Menu
RSS
Τετάρτη, 22/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δόριζα | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πάρκο με μπαταρίες αποθήκευσης ρεύματος

Δόριζα | Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το πάρκο με μπαταρίες αποθήκευσης ρεύματος

Αναστάτωση επικρατεί στο χωριό Δόριζα του δήμου Τρίπολης με τη γνωστοποίηση της παραχώρησης δημόσιας έκτασης για τη δημιουργία πάρκου με μπαταρίες αποθήκευσης ρεύματος ΑΠΕ σε έκταση πλησίον του οικισμού.

Με πρωτοβουλία του προέδρου του Τ.Δ Δόριζας Τάκη Παπούλια καλούνται οι κάτοικοι του χωριού Δόριζας και των άλλων οικισμών να  συμμετέχουν στη συγκέντρωση που οργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, ώρα 6 μ.μ για ενημέρωση σχετικά με την άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Ντουράνια» και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκάλεσαν και συνεχίζουν να προκαλούν στο χωριό οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Όπως έγινε γνωστό με απόφαση του Προέδρου της Αρχής  Ρυθμιστικής Ενέργειας καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα χορηγείται «άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW, στη θέση «Ντουράνια», της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, του Δήμου Τρίπολης».

Η απόφαση με ημερομηνία 4/11/2022 χορηγεί την άδεια στην «Ηλιόθεμα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό πρόγραμμα χορήγησης αδειών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών σε περιοχές του όρους Μαίναλον.

Η θέση «Ντουράνια» περιβάλει το χωριό της Δόριζας σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από σπίτια του οικισμού και είναι προσβάσιμη από δύο δρόμους: τον κεντρικό που οδηγεί στον οικισμό και έναν παράπλευρο που οδηγεί στο βόρειο τμήμα του. Όπως βλέπετε τη φωτογραφία στο κέντρο με το μπλε περίγραμμα είναι το χωριό και δεξιά κι αριστερά θα τοποθετηθούν οι μπαταρίες για τις ήπιες μορφές ενέργειας. Προβλέπεται δε εγκατάσταση 150 MWh – χωρητικότητα ιδιαίτερα μεγάλη για την περιοχή.

Σημειώνεται οτι στη Δόριζα δραστηριοποιούνται από ετών ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκό πάρκο  τοποθετημένο σε κορυφογραμμή που περιβάλει το χωριό. Επίσης υπάρχουν δύο υποσταθμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

doriza

---------------------------------

ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΟΡΙΖΑ
Iδού το ΤΕΛΟΣ του χωριού μας. Ας όψονται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεις (ΑΠΕ) δηλαδή ανεμογεννήτριες και φωβολταϊκά. Δείτε το ΘΑΝΑΤΟ της ΔΟΡΙΖΑΣ που επισημοποιείται με απόφαση Προέδρου της Αρχής Ρυθμιστικής Ενέργειας καθηγητή Αθανάσιου Δαγούμα χορηγείται «άδειας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μέγιστης ισχύος έγχυσης 50 MW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 50 MW, στη θέση «Ντουράνια», της Δημοτικής Ενότητας Βαλτετσίου, του Δήμου Τρίπολης». Η απόφαση φέρει ημερομηνία 4/11/2022 και η άδεια χορηγείται στην «Ηλιόθεμα Ενεργειακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία».Τα Ντουράνια, για όσους εκ των Δοριζαίων δεν το γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν το γνωρίζουν, είναι η έκταση που βρίσκεται απέναντι απο το «καλύβι του Τσιγκόγιαννη» στο δρόμο προς την έξοδο (Κόλιμα) στη παλαιά εθνική οδό. Στο χάρτη αντιστοιχεί στο μεγάλο πράσινο πεδίο. Στη περιοχή με το δάσος θα κοπούν τα δέντρα και θα εγκατασταθούν οι συσκευές μπαταρίας που θα αποθηκεύουν το ρεύμα των επενδυτών που το παράγουν. Εμείς εδώ έχουμε δύο, προς το παρόν, μονάδες ΑΠΕ - τις ανεμογεννήτριες στο Μεγαβούνι και το Φωτοβολταϊκό Πάρκο επί της κορυφής του βουνού στη πλαγιά του οποίου θα γίνει το «μπαταρίας πάρκο»(βλ. δεύτερη φωτο).
Το μικρότερο πράσινο πεδίο αντιστοιχεί στα χωράφια του εκτείνονται νότια του καλυβιού του Τσιγκόγιαννη μέχρι το δρόμο που οδηγεί στην Αγία Κυριακή. H επιβεβαίωση του θανάτου της Δόριζας θα επισημοποιηθεί με το «πράσινο» φως που θα δώσει η περιβαλλοντική μελέτη η οποία εκρεμμεί.

Τάκης Παπούλιας

Πρόεδρος ΤΚ Δόριζας

1 σχόλιο

  • ΟικοΛογικός
    ΟικοΛογικός Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 00:33 Σύνδεσμος σχολίου

    50mw Θάνατος στη Δόριζα 811 mw Ανάσταση στη Μεγαλόπολη.
    Αν η εγκατάσταση εργοστασίου ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ 50mw θα φέρει το θάνατο στη Δόριζα (ΓΙΑΤΙ; Είναι σίγουρο πως ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ οι νόμοι για τη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας;)
    τότε πως εξηγείται πως στη Μεγαλόπολη ελπίζουν στην εγκατάσταση μονάδας ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 811 mw (ΓΙΑΤΙ; Είναι σίγουρο πως ΘΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ οι νόμοι για τη προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας;)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...