Menu
RSS
Δευτέρα, 17/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

“Αλίφειρα” στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο!

“Αλίφειρα” στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο!

 

Σάββατο 25 Μαΐου στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης

 

Μια εξωφρενική, πικρή κωμωδία

Το νέο έργο του Ανδρέα Στάικου

Πρωτότυπη μουσική: Νίκος Ξυδάκης

«Εδώ; Εδώ, δεσποινίς, είναι Αλίφειρα, δεν είναι παίξε γέλασε»

Το νέο έργο του σημαντικού συγγραφέα Ανδρέα Στάικου «Αλίφειρα», σε σκηνοθεσία του ίδιου, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, σκηνικά του Αλέξη Κυριτσόπουλου και ένα θίασο εκλεκτών ηθοποιών, μετά τον άκρως επιτυχημένο, πολύμηνο κύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, περιοδεύει στην Ελλάδα κι έρχεται στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο Τρίπολης το Σάββατο στις 25 Μαΐου στις 21:00.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Συνδυάζοντας το υπαρξιακό δράμα με στοιχεία γλυκόπικρης, μαύρης κωμωδίας, το έργο που έγραψε και σκηνοθετεί ο Ανδρέας Στάικος στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά μιλά «εξ ονόματος» των ερειπωμένων χωριών της ελληνικής υπαίθρου και των αδιέξοδων της νέας γενιάς.» Ιωάννα Σωρήρχου, efsyn

«Η Ελένη Ζαραφίδου ως Λέλα και η Αιμιλία Μήλιου ως Παπαγαλίνα πλάθουν με εκφραστική ευχέρεια και ποικιλία τις δύο γυναίκες που φυλούν τις «Θερμοπύλες» της Αλίφειρας αναδεικνύοντας το χαρακτηριστικό χιούμορ του συγγραφέα. Ο Δημήτρης Πασσάς ενσαρκώνει εξελικτικά και πολύπλευρα τον αρχαιολόγο Επαμεινώνδα και η Εμμανουέλα Κοντογιώργου σαγηνεύει με την αισθαντική της θηλυκότητα στον ρόλο της απρόβλεπτης Βαρώνης. Αφεθείτε στη μαγεία της Αλίφειρας και γελάστε χωρίς φόβο ακόμη και μέχρι δακρύων, ίσως κάπου μέσα στα ερείπιά της θα βρείτε μια δική σας γωνιά τόσο οικεία όσο και ξεχασμένη…». Νεκτάριος Κωνσταντινίδης, Εφημερίδα "Η Εποχή"

«Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς παρουσιάζει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις της χρονιάς. Υπέροχες ερμηνείες και των τεσσάρων ηθοποιών σε ένα συγκλονιστικό έργο παραλόγου του Ανδρέα Στάικου, που επίσης απαιτεί μια ανάλογη σκηνοθεσία από εκείνον, όπου η πραγματική διάθεση για ζωή, αγάπη, θάνατο, φυγή αν υπάρχει, έχει πνιγεί από την στυγερή πραγματικότητα».  Μαρία Μαρή - in2life

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια, τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού. 

Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες. Τελευταία φαντάσματα του χωριού, η Λέλα, μια φυσιογνωμία εύθραυστης Καρυάτιδας που πενθεί νεκρούς και ζωντανούς και η Παπαγαλίνα, μια αθώα νεαρή με άδηλες επιθυμίες και προοπτικές. 

Η άφιξη, για πρώτη φορά, μιας αμφιλεγόμενης εκκεντρικής προσωπικότητας και ενός νεαρού αρχαιολόγου με ρομαντικές διαθέσεις, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας.

Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας.

Επαμεινώνδας: Δημήτρης Πασσάς

«Πρώτη φορά μού συμβαίνει να βρίσκομαι αντιμέτωπος με τις τρεις Χάριτες»

Λέλα: Ελένη Ζαραφίδου

«Γιατρός; Στην Αλίφειρα; Ούτε ο Καραγκιόζης δεν θα καταδεχόταν να ασκήσει στην Αλίφειρα, το επάγγελμα του γιατρού»

Βαρώνη: Εμμανουέλα Κοντογιώργου

«Έχουμε εισέλθει στην εποχή του αναμαλλιάσματος. Είναι η νέα μόδα»

Συντελεστές

Συγγραφέας - σκηνοθεσία: Ανδρέας Στάικος

Μουσική: Νίκος Ξυδάκης

Σκηνικά- σχεδιασμός αφίσας: Αλέξης Κυριτσόπουλος

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Φωτογραφίες: Ραφαήλ Σουλιώτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σαράντης

Κλαρίνο: Φώτης Μυλωνάς

Επικοινωνία: Δέσποινα Ερρίκου

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ

Παίζουν:

Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Ζαραφίδου, Εμμανουέλα Κοντογιώργου, Αιμιλία Μήλιου

Εισιτήρια:

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ: 10 ευρώ στο Βιβλιοπωλείο «Άστρο» έως το Σάββατο στις 15:00.

ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 15 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά

Trailer: https://youtube.com/shorts/_afuqi11MaU?feature=share

Η παράσταση «Αλίφειρα» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...