Menu
RSS
Σάββατο, 04/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Κλιματική Αλλαγή ξανά στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο

Η Κλιματική Αλλαγή ξανά στο προσκήνιο με τραγικό τρόπο

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία από πλημμύρες αλλά και οι μεγάλες πυρκαγιές που κατέκαψαν μεγάλα τμήματα δασών στην πατρίδα μας έφεραν στο προσκήνιο το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Μία αλλαγή που έχει γίνει αισθητή στην Ελλάδα από την περίοδο του 2007 και 2009 με τις μεγάλες πυρκαγιές, με τις συχνές περιόδους ανομβρίας αλλά και έντονων καιρικών φαινομένων. Κλιματική αλλαγή ορίζεται η αύξηση των αερίων θερμοκηπίου αποτέλεσμα της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση και κυρίως από την καύση ορυκτών για την παραγωγή ενέργειας. Έχουν αναφερθεί 467 επιδράσεις των κλιματικών επιπτώσεων που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία, το νερό, τρόφιμα, την οικονομία και την ασφάλεια. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη η τιμή που καθορίστηκε για την περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα 2009 έχει ήδη ξεπεραστεί κατά 11%, έτσι ώστε η κλιματική αλλαγή από τις παρεμβάσεις του ανθρώπου να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο οικολογικό πρόβλημα μετά την εξαφάνιση των ειδών.

Εάν ξεπεραστεί η θερμοκρασία πάνω από ένα συγκεκριμένο αριθμό, τότε μπορεί να τεθεί σε κίνηση ένα φαινόμενο Domino πού επιταχύνεται και θα οδηγήσει σε μία καυτή περίοδο που θα είναι καταστροφική για την ανθρώπινη ζωή. Υπάρχουν αναλύσεις πού οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού των δύο βαθμών μπορεί και να μην είναι αρκετή για να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο. Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν την βιοποικιλότητα, τα ύδατα, τους πολικούς πάγους, θα έχουμε υποχώρηση των παγετώνων, θα έχουμε αλλαγή των εποχών, αλλαγή στα επίπεδα βροχόπτωσης, μεγάλες περιόδους ξηρασίας όπως επίσης και συγκέντρωση βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα τις πλημμύρες. Θα έχουμε μεταβολή των κλιματικών ζωνών και μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην υγεία του ανθρώπου, αν δεν μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα είναι μεγάλες. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και επηρεάζει την υγεία με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από άμεσους κίνδυνους, αύξηση της θερμοκρασίας, εμφανίσεις έντονων καιρικών φαινομένων μέχρι τις μακροπρόθεσμες ελλείψεις τροφίμων, πόσιμου νερού ,την ατμοσφαιρική μόλυνση και νέες ασθένειες που θα έρθουν στο προσκήνιο.

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να είναι σε δύο κατευθύνσεις

α) να ληφθούν μετρά για την άμεση αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων των φυσικών φαινομένων

β) μείωση της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου

Στο πρώτο σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η αυτοδιοίκηση με έργα που θα ακυρώσουν και θα προστατεύσουν άνθρωπος και περιβάλλον. Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας μαζί με άλλες χώρες βρίσκεται κατηγορούμενη γιατί δεν έχει μεριμνήσει για αυτή την προστασία. Εδώ μιλάμε για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αποταμίευσης υδάτινων πόρων και έργα πυροπροστασίας.

Στο δεύτερο θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε αλλαγή της ενέργειας που χρησιμοποιούμε, περνώντας από τα ορυκτά καύσιμα σε μορφές καθαρής ενέργειας. Αυτό αφορά την κεντρική κυβέρνηση η οποία οφείλει να ορίσει τους κανόνες του τρόπου παραγωγής της ενέργειας. τους χώρους παραγωγής, τους τρόπους εμπλοκής της κοινωνικής συμμετοχής έτσι ώστε να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση και τιμολογιακή πολιτική από τον ιδιωτικό τομέα. Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις από τα αποτελέσματα αυτής πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα  από την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού

ΖΟΥΝΗΣ ΠΕΤΡΟΣ υποψήφιος περιφερειακος συμβουλος ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...