Menu
RSS
Κυριακή, 20/06/2021
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

Η διαφθορά στο δημόσιο έχει ταυτότητα

Η διαφθορά στο δημόσιο έχει ταυτότητα

Καταιγίδα αποκάλυψης φαινομένων διαφθοράς έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες με σκοπό να μας πείσουν για το πόσο διεφθαρμένοι είμαστε. Κοινή η στάση των διαπλεκόμενων κεντρικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να «φορτώσουν» τα φαινόμενα αυτά σε υπαλλήλους και να περιορίσουν τις ευθύνες όσων άσκησαν και ασκούν κεντρική ή τοπική κυβερνητική εξουσία. Όμως, τα φαινόμενα αυτά έχουν ταυτότητα και άμεση σχέση με τα κυβερνητικά κόμματα.

>Δεν είναι απλώς κάποιοι υπάλληλοι του ΙΚΑ, του Υπουργείου Ανάπτυξης ή της πολεοδομίας τα άτομα που φέρονται υπεύθυνοι για μίζες, αλλά αν ερευνήσουμε λίγο βαθύτερα θα δούμε στην συντριπτική πλειοψηφία άτομα επιλεγμένα απ’ τις κομματικές αξιολογήσεις με δράση στο συνδικαλιστικό και κομματικό χώρο του δικομματισμού.

Αν ψάξουμε ποια άτομα έπαιρναν παράνομα τα κοινωνικά επιδόματα και αν μπορούσαμε να ελέγξουμε τους κομματικούς καταλόγους, θα βρίσκαμε άμεση σχέση αυτών με ψηφοφόρους και χειροκροτητές. Ποιος δεν γνωρίζει αυτές τις αλήθειες;

Αλλά ας έρθουμε στα Αρκαδικά μας. Το λιμάνι του Λεωνιδίου που πρόσφατα κατέρρευσε αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που «κουκουλώθηκε». Τι και αν η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταλογίζει ευθύνες στον τότε νομάρχη (1999) και περιφερειάρχη;

Από κοινού στη συνέχεια συγκάλυψαν την υπόθεση ομόφωνα μάλιστα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και στη συνέχεια η Δικαιοσύνη στα χέρια της οποίας έφθασαν τα στοιχεία αυτά.

Ο υδροβιότοπος του Μπαταρόλα καταστράφηκε πριν λίγα χρόνια από φερομένους ως ιδιοκτήτες, γνωστά πολιτικά τζάκια, χωρίς καμιά αδειοδότηση. Το πρόστιμο που επεβλήθει ποτέ δεν πληρώθηκε. Ο αιγιαλός καθορίσθηκε με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικών να μην συμφωνεί. Επιδιώχθηκαν καταπατήσεις και νέων εκτάσεων. Η υπεύθυνη κτηματική υπηρεσία Αρκαδίας και ιδιαίτερα η διεύθυνση της που κάλυπτε τους φερόμενους ιδιοκτήτες, όταν παραιτήθηκε η αναπληρώτριά της, αποκάλυψε λάθη και παραλείψεις. Αμέσως τότε προκηρύχτηκε η θέση και  «επιλέχθηκε» από την τότε κυβέρνηση (Μάιος 2009), ο σύζυγος της πρώην διευθύντριας (γιατί άραγε;) και μετά τις εκλογές ανέλαβε διευθυντής της Δ.Ο.Υ. Τρίπολης.

Σε αρκετές εκατοντάδες έφθασαν οι εκ/κοί που διορίζονταν στην Αρκαδία, χωρίς οργανικά κενά, όπως ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι, και αποσπώνταν πολλοί σε θέσεις άσχετες με την Εκ/ση. Το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και έλαβε την μεγαλύτερη έκταση όταν υφυπουργός παιδείας ήταν συντοπίτης βουλευτής. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωνε πέρα από τα επίσημα στοιχεία του ΠΥΣΔΕ και έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεκτών Δημοσίας Διοίκησης. Το πρόβλημα διαπίστωσε και η πρώην Υπουργός Παιδείας η οποία το συγκάλυψε και ταυτόχρονα κατήργησε ιστορικά σχολεία της Αρκαδίας.

Δεν είναι η έλλειψη αξιολόγησης η αιτία των σκανδάλων που υποστηρίζουν κυβέρνηση, τρόϊκα και κεντρικά κανάλια, αλλά η κομματική αξιολόγηση και η απουσία κοινωνικού ελέγχου. Δεν μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα αυτοί που τα δημιούργησαν και πολύ περισσότερο «ιδιώτες» και «ξένοι» που επιδιώκουν να αλώσουν τη χώρα και να κάνουν πλιάτσικο στον όποιο πλούτο διαθέτει.

Συστατικό στοιχείο της Δημοκρατίας δεν είναι μόνο οι εκλογές, αλλά και η διάκριση των εξουσιών και ο κοινωνικός έλεγχος, ζητήματα που σχεδόν έχουν καταλυθεί. Η αρχή του ενός προσώπου, του πρωθυπουργού, που ελέγχει, ελέω εκλογικού νόμου, τη πλειοψηφία της Βουλής, διορίζει την ηγεσία της δικαιοσύνης, κατευθύνει το κόμμα και μέσω αυτού τον έλεγχο του συνδικαλισμού και των κοινωνικών οργανώσεων, είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτά πρέπει να αλλάξουμε. Μόνος αρμόδιος είναι γι’ αυτή την αλλαγή ο Λαός που πρέπει να σαρώσει κόμματα, ιδέες και πρακτικές που στέκονται εμπόδιο στην κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόοδο του τόπου.

Παναγιώτης Βέμμος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...