Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο | Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο | Αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης

Το αίτημα εταιρείας στη ΡΑΕ για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαίναλο απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Στην εισήγηση του πρώτου θέματος ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τις ανεμογεννήτριες ο Δήμαρχος κ.Τζιούμης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Υπάρχουν κάποια υπομνήματα από συλλόγους. Όλοι όσοι μας έχουν στείλει είναι αρνητικοί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών και θα υποβάλλουν και ενστάσεις στην πλατφόρμα της ΡΑΕ. Έχει δοθεί προθεσμία για να υποβληθούν οι ενστάσεις έως την Παρασκευή 20 του μήνα".

Ο κ.Σμυρνιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: "Έχω παρακολουθήσει το θέμα. Είναι γεγονός πως πρέπει επιτέλους να υπάρξει χωροταξικό για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα.  Δεν έχουμε στοιχεία – παρά μόνον μια εισήγηση και κάποιους χάρτες που κυκλοφόρησαν στα site. Ειδικά για το Μαίναλο σε αυτή τη φάση είμαι αρνητικός.Εμείς δεν μπορούμε να πούμε σε αυτή την φάση ναι σε ότι αφορά στον Δήμο Τρίπολης πρέπει όμως να κάνουμε και ότι είναι δυνατόν, για να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χωροταξικό για τις ΑΠΕ.

Ο κ.Τσιαμούλος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Γιατί έχει έρθει αυτό το θέμα εδώ; Πρώτον εμείς είμαστε γνωμοδοτικού χαρακτήρα η Αποκεντρωμένη θα βγάλει την τελευταία απόφαση. Ούτε γνωμοδοτικού είμαστε βασικά. Γιατί δεν συζητήσαμε για τις ανεμογεννήτριες στα Βούρβουρα τότε που έγινε το θέμα; Ο πρόεδρος μάλιστα είχε στείλει επιστολή πως δεν τις θέλουν. Ο κ.Κατσαφάνας δεν κινήθηκε σοβαρά. Στο ΠεΣυ πριν περίπου έναν μήνα συζητήθηκε το θέμα για τις ανεμογεννήτριες των Βουρβούρων. Το θέμα αναβλήθηκε, γιατί είπε ο πρόεδρος, πως πρέπει να παραστεί και ο Δήμαρχος Τρίπολης, αλλα πήγε τελικά ο κ.Κατσαφάνας, που ψήφισε ναι. Γιατί εκεί συμμετείχαμε χωρίς να το γνωρίζει το σωμα και με ποια αρμοδιότητα και ποιος σας την έδωσε κ.Κατσαφάνα; Γιατί τότε δεν το φέρατε ως θέμα;

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος ανέφερε: "Ο Δήμος Τρίπολης έχει αιολικά πάρκα και διαχρονικά ήμασταν θετικοί, γιατί έχουμε και έσοδα. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Πήγε με εξουσιοδότηση δική μου ο κ.Κατσαφάνας. Στο συγκεκριμένο θέμα αυτό που συζητιέται να γίνει δεν είναι ένα αιολικό πάρκο όπως της Βλαχοκερασιάς του Σάγκα κτλ. Όσα είναι όλα τα αιολικά πάρκα της Πελοποννήσου – μπορεί να το λέω και υπερβολικά – είναι αυτό που θέλουν να κάνουν. Πάνε να εγκαταστήσουν πάνω στο Μαίναλο έναν τεράστιο αριθμό ανεμογεννητριών σε μια περιοχή natura, όπου αναπτύσσεται ο εναλλακτικός τουρισμός κτλ. Το κάθε θέμα ιεραρχείται. Δεν είμαστε αρνητικοί στις ΑΠΕ, αλλά πρέπει να γίνει χωροταξικό σχέδιο και υπάρχουν περιοχές στην χώρα, που μπορούν να γίνουν χωρίς να βλάψουν το περιβάλλον

Ο κ.Τσιαμούλος επανήλθε και απευθυνόμενος στον Δήμαρχο τον κατηγόρησε πως αυθαιρέτησε και έκανε κατάχρηση εξουσίας.

Ο κ.Βόσνος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Εύκολα λέμε όλοι ναι στις ήπιες μορφές ενέργειας όπως εξίσου εύκολα λέμε όχι σε όλα. Έχουμε επιχειρήματα για να πούμε πως στον συγκεκριμένο χώρο και με τον τρόπο που πάει να γίνει η επίδραση θα είναι αρνητική. Οχι ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, αλλά πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε και διαφορετικές προτάσεις ακόμα και κόντρα στο ρεύμα.

Ο κ.Γούργαρης ανέφερε: "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εισβολή. Πιστεύει κάνεις ότι αυτά τα μεγαθήρια που θέλουν να στήσουν θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες; Έχουμε απέναντι μας όλα τα ισχυρά μονοπώλια. Αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα δεν θα μείνει ραχούλα και πλαγιά χωρίς ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στο όχι και τις ενστάσεις. Αν αύριο αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μπουλντόζες στο Μαίναλο θα λέμε δεν έπιασαν οι ενστάσεις μας ή θα πάμε όλοι μαζί να τους κλείσουμε τον δρόμο;

Ο κ.Γούργαρης κατέθεσε και δική του πρόταση, να ενσωματωθεί στην εισήγηση και το ψήφισμα του εργατικού κέντρου.

Ο κ.Κατσαφάνας τόνισε: Για το θέμα με τα Βούρβουρα δεν μπορούσε εκείνη την στιγμή να πάει στο ΠεΣυ ο Δήμαρχος και πήγα εγώ.Με ρώτησαν αν υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου και είπα όχι. Ξεκίνησα λέγοντας πως πρέπει να εξετάσουμε τι επηρεάζεται και τι όχι. Εγώ είμαι υπερ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με μέτρο. Είπα μόνο και μόνο να εξεταστεί πρώρα σοβαρά το θέμα πριν πούμε όχι.Ποτέ δεν δεχτήκαμε να μπουν ανεμογεννήτριες σε σημεία που δημιουργούσαν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Για το θέμα που συζητάμε σήμερα είμαι αρνητικός για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Μαινάλου.‘Εχουμε κότσια να αντιπαλέψουμε αυτή την κατάσταση; Αυτό είναι το θέμα. Να είστε σίγουροι πως αυτοί που τα κατέθεσαν θα είναι στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο νόμος, γιατί μετά θα πρέπει να πάνε να ζητήσουν άδειες. Πρέπει να αποτρέψουμε την διαδικασία του fast track που πάνε να κάνουν εκει.

Ο Δήμαρχος σε τοποθέτηση του σε αυτό το σημείο ανέφερε: " Η διαδικασία που έχει γίνει δεν είναι η ίδια όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί έχει αλλάξει. Επειδή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να κάνει γρήγορα επενδύσεις, δεν μπορούμε να έχουμε fast track διαδικασίες. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες, αλλά δεν μπορείς να πηγαίνεις να βάζεις όπου θέλεις. Είναι και τα έργα που θα χρειαστούν στον χώρο.

Ο κ.Τσιαμούλος στην συνέχεια δήλωσε: Είμαστε θετικοί στην εισήγηση να μην μπουν ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο. Αλλα εδώ ζούμε κάτι μοναδικό. Δεν μπορούμε να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Σ' ένα χωριό του Δήμου να λέμε ναι και σε άλλο όχι. Έγινε μια αυθαίρετη πράξη σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου (για την παρουσία Κατσαφάνα στο ΠεΣυ). Λυπάμαι για το πώς κινηθήκατε, έχετε παραβιάσει τους θεσμούς, πέφτουν οι μάσκες και δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε σαν παράταξη γι αυτό. Ζητώ την παραίτηση του κ.Κατσαφάνα. Αν δεν παραιτηθεί Δήμαρχε θα έχεις την ευθύνη!

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Κάθε μέρα καλούμαι σε διάφορα ζητήματα και εκπροσωπώ τον Δήμο. Ο Δήμαρχος είναι ένα όργανο διοίκησης και έχει αρμοδιότητες. Δεν πάει να κάνει ένα βήμα και ρωτάει το δημοτικό Συμβούλιο. Υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα όχι. Διαβάστε το νομο κυριε Τσιαμούλο. Δεν εχει ξαναγίνει ποτε αυτό στον Δήμο Τρίπολης μια τέτοια επέλαση ανεμογεννητριών, που την προβλέπει μεν ο νομος αλλα εμείς δεν μπορούμε να την δεχτούμε. Δεν έχει σημασια αν τηρούνται οι αποστάσεις πρέπει να δούμε και τα συνοδά τους έργα. Είμαστε αρνητικοί!.
Ο κ.Γεωργανοπουλος έθεσε ερωτήματα για το εάν μπορούν αν επιφέρουν κλιματική αλλαγή και προβλήματα οι ανεμογεννήτριες στον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα, με τον κ.Κατσαφάνα να απαντά, πως δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και πως προβλήματα τέτοιου τύπου δημιουργούνται από τα φωτοβολταϊκά, που καλύπτουν εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Ο κ.Παπαδημητρίου ανέφερε: Είμαι σφόδρα αντίθετος με την παραγκώνιση των τοπικών κοινωνιών. Πρεπει να ορθώσουμε το ανάστημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είμαι υπερ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά όχι υπέρ της αναρχίας και του βιασμού του περιβάλλοντος χωρίς συνεννόηση με εμάς και την συγκατάθεσή μας. Να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας για να βλέπουμε τι μέλλει γενέσθαι.

Ο κ.Κούρος ανέφερε: "Το Μαίναλο είναι η πνοή της Αρκαδίας και όλης της Ελλάδας.
Η κάθε τοποθεσία έχει τα υπερ και τα κατά. Η πόλη μας βοά από την στιγμή που άκουσε, πως θα τοποθετηθούν γεννήτριες στο Μαίναλο και αυτό δεν είναι τυχαίο. Εμάς δεν μας αφήνουν να κόψουμε ένα έλατο και έρχονται εταιρείες και κάνουν τέτοιες προτάσεις.
Πρέπει να πούμε,  γιατί δεν πρέπει να μπουν στο Μαίναλο. Να μην είμαστε θεατές.
Λέμε ξεκάθαρα, πως δεν θέλουμε να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Μαιναλο. Θα φέρουν μεγάλη καταστροφή.

Ο κ.Καμπυλαυκάς ανέφερε: "Είμαι σύμφωνος με την εισήγηση. Το Μαίναλο είναι ένα brand name για την Αρκαδία. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ομόφωνη απόφασή, που θα λέει πως δεν πρέπει να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο. Το Μαίναλο πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτο. Για την παρουσία Κατσαφάνα στο ΠεΣυ, θεωρώ για θέμα αυτό, έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης. Τουλάχιστον έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι επικεφαλής και να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη τους.

Ο κ.Ψυχογιός αναρωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει η γνώμη του Δήμου και το εάν περνά από τον Δήμο η αδειοδότηση, με τον Δήμαρχο να απαντά πως δεν είναι στο χέρι του Δήμου, αλλά κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος.

Ο κ.Σαμπράκος ανέφερε: "Παίρνω τον λόγο ως εκπρόσωπος του Επιμελητηριου και σας λέω πως είμαστε αρνητικοί για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν"

Στην δευτερολογία του ο κ.Γούργαρης ανέφερε: "Όλα γίνονται για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η ρίζα του προβλήματος είναι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και είμαστε στην πρώτη γραμμή χρόνια τώρα, για να μην αναπτυχθούν αυτά τα τέρατα στην περιοχή μας. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή!

Το Δημοτικό Συμβούλιο ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισε την εισήγηση με την προσθήκη του Γιάννη Σμυρνιώτη να μπει και το θέμα του χωροταξικού. Η πρόταση του κ.Γούργαρη ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο και έτσι απορρίφθηκε.

Πηγή | www.drt915.gr

1 σχόλιο

  • Anonymos
    Anonymos Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 00:41 Σύνδεσμος σχολίου

    ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ.ΤΖΙΟΥΜΗΣ-ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΛΥΠΑΜΑΙ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...