβουν είτε χωριστά είτε από κοινού  πρωτοβουλίες προκειμένου επί τέλους η Τρίπολη να ανακηρυχθεί Εθνεγέρτιδα Πόλη.    

Τρίπολη 21-12-2022

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...