Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μπροστά στην κάλπη | Γράφει ο Παναγιώτης Βέμμος

Μπροστά στην κάλπη | Γράφει ο Παναγιώτης Βέμμος

 

 

Η Αρκαδία «βουλιάζει». Η δημογραφική κατάρρευση των ορεινών περιοχών, η μετανάστευση των νέων, η οικονομική ανέχεια και η παρακμή είναι συστατικά στοιχεία της κατάστασης για τους πολλούς. Αντίθετα, επεκτείνονται άναρχα με σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και οι προνομιακοί κάτοχοι τους θησαυρίζουν μαζί με τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ με την αισχροκέρδεια.

«Πες μου τα έργα σου για να καταλάβω ποιός είσαι», λέει θυμόσοφα ο λαός. Ποιός δεν αναγνωρίζει ότι αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της τελευταίας 20-ετίας; Αυτοί που κυβέρνησαν φέρνουν την ευθύνη. Μάλιστα η Ν.Δ. έχει το μεγαλύτερο μέρος, αφού κυβέρνησε περισσότερα χρόνια, έλεγχε την αυτοδιοίκηση (περιφερειακή και τοπική) και ο κ. Μητσοτάκης πήρε μια καθοριστική απόφαση για το νομό, την ξαφνική «απολιγνιτοποίηση» του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης στις παραμονές της ενεργειακής κρίσης.

Οι οικονομικά ισχυροί και κερδισμένοι απ' αυτή την κατάσταση αναδείχθηκαν σε ηγεμονικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Ταυτόχρονα η αλλαγή στην πράξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ από τη ρήξη με την πολιτική των μνημονίων στην διαχείριση της είναι η  αιτία που οδήγησε στην απογοήτευση και στην αποστρατία σημαντικού μέρους των ενεργών μελών του και στη μετάλλαξή του σε αστικό αρχηγικό κοινοβουλευτικό κόμμα με θολές και αμφίσημες θέσεις. Αν αυτό έγινε συνειδητά ή από άγνοια καμμιά σημασία δεν έχει ούτε αλλάζει το αποτέλεσμα. Η κατανόηση αυτής της πορείας δίνει εξήγηση για το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Η κοινωνική αναγκαιότητα για αλλαγή πορείας του τόπου δεν είναι αυτονόητη, αλλά θα είναι αποτέλεσμα διαμόρφωσης πρότασης και διεκδίκησης από ένα ευρύ πολιτικό και κοινωνικό κίνημα. Στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ασυδοσίας των «αγορών» και του φετίχ της τουριστικής μονοπωλιακής ανάπτυξης ως «βαρειά βιομηχανία» της χώρας, πρέπει να αντιπαρατεθεί ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης. Ένα πρόγραμμα που θα περιέχει την ισόρροπη ανάπτυξη της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, της μεταποίησης και των υπηρεσιών (ιδιαίτερα της παιδείας και υγείας). Κεντρικό ρόλο σ' αυτό θα έχουν οι δημόσιες επενδύσεις και συλλογικές μορφές δραστηριότητας, θέση σ’ αυτό το πρόγραμμα έχει και ο τουρισμός, όχι βέβαια υπό τον έλεγχο του ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου, αλλά με χαμηλό ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, αφού είναι ευαίσθητος τομέας σε καταστροφές, επιδημίες και πολεμικές συρράξεις και δεν μπορεί να συμπεριλάβει όλους και όλες τις περιοχές.

Ιδιαίτερα δε για την Αρκαδία η τόνωση της χειμάζουσας αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, με εγγειοβελτιωτικά έργα και χρηματότηση μπορεί να παραγάγει ιδιαίτερα ποιοτικά προϊόντα με μεγάλη αξία. Η αναβάθμιση σε υποδομές και κίνητρα των βιομηχανικών – βιοτεχνικών περιοχών Τρίπολης και Μεγαλόπολης και αλλού κρίνεται αναγκαία. Η επαναλειτουργία του τραίνου με εμπορική και επιβατική δραστηριότητα, με σύγχρονο δίκτυο και υλικό κίνησης και η συνέχιση της λειτουργίας του λιγνιτικού – ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης όσο χρειάζεται για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι άμεσης προτεραιότητας κινήσεις.

Προ πάντων δε για τις ορεινές περιοχές που ρημάζουν, η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος με παρεμβάσεις στον οικιστικό χάρτη, στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, των υπηρεσιών (υγεία, παιδείας και κοινής ωφέλειας) ώστε οι κάτοικοι να εξασφαλίζουν εισόδημα και υπηρεσίες ανάλογες με αυτές των αστικών κέντρων. Αυτό θα είναι κίνητρο για επιστροφή και αναζωογόνηση της περιοχής.

Οι ερχόμενες εκλογές, όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα, δεν μπορούν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση, είναι όμως ευκαιρία να αποτελέσει αφετηρία προβληματισμού για το μέλλον και να περιορίσει την άκρατη ιδιωτικοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας από μια κυβέρνηση σύζευξης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ και της φιλοχουντικής ακροδεξιάς. Οι 24 βουλευτικές έδρες που πριμοδότησε η «αναλογική» του ΣΥΡΙΖΑ την Ν.Δ. δεν τις έφθασαν και θέλει 50 με την «ενισχυμένη αναλογική» για να προχωρήσει με λυμένα τα χέρια στην καθιέρωση ενός αυταρχικού – αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Τίθεται το ερώτημα: Οι 50 βουλευτές τι θα εκπροσωπούν στη βουλή, μήπως μόνο τον αρχηγό και τα συμφέροντα που τους επέλεξαν;

Είναι στο χέρι μας να αντιδράσουμε στα εκβιαστικά διλήμματα και να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

                                                                                          Τρίπολη, Ιούνιος 2023.  

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...