Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πριν αγοράσετε βιντεοκάμερα

Πριν αγοράσετε βιντεοκάμερα

Πριν αγοράσετε οποιαδήποτε κάμερα, θα πρέπει να ξέρετε ακριβώς τι ζητάτε, ώστε να μην το μετανιώσετε στην πορεία. Θέστε κάποια ερωτήματα στον εαυτό σας σχετικά με το τι θέλετε από μια κάμερα και στη συνέχεια ελέγξτε ποιο προφίλ σας ταιριάζει. 

p>Παλαιοτέρα οι βιντεοκάμερες θεωρούνταν είδος πολυτελείας. Πλέον αποτελούν ένα προσιτό μέσο, αφού υπάρχει πληθώρα σε κάθε κατηγορία, είτε χαμηλού μπατζετ είτε πιο προχωρημένων δυνατοτήτων.

Χαρακτηριστικά.

Τι πρέπει να προσέξω; 

Αναλογικές εναντίων ψηφιακών.

Υπάρχουν δυο βασικά είδη. Αναλογικές και ψηφιακές βιντεοκάμερες. Οι αναλογικές εγγράφουν την εικόνα στη κασέτα σαν ένα σύνολο από παλμούς, ενώ οι ψηφιακές μετατρέπουν την εικόνα σε ψηφιακό σήμα και την αποθηκεύουν. Οι ψηφιακές έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, κατά την αντιγραφή δεν υπάρχει απώλεια ποιότητας, ενώ η επεξεργασία του βίντεο γίνεται πολύ ευκολότερα. Η τεχνολογία προχωράει και αφήνει πίσω της τις αναλογικές βιντεοκάμερες, καθώς οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει την παραγωγή τους. Η λύση εδώ είναι μονόδρομος για τις ψηφιακές.

Μέθοδος αποθήκευσης. 

Ίσως το πρώτο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας, είναι που θέλετε να αποθηκεύονται τα δεδομένα. Οι πιο συνηθισμένες λύσεις είναι MiniDV, DVD, σκληροί δίσκοι και μνήμες flash. 

Σκληροί δίσκοι. 

Οι σκληροί δίσκοι σας εξοικονομούν χρήματα, αφού δεν χρειάζεται να αγοράζετε οπτικά μέσα. Μπορείτε πολύ εύκολα να περνάτε τα βίντεο στον υπολογιστή σας, ενώ μερικές κάμερες σας δίνουν τη δυνατότητα να τα επεξεργαστείτε απευθείας. Από την άλλη, επειδή ο σκληρός δίσκος έχει μια συγκεκριμένη χωρητικότητα, ίσως κάποιες φορές να μην μπορείτε να τραβήξετε το βίντεο που θέλετε λόγω περιορισμένου χώρου, γι αυτό λοιπόν καλό είναι αν διαλέξετε τέτοιου τύπου κάμερα να βρείτε κάποια με μεγάλο σκληρό δίσκο. Και το μέγεθος της κάμερας εδώ θα είναι ένα μικρό εμπόδιο.

Μνήμες SD

Οι μνήμες SD είναι πολύ μικρές σε μέγεθος, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα και το μικρότερο μέγεθος της ψηφιακής. Έχουν όμως περιορισμένη χωρητικότητα και κάποιες φορές ίσως δεν είναι αρκετές εάν θέλετε να βιντεοσκοπήσετε μεγάλα βίντεο. Παρόλα αυτά, ενθαρρυντικό είναι πως η χωρητικότητα των συγκεκριμένων καρτών συνεχώς αυξάνεται.

Mini DVD.

Το mini DVD είναι μια μικρότερη έκδοση των κανονικών DVD που γνωρίζουμε. Με το mini DVD θα έχετε αμέσως τη δυνατότητα να δείτε το βίντεο σας στην τηλεόραση η στον υπολογιστή. Και εδώ επίσης έχουμε περιορισμένη χωρητικότητα της τάξεως των 30 λεπτών, καθώς επίσης και η ποιότητα δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.

MiniDV

Το πιο διαδεδομένο φορματ είναι οι κάμερες miniDV. Το μικρό τους μέγεθος και η χαμηλή τιμή τους τις κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτών των βιντεοκαμερων είναι ότι είστε καλυμμένοι, αφού σε μελλοντική εξέλιξη των σημερινών DVD που ξέρουμε, όταν αναπτυχθεί κάτι για καλύτερη εικόνα το miniDV  θα μπορεί να προσαρμοστεί, αφού το βίντεο αποθηκεύεται χωρίς καμία συμπίεση σε αντίθεση με το DVD η το σκληρό δίσκο.

Οπτικό zoom εναντίον ψηφιακού zoom

Ουσιαστικά αυτό που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει εδώ είναι το οπτικό ζουμ και να μην ξεγελαστείτε από παχυλούς τίτλους για μεγάλο ψηφιακό ζουμ. 

Οπτικό ζουμ είναι το πόσες φορές μπορεί να μεγεθυνθεί η εικόνα μέσω των φακών της κάμερας, ενώ στο ψηφιακό παίρνει ένα μέρος της εικόνας και το μεγεθύνει με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη απώλεια ποιότητας. Επίσης αν διαλέξετε βιντεοκάμερα με μεγάλο οπτικό ζουμ καλό θα είναι να κοιτάξετε να διαθέτει image stabilizer γιατί με το ζουμ το παραμικρό κούνημα του χεριού θα γίνεται αντιληπτό.

Θύρες επικοινωνίας. 

Αν και οι περισσότερες κάμερες πλέον διαθέτουν τους πιο κοινούς τρόπους επικοινωνίας με υπολογιστή η τηλεόραση, καλό είναι να το προσέξετε για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων. Συγκεκριμένα, USB 2.0 για σύνδεση με υπολογιστή η A/V, S-Video για σύνδεση με τηλεόραση θα πρέπει να το θεωρήσετε στάνταρ στις αγορές σας.

Θήκες 

Αφού καταλήξετε στην ψηφιακή κάμερα που θα αγοράσετε δεν θα θέλετε να την έχετε εκτεθειμένη. Η επιλογή της κατάλληλης θήκης θα πρέπει να γίνει με πρώτο κριτήριο την ασφάλεια της βιντεοκάμερας, αλλά και της ευχρηστίας που έχει.

Το υλικό κατασκευής της θα πρέπει να είναι ανθεκτικό, τόσο σε χτυπήματα όσο και να μην το διαπερνάει νερό καθώς δεν ξέρετε που θα βρεθείτε με την βιντεοκάμερα σας. 

Θα πρέπει να προσέξετε να έχει και διάφορες θήκες για να μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας κασέτες η DVD η μπαταρίες.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ-ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...