Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δήμος Τρίπολης | Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 - Όλες οι τοποθετήσεις!

Δήμος Τρίπολης | Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2021 - Όλες οι τοποθετήσεις!

Η έγκριση Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Τρίπολης έτους 2021 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Στην αρχική του εισήγηση, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζιούμης ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τα διαθέσιμα χρήματα κι εφόσον προκύψει θα γίνουν αναμορφώσεις στο μέλλον.

Η μόνη πηγή χρηματοδότησης είναι η ΣΑΤΑ. Συν κάποιες εγκρίσεις έργων (ράμπες ΑΜΕΑ, πυροπροστασία για τα σχολεία, πλατεία Μπασιάκου, ενδιαίτημα για αδέσποτα κ.α.). μετά από ένα χρόνο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το Τεχνικό πρόγραμμα του 2020 υλοποιείται πάνω από 90%. Έχουμε δημοπρατήσει κι συμβασιοποιήσει το 90% του προγράμματος που πέρυσι ψηφίσαμε όλοι μαζί πλην του κ. Γούργαρη. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στον Δήμο Τρίπολης. Δείχνει τη δουλειά που έχει γίνει αυτό το χρόνο.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα έχει καινούργια έργα και μελέτες. Σε ότι προσκλήσεις έχουν βγει μέχρι τώρα έχουμε κάνει προτάσεις και έχουν εγκριθεί. Περιμένουμε εγκρίσεις και για άλλες προτάσεις. Θα υποβάλλουμε προτάσεις και στις 13 προσκλήσεις του προγράμματος «Τρίτσης».»

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Αλέκος Κανελλόπουλος ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Πολεοδομίας και του Προγραμματισμού για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι «είμαι απογοητευμένος, διότι είστε η μόνη δημοτική αρχή που δεν κατάφερε στον πρώτο χρόνο της θητείας της να υλοποιήσει έργο 1.000.000 ευρώ. Το λένε τα στοιχεία. Καταλαβαίνετε ότι εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε αυτό το τεχνικό πρόγραμμα διότι δεν είμαστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθεί. Τα μόνα έργα που έχουν ολοκληρωθεί είναι με συνοπτικό διαγωνισμό που εμείς σας είχαμε προτείνει να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο.

Ένα έργο που ξεκίνησε το 2019 στο κέντρο της πόλης θα πάει για τρία χρόνια μέχρι το 2021; Αυτό δεν τιμά τον Δήμο Τρίπολης.

Μέχρι τώρα, το δείγμα είναι απογοητευτικό. Θα μείνουμε στο παρών.»

Ο Δήμαρχος απάντησε … «τι σχέση έχουν τα τιμολογηθέντα το Σεπτεμβρίο από το Τεχνικό πρόγραμμα; Υλοποιείται όλο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, έχει συμβασιοποιηθεί όλο το Τεχνικό Πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ξεκινήσει οι εργολάβοι και δουλεύουν.  Επειδή το ψηφίσατε πέρυσι, εσείς θα έπρεπε να πείτε φέτος μπράβο.

Λέγατε να μην κάνουμε μεγάλους διαγωνισμούς διότι δεν θα τα καταφέρναμε, τώρα τι λέτε που κάναμε διαγωνισμός με εκπτώσεις 65- 70% έκπτωση; Θα κάνουμε μεγάλους διαγωνισμούς και όχι συνοπτικούς για να κερδίζου μεγάλες εκπτώσεις.

Κολλήσατε σε ένα έργο στη Δαρειώτου. Εγώ να πω ότι έχετε δίκιο, αλλά υπάρχει καμία δικαιολογία ότι η μελέτη (που δεν κάναμε εμείς) περιλαμβάνει κυβόλιθους από την Κίνα και πλέον υπάρχουν προβλήματα λόγω της πανδημίας;

Εμείς πετύχαμε όσα πετύχαμε με πρωτόγνωρες καταστάσεις μέσα στην πανδημία.»

 Ο Νίκος Τσιαμούλος είπε: «Τη συνεργασία που ζητάμε από εμάς δεν μας τη δείχνετε.  (Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δείξαμε διάθεση συνεργασίας).

Έχουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα περίπου στα ίδια ποσά με πέρυσι που αποτυπώνει ότι η δημοτική αρχή έχετε διάθεση να κάνετε μια απλή διαχείριση. Αν πέσετε σε εργολάβο που ίσως δεν κάνει καλά τη δουλειά του, υπάρχουν και ρήτρες. Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι ο εργολάβος. Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι επεκτάσεις φωτισμού με χρήματα από ΑΠΕ; ( «έχουν δρομολογηθεί μαζί με άλλες που πέρασαν από οικονομική επιτροπή» εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Κανελλόπουλος – «Δεν υπήρχε  στο Δήμο καταγεγραμμένο που έχει πληρώσει ο Δήμος για τη ΔΕΗ. Τώρα το φτιάχνουμε αυτό» είπε ο Δήμαρχος).

Πέρυσι υπήρξε δημόσια δέσμευση ότι ο Φιλόδημος ΙΙ θα έχει την ίδια ισχύ. Εγώ βλέπω τα 957.000 με συγκεκριμένα λίστα για κατανομή σε κάθε κοινότητα, υπήρχαν 120.000 ευρώ για μάντρες και στο τεχνικό πρόγραμμα είναι 25.000 ευρώ.  («Είναι νέα έργα, δεν έχουν σχέση με τον Φιλόδημο» είπε ο Δήμαρχος.

Τελειώσατε κάποιες παιδικές χαρές, τα όργανα που έχουν μπει τα θεωρώ ψεύτικά, θεωρώ ότι σε δύο χρόνια δεν θα υπάρχουν., προσωπική μου άποψη. Μαντινεία, Κορύθιο και Φάλανθο, δεν έγινε παιδική χαρά. Στο Λεβίδι καθόλου.

Οι Πρόεδροι των κοινοτήτων δεν γνωρίζουν τι θα πάρουν. Αυτό εμένα δεν μου αρέσει καθόλου.

Η απορρόφηση που κάνατε δεν ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Περισσότερες είναι οι φωτογραφίες παρά τα έργα.

Ότι πηγαίνετε και βάφετε πεζοδρόμια και καθαρίζετε τα αλσύλλια, είναι υποχρέωσή μας. Δεν θα το πουλάμε εκδούλευση στους πολίτες.

Πρέπει να οραματιστεί ο κ. Δήμαρχος για αυτό τον τόπο.

Εντυπωσιάζομαι που μια φορά δεν κάνετε αυτοκριτική. Δεν έχετε κάνει ποτέ λάθος;

Εμείς σ’ αυτό το τεχνικό πρόγραμμα θα ψηφίσουμε παρων.».

Ο Δήμαρχος απάντησε: «Εμείς παρουσιάζουμε και τα μεγάλα και τα μικρά έργα. Κάθε Δήμαρχος προσπαθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν να μπορέσει να κάνει παρεμβάσεις για να γίνουν έργα και να έρθουν χρήματα στο δήμο.

Σε τρία χρόνια θα κριθούμε με βάση σε όσα θα έχουμε κάνει ως τότε.

Σε όλες τις προσκλήσεις είμαστε μέσα. Είναι ευκαιρία ο «Τρίτσης». Εκεί θα φανεί αν έχουμε όραμα και αν μπορούμε να απορροφήσουμε χρήματα.»

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε: «Κινείται στην ίδια λογική με τα προηγούμενα. Απουσιάζουν έργα αντιπυρικής ,αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης. Δεν αντιμετωπίζει νέους χώρους πράσινού. Τα έργα οδοποιίας δεν αντιμετωπίζουν ούτε τις επείγουσες ανάγκες. Δεν είναι διεκδικητικό σε πόρους από την Κυβέρνηση. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος προχωρά και την ιδιωτικοποίηση διότι συνεχώς συρρικνώνεται το προσωπικό. Δεν υποτιμάμε τα μικρά ή μεσαία που γίνονται όμως είναι πολύ πίσω από τις λαϊκές ανάγκες και καταψηφίζουμε.»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι 1.800.00 ευρώ δημοπρατήθηκαν αντιπλημμυρικά έργα και βγήκε ανάδοχος χθες. Είπατε ότι δεν γίνονται πλατείες, έχει μπει εργολάβος στην πλατεία Συνοικισμού και θα προχωρήσουν τα έργα σε πλατεία Μπασιάκου, Ριζών, Αγίου Βασιλείου. Για την αγροτική οδοποιία, εκτελείται 1.900.0ο00 και επίσης άλλο 1.200.000 θα ξεκινήσει. Συν 3.000.000 από το πρόγραμμα «Τρίτσης». Μπαίνει στο Τρίτσης η αντισεισμικός έλεγχος για 60 δημοτικά κτίρια.».

Ο Δημήτρης Βόσνος τόνισε: «Αναγνωρίζω ως θετικό τη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση των περισσότερων στο περυσινό τεχνικό πρόγραμμα και να δώσω συγχαρητήρια αλλά αυτό δεν μου αφαιρεί καθόλου την ανησυχία και την ανασφάλεια για το αν ο Δήμος Τρίπολης μπορεί να αποκτήσει εκείνες τις υποδομές που χρειάζεται.

Ευκαιρία να ακούσω το δικό σας οραματισμό, τις δικές σας προτάσεις, κύριε Δήμαρχε.

Θα επαναλάβω την πρότασή μου, όπως και πριν δέκα χρόνια. Ο περιφερειακός δρόμος είναι η πρώτη προτεραιότητα για την πόλη. Να καταγραφεί ως κυρίαρχο αίτημα προς την περιφέρεια. Είναι έργο που έχει έτοιμες μελέτες.

Για τις περιοχές Σπάρτης και Φιλικών, δύο περιοχές που έχουν μείνει πολύ πίσω στη διάνοιξη ακόμα και των δρόμων, αν και έχει κυρωθεί η πράξη εφαρμογής εδώ και 20 χρόνια. Έχουν πληρώσει εισφορές οι ιδιοκτήτες και δεν έχουν διανοιχθεί οι δρόμοι.

Βάζω στο τραπέζι την απαλλοτρίωση του περιμετρικού χώρου της Βίλας Τουρκοβασίλη. Είναι πολύ αναγκαία η αξιοποίηση αυτού του χώρου.

Να βάλουμε μια μελέτη για την ανακατασκευή της περιφερειακής οδού ΟΗΕ, με τη στροφή στο 10ο δημοτικό σχολείο.

Να ετοιμαστεί ο Δήμος για να μπει σε πρόγραμμα με ποδηλατικές διαδρομές. Να υπάρχει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων προς το στάδιο, προς το ΚΤΕΛ, προς το ΙΚΑ και προς το Νοσοκομείο.  

Προτείνω να μπει ένα έργο αθλητικών εγκαταστάσεων στην Τεγέα, να γίνει επικαιροποίηση μελέτης του δημοτικού σκοπευτηρίου και να δείτε ξανά το θέμα των αντιπλημμυρικών».

Ο Δήμαρχος απάντησε στον κ. Βόσνο: «Σε κάθε έργο των χωριών ρωτιούνται πρώτα οι Πρόεδροι. Κάντε λίγη υπομονή για ποδηλατοδρόμους, θα κατατεθεί στο πρόγραμμα «Τρίτσης».

Για τη Βίλα Τουρκοβασίλη κι αυτό θα ενταχθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην περιοχή Φιλικών εμείς ανοίξαμε δρόμους με τα χρήματα που διαθέτουμε.

Για τον περιφερειακό έχει υποβληθεί. Εμείς πιέζουμε. Αλλά δεν μένουμε εκεί. Προχωρήσαμε αναλογισμό και θα βγει δημοπρασία για το κομμάτι κοντά στο στρατόπεδο που είναι άλυτο εδώ και 40 χρόνια. Προχωρούμε την προετοιμασία.

Ο κ. Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε: «Δυστυχώς οι αριθμοί για εσάς δεν είναι τόσο εγκωμιαστικοί. Όντως γίνονται προσπάθειες, όμως στο τέλος θα γίνει το ταμείο. Κι αυτό όπως και το προηγούμενο έχει τη σφραγίδα της δικής μας δημοτικής αρχής. Δεν είναι κακό να λέτε ότι «εμείς συνεχίζουμε».

Κι εγώ θα περιμένω μια ένδειξη πιο ένθερμης διάθεσης συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις.

Υπάρχουν αλλαγές στις παιδικές χαρές, στους δρόμους, εμείς περιμένουμε α δούμε ότι θα υλοποιήσετε αυτά που δεσμευθήκατε πέρυσι.

Εύχομαι του χρόνου να έχετε καλύτερους αριθμούς.»

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι «πρώτη φορά συμβασιοποιείται το 90% του προγράμματος και λέτε ότι είναι αποκαρδιωτικοί αριθμοί. Όλοι θα κριθούμε».

Ο Γιάννης Σαμπράκος ευχήθηκε να ολοκληρωθεί στο 100% το πρόγραμμα και τόνισε ότι με το νέο νομοσχέδιο για τα πολεοδομικά θέματα υπάρχει μια ωρολογιακή βόμβα για τους δήμους για αυτοδίκαιη άρση απαλλοτριώσεων, αυτό σημαίνει ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε ιδιοκτήτες να προσπαθήσουν να ξαναπάρουν πίσω την περιουσία τους».

Ο Βασίλης Ψυχογυιός είπε ότι έγινε μια πολύ θεωρητική συζήτηση, χωρίς νόημα. Θα ήθελα να δω το όραμα για το αύριο που δεν το είδα. Επίσης ρώτησε αν υπάρχει πρόβλεψη για επέμβαση στο γήπεδο Τεγέας. Το τεχνικό πρόγραμμα πρέπει να είναι κομμάτι ενός γενικότερου σχεδιασμού.

Ο Γιώργος Καρώνης είπε: «Θεωρώ ότι υπάρχει μια απαξίωση προς τις άλλες παρατάξεις. Με έχει στενοχωρήσει επειδή είστε πολύ αρνητικός με το Μεθύδριο. Πρέπει να φτιάξουμε τη μελέτη για τον κεντρικό αγωγό. Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Είναι τεράστιο έργο. Θεωρώ ότι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο είναι να προχωρήσουμε μια σκεπαστή λαϊκή αγορά, υπάρχει το κτίριο στη ΒΙΠΕ που γίνεται το Πανόραμα».

Ο Δήμαρχος απάντησε ότι ποτέ δεν απαξιώνει καθόλου το Μεθύδριο. Για την κλειστή αγορά, είναι πολύ σοβαρό, έχει γίνει συζήτηση για το συγκεκριμένο κτίριο και όχι μόνο για αυτό. Θα έχουμε ραντεβού και τις επόμενες ημέρες.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Θετικά ψήφισαν οι παρατάξεις Τζιούμη, Βόσνου, Κατσαφάνα και οι δημοτικοί σύμβουλοι Παπαδημητρίου (με επιφυλάξεις), Καραλής και Καρώνης. Παρών ψήφισαν οι παράταξεις Σμυρνιώτη και Τσιαμούλου. Κατά ψήφισε ο κ. Γούργαρης.

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr

11 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 20:20 Σύνδεσμος σχολίου

    19,34 κουνημενος και αλουτερος εισαι και φαινεσαι. αντε απο' κει.. στραβοκουναβο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 19:48 Σύνδεσμος σχολίου

    Φίλε 17:35 γράφεις πως τους Καρωνης, Μπρακουματσου, Παπαδημητρίου ούτε ζωγραφιστους δεν τους θέλουν εκεί στην παράταξη του Τζιουμη.
    Γιατί το γράφεις αυτό και τι ξέρεις που δεν ξέρουμε;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 19:34 Σύνδεσμος σχολίου

    @16:13 Ο petit Sotiris μπορεί να κατέβει για αρχηγός μόνο του ΚΟΥΝ.ΑΛ (Κουνημένοι αλλούτεροι)

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 17:35 Σύνδεσμος σχολίου

    Καρωνης, Μπρακουματσου, Παπαδημητρίου ούτε ζωγραφιστους δεν τους θέλουν. Αυτοί έχουν τελειώσει για το Τζιουμη

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 16:13 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Σωτηράκης θα κατέβει για αρχηγός του ΚΙΝΑΛ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 14:02 Σύνδεσμος σχολίου

    12.44 για Σωτηρακη μη παίρνεις και όρκο. Σύντομα θα μάθετε

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 13:45 Σύνδεσμος σχολίου

    Η ΜΠΡΑΚΟΥΜΑΤΣΟΥ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΕ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΩΡΙΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΕΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 13:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Δεν ξέρω για την Μπρακουμάτσου αλλά ο Καρώνης ειναι κόκκινο πανί στην παράταξη Τζιούμη.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 12:44 Σύνδεσμος σχολίου

    Τον Σωτηράκης και τον Καραλή τους βλέπω να ενσωματώνονται σύντομα στην παράταξη Τζιούμη.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 12:09 Σύνδεσμος σχολίου

    11.20 θελουν να γίνουν ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου. Το κατάλαβες. Πάντως χθες ψήφισε θετικά και η Μπρακουμάτσου και ο Καρώνης. Αυτοί τι θέλουν άραγε;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 11:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο Παπαδημητρίου και ο Καραλής τελευταία ψηφίζουν τις εισηγήσεις του Δημάρχου.
    Που αποσκοπούν άραγε;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...