Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Drones | Πήραν αέρα ... οι λήψεις σας!

Drones | Πήραν αέρα ... οι λήψεις σας!


 Αποτελούν το νέο τεχνολογικό trend. Τα drones απογειώνουν τις φωτογραφίες και τα βίντεό σας και αποδεικνύουν πως ...ο καλός πιλότος στις σταθερές λήψεις φαίνεται.

Τόσο η φωτογράφηση όσο και η μαγνητοσκόπιση, έχουν αρχίσει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Οι ολοένα και καλύτερες κάμερες των κινητών τηλεφώνων σε συνδυασμό με τα social media, στα οποία <παρελαύνουν> φωτογραφίες και βίντεο εκατομμυρίων χρηστών, έχουν δημιουργήσει την ανάγκη για συνεχή βελτίωση της ποιότητας της εικόνας που δημοσιεύουμε.  Η συγκεκριμένη τάση ανέδειξε ακόμη περισσότερο τη μαγνητοσκόπηση μέσω drones.

Πρόκειται για μία αγορά στην  οποία παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη, με τα έσοδα της να υπερδιπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο. Οι συσκευές drone για προσωπική χρήση φαίνεται να κυριαρχούν έναντι των επαγγελματικών σκοπών, με τη δημοτικότητά τους να αυξάνεται, ενόσω λειτουργούν για τους καταναλωτές ως επέκταση των smartphone για τη λήψη πιο εντυπωσιακών φωτογραφιών και βίντεο, αλλά και ως μία μορφή διασκέδασης που τους ταξιδεύει...ψηλά.

Τι, όμως είναι αυτό που χρειάζεται να ξέρει ένας επίδοξος χειριστής τετρακόπτερου πριν την αγορά του; Ακολουθούν τα  βασικά στοιχεία πού θα πρέπει να σας απασχολήσουν πρίν επενδύσετε στο πρώτο σας drone.

Κάμερα

Και όμως. δεν έχουν όλα τα drones κάμερα. Πολλά από αυτά λειτουργούν και απλά σαν τηλεκατευθυνόμενα τετρακόπτερα, με τα οποία μπορείτε να κάνετε κόλπα στον αέρα. Αν, λοιπόν, αποφασίσετε πως η κάμερα για εσάς δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το παιχνίδι κυριαρχεί στις προτιμήσεις σας, επιδιώξτε την αγορά ενός πιο οικονομικού drone που ακόμα και οι πτώσεις δεν θα το ...πτοήσουν. Αν από την άλλη η μαγνητοσκόπηση τοπίων και οι selfies από ψηλά σας δελεάζουν, τότε προτιμήστε drone που μπορούν να σας παράσχουν από εικόνες περιορισμένων ...pixel μέχρι 4Κ υλικό, που θα σας αφήσει άφωνους.

Τιμή

Σαφώς η τιμή παίζει καθοριστικό ρόλο στην αγορά του νέου σας τετρακόπτερου. Από 20 Ευρώ μέχρι 1.500 Ευρώ θα βρείτε να κοστολογούνται τα διαθέσιμα προς πώληση drones. Η πρώτη σας αγορά  καλό θα ήταν να μην ξεφύγει σε budget, προκειμένου να εκπαιδευτείτε και να εξασκηθείτε πάνω σε κάποιο πιο οικονομικό προϊόν και έτσι να τολμήσετε αργότερα μια πιο ακριβή επιλογή που σαφώς θα σας παράσχει και πολλές περισσότερες δυνατότητες.

GPS

Ίσως ένα από τα πιο σπουδαία χαρακτηριστικά ενός drone είναι το GPS. Για όσους εξερευνούν τις γύρω περιοχές μέσω της κάμερας του drone τους, σε αποστάσεις που φτάνουν και τα επτά χιλιόμετρα μακριά, είναι καθοριστικής σημασίας η ύπαρξη GPS και η λειτουργία <go home>, η οποία ακόμα και αν χαθεί το σήμα από το χειριστήριο θα το προσγειώσει αυτόματα στο σημείο από όπου απογειώθηκε. Μία ακόμα λειτουργία είναι το <GPS position hold>, που το διατηρεί σε συγκεκριμένο σημείο.

Auto fly

Μία ακόμα επέκταση της ύπαρξης GPS στο drone σας είναι το <auto fly>, το οποί θα δείτε αλλού να αναγράφεται και ως <follow me>. Πρόκειται για μία λειτουργία απαραίτητη σε όσους ασχολούνται με αθλήματα στο βουνό ή στη θάλασσα, που δύσκολα μπορούν και οι ίδιοι να μαγνητοσκοπήσουν τις επιδόσεις τους. Ενεργοποιώντας τα συγκεκριμένα mode το drone <σας επιλέγει> και σας ακολουθεί, χωρίς να χρειάζεται να το επιλέγετε μέσω του χειριστηρίου.

Flight autonomy

Η σύγκρουση του drone σας με κάποιο αντικείμενο ή η πτώση του στο έδαφος μπορεί να αποβεί μοιραία. Ωστόσο, πολλά από τα προηγμένα drones διαθέτουν ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν να ανιχνεύσουν τα εμπόδια μέχρι και 15μέτρα μακριά και στη συνέχεια να τα οδηγήσουν να τα παρακάμψει ή να φρενάρει, ενώ βρίσκεται στον αέρα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία λέγεται <flight autonomy>, και τα drones που την περιλαμβάνουν συνήθως έχουν μικρές ενσωματωμένες κάμερες, GPS, Glonass, υπερηχητικούς μετρητές εύρους και επεξεργαστές που υπολογίζουν τα πάντα στο δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να παραμένει το drone σας ασφαλές.

Μέγεθος

Επειδή και σε αυτή τη περίπτωση το μέγεθος ...μετράει, πρέπει να το λάβετε υπόψη σας πριν την αγορά ενός drone. Πέραν ορισμένων μοντέλων πού είναι από τη <φύση> τους μικρά, τα περισσότερα προηγμένης τεχνολογίας τετρακόπτερα για να είναι σταθερά και να μπορούν να πραγματοποιούν απομακρυσμένες πτήσεις, είναι αρκετά ογκώδη. Επομένως, στην περίπτωση που θέλετε να το πάρετε μαζί σαςσε κάποιο ταξίδι θα πρέπει να εξασφαλίσετε για το drone σας ένα αρκετά μεγάλο μέρος της βαλίτσας σας. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα τα οποία διαθέτουν αναδιπλούμενους έλικες, διευκολύνοντάς σας στην αποθήκευσή του.

Διάρκεια πτήσεων.

Ένα ακόμα απαραίτητο χαρακτηριστικό που πρέπει να εξετάσετε είναι η αυτονομία της μπαταρίας του drone που ετοιμάζεστε να αγοράσετε. Τα λεπτά πτήσης μπορεί να κυμαίνονται από μόλις πέντε λεπτά μέχρι και μισή ώρα. Επομένως, για να μην έχετε το μόνιμο άγχος της φόρτισης εξετάστε διεξοδικά τους χρόνους πτήσης, καθώς και κατά πόσο αυτός μειώνεται όταν παράλληλα μαγνητοσκοπείτε. Υπάρχουν drones που διαθέτουν αποσπώμενη μπαταρία, γεγονός που σας επιτρέπει να την αλλάξετε άμεσα όταν τελειώνει και να συνεχίσετε την πτήση σας, χωρίς να αναζητάτε πρίζα και να χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να φορτίσει.

Live streaming

Σαφώς το υλικό που αποσπάτε από την κάμερα του drone σας δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. τα περισσότερα drones μπορούν να μεταδώσουν αυτόματα στο κινητό σας όσα καταγράφει η κάμερα χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρετε το υλικό από την κάρτα μνήμης. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις σας επιτρέπει και να μεταδώσετε live βίντεο στα social media ή να αναρτήσετε φωτογραφίες και βίντεο



Γιάννης Πετσέλης Ηλεκτρονικός – Ραδιοηλεκτρολόγος 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...