Menu
RSS
Πέμπτη, 20/06/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Διοπάνεια 2024" στην Αρκαδία!

"Διοπάνεια 2024" στην Αρκαδία!

«ΔΙΟΠΑΝΕΙΑ 2024»
21-22 ΚΑΙ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΕΟΡΤΗ.
ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΗΚΑ.

 

diopaneia afisa site

ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Η ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΞΗΣ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΡΙΝΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝ . ΤΑ ΥΨΙΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ,ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΒΕΝΔΙΣ.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ Ο ΠΑΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
ΛΑΖΑΡΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΝ ΑΓΩΝΙΣΜΑ.
ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΗΝ «ΦΩΝΗ» ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ Ο Β ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΧΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ.
ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ.ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ.
ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΠΑΝΑΣ. Η ΤΡΑΓΟΥ ΩΔΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
 

ΙΩΝ ΠΑΝΙΔΗΣ ΣΑΛΛΟΥΣΤΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΚΛΗΣ .Η ΙΕΡΑ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ
ΒΙΒΗ ΜΗΤΡΟΥ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΒΡΑΙΛΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
ΕΞΗΚΙΑΣ ΤΡΙΒΟΥΛΙΔΗΣ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΠΟΙΑΣ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΠΑΝΔΡΟΥ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΑΜΝΑΜΕΝΕΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΗΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ «ΤΕΛΧΙΝΙΣ»
ΥΠΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ «ΙΔΑΙΩΝ ΓΗ»
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

Αρχή αφίξεων από την 11η πρωινή ώρα. Γνωριμία και περιήγηση ξενάγηση στους χώρους των εκδηλώσεων. Τακτοποίηση σκηνών και παραλαβή οδηγιών λειτουργίας του χώρου. Ελεύθερος χρόνος για συζητήσεις περιήγηση και μεσημεριανό η καφές και άλλα ροφήματα για όσους το επιθυμούν στο ιδιόκτητο εστιατόριο, καφετέρια του κτήματος . Το απόγευμα επίσημη έναρξη από τον Νίκο Καλογερόπουλο .Στην συνέχεια ζωντανή σύνδεση με Αγγλία του ιδιοκτήτη της Γής του Πανός και εμπνευστή της μεγάλης αυτής προσπάθειας Μανώλη Χελιώτη. Στην συνέχεια παρουσίαση του Ευάγγελου Μπεξή πάνω στους σκοπούς του μεγάλου αυτού εγχειρήματος , τους λόγους αναλυτικότερα των επιδιώξεων μας ,την πρακτική δηλαδή αναβίωση του Αρκαδικού ιδεώδους στην Αρκαδία, ταυτόχρονα με την αναβίωση μετά από πολλούς αιώνες, της δεύτερης πιο σημαντικής εορτής των Αρχαίων Αρκάδων μετά τα Λύκαια, αυτής των Διοπανείων. Τα Διοπάνεια ετελούντο στην Αρκαδία προς τιμήν του Πανός ,του Διός και της Σελήνης. Στην συνέχεια χαιρετισμοί των επισήμων και εκπροσώπων τοπικών πολιτιστικών σωματείων και συλλόγων. Θα ακολουθήσει ομιλία του Γιάννη Σπυρόπουλου ,του ανθρώπου που έχει αφιερώσει την ζωή του στην αναβίωση του Αρκαδικού ιδεώδους , με μία αναλυτική παρουσίαση την διαχρονική παρουσίαση του κινήματος του Αρκαδισμού στην Ελλάδα αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Μέσα από αυτήν την αναλυτική παρουσίαση με διαφάνειες θα γίνει αντιληπτό το τεράστιο μέγεθος του κινήματος του Αρκαδισμού, αλλά και οι εφαρμογές και λύσεις που αυτό έχει και μπορεί να δώσει μέσα στις σύγχρονες κοινωνίες και τα αδιέξοδα τους. Αμέσως μετά ομιλία του Γιώργου Τσαγκρινού με θέμα «Αρκαδία και Πάν. Τα ύψιστα σύμβολα της Ελλάδας». Στην συνέχεια ανάλυση του Ορφικού ύμνου του Πανός από την φιλόλογο και συγγραφέα Βιβή Μήτρου με Θεολογική και ετυμολογική προσέγγιση. Πέρας ομιλιών και προετοιμασία για την νυκτερινή μεταφορά με δάδες σε πομπή του αγάλματος του Πανός από τον λόφο της θεάς Αθηνάς προς τον νεοαναγερθέντα ναό του Πανός ,όπου και θα εγκατασταθεί το άγαλμα. Έναρξη πομπής και μυσταγωγίας. Ύμνοι Πανός, Διός και Σελήνης αρχικά έμπροσθεν του ναού, και εν συνεχεία Εκάτης-Αρτέμιδος –Ρέας , μητέρας των Θεών και Κουρητών.

 ΣΑΒΒΑΤΟ 

Έναρξη δραστηριοτήτων 8π.μ στον χώρο του σταδίου, όπου θα περάσουμε σε επίδειξη που θα αφορά τα αθλήματα που θα διεξαχθούν μέσα στην ημέρα κατά τον αρχαίο τρόπο και Ασκησιολόγιο. Θα γίνει επίδειξη από ειδικούς με την καθοδήγηση του Λάζαρου Σαββίδη προπονητή Παγκρατίου και εξάσκηση των αθλητών που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στα αθλήματα που θα λάβουν χώρα στην συνέχεια. Κανείς δεν θα λάβει μέρος εάν προηγουμένως δεν έχει δηλώσει συμμετοχή στην ειδική φόρμα που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό χώρο estia.tv. Τα αθλήματα είναι. Δίσκος, ακόντιο με αγκύλη, άλμα εις μήκος με αλτήρες , δίαυλος(δύο φορές δρόμος σταδίου), δρόμος σταδίου (μία φορά η απόσταση του σταδίου) και δόλιχος (5 φορές ο δρόμος του σταδίου). Όλοι οι αθλητές θα στεφανωθούν με κότινο(κλαδί άγριας ελιάς). Η συμμετοχή στις προπονήσεις θα γίνει με όποια αθλητική εμφάνιση επιθυμεί ο εκάστοτε συμμετέχων . Η συμμετοχή στους αγώνες απαιτεί κοντό παντελόνι –σόρτς και όλοι οι συμμετέχοντες θα είναι γυμνόποδες. Μετά τις προπονήσεις και επιδείξεις ακολουθεί παράταξη των συμμετεχόντων αθλητών, ελλανοδικών και του κήρυκος των αγώνων. Όρκος αθλητών και ελλανοδικών και αφή ιερού πυρός. Έναρξη αγωνισμάτων. Μετά το πέρας των αθλημάτων ελεύθερος χρόνος για ξεκούραση και μεσημεριανό. Το απόγευμα ακολουθεί η τελετή του Ηλιοστασίου που θα πραγματοποιηθεί από την «Αρχαία Ελληνική Θρησκεία» αναγνωρισμένη θρησκευτική κοινότητα από το Κράτος.
Στην συνέχεια έναρξη ομιλιών που κατά σειρά θα είναι:


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ Η ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ
ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Η επιστημονική μεθοδολογία απόδειξης της θεραπευτικής λειτουργίας των αρχαίων Ασκληπιείων των οποίων την 'φωνή' μπορούμε να ακούσουμε.
ΝΤΟΡΕΤΑ ΠΕΠΠΑ ΔΙΟΝΥΣΟΣ-ΠΑΝΑΣ. Η ΤΡΑΓΟΥ ΩΔΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΝΑΚΗΣ Ο Β ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΒΑΚΧΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ,ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

 ΚΥΡΙΑΚΗ 

Έναρξη των δρωμένων με ιεροπραξία χαιρετισμού του Ηλίου με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο. Στην τελετή παρίστανται και συμμετέχουν το Ύπατο συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών Αμερικής, το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών Ρόδου - "Τελχινίς" το Ύπατο Συμβούλιο Ελλήνων Εθνικών Κρήτης - "Ιδαίων Γη" ,η Ένωση Ελλήνων Εθνικών Αθήνας .η Ένωση Ελλήνων Εθνικών Ηλείας και οι Έλληνες Εθνικοί Αρκαδίας και Θεσσαλονίκης .
Ακολουθεί ιεροπραξία από την Αρχαία Ελληνική Θρησκεία –παράρτημα Πελοποννήσου .
Τον κύκλο τελετών θα ολοκληρώσει η ομάδα μαθητών της Μυστηριακής διδασκαλίας υπό τον Ευάγγελο Μπεξή.
Μετά το τελεστικό θα ακολουθήσει παρουσίαση από τον Λάζαρο Σαββίδη και ομάδα μαθητών επίδειξη και αγώνες Παγκρατίου αθλήματος.
Μεσημεριανό και ξεκούραση.
Μετά το μεσημέρι έναρξη του Β κύκλου ομιλιών, οι οποίες θα είναι:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝ,ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΒΕΝΔΙΣ.
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΑΚΗΣ Ο ΠΑΝΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΥΛΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
ΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ.ΜΙΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΒΡΑΙΛΑΣ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.
ΙΩΝ ΠΑΝΙΔΗΣ ΣΑΛΛΟΥΣΤΙΟΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΚΛΗΣ .Η ΙΕΡΑ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ
ΒΙΒΗ ΜΗΤΡΟΥ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΑΝ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

Χαιρετισμός και κλείσιμο των τριήμερων εκδηλώσεων από τον Ευάγγελο Μπεξή.
Ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι.

https://www.estia.tv/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...